Konfektkage

Denne Mudcake opskrift er super super lækker. Det er en chokoladekage, men en meget tung chokoladekage. En konfekt kage tror jeg, at man kalder det. Brug den som bunde til din lagkage eller spis den med is. Den er virkelig lækker.

Jeg bruger den som regel som bund i en kage, hvis den skal være lidt mere eksklusiv (se billede længere nede). Men jeg har også lavet kager hvor der kun har været mud cake bunde i (se billede længere nede). Det bliver så en MEGET tung kage, og man kan nok kun spise 1 stykke. Men den er bare helt fantastisk lækker, især med hindbær mousse og toblerone creme:)

Mudcake opskrift (til rund form på 25 cm eller firkantet form på 22x22cm)

250 g smør
250 g mørk chokolade (fungerer også fint med lys)
8 tsk. instant coffee (det har jeg aldrig brugt da vi ikke drikker kaffe herhjemme)
180 ml vand
150 g self-raising mel (laves af: 215 g mel, 2 ½ tsk. bagepulver og 3/4 tsk. fint salt.)
150 g mel
60 g kakao
½ tsk. natron
550 g sukker
4 æg
8 tsk. rapsolie (jeg har selv brugt olivenolie et par gange, uden den store forskel)
125 ml kærnemælk

Fremgangsmåden for mudcake

Smør, chokolade, vand og evt. kaffe, kommes i en gryde og smeltes ved lav varme.
Mel, selv-raising mel (kan nu købes færdigblandet i diverse supermarkeder), kakao og natron sigtes sammen i en skål. Tilsæt sukker og bland det hele godt.
Æg, olie og kærnemælk blandes let sammen med en gaffel for sig selv.
Det hele røres sammen i en skål med en dejskraber. Sørg for at komme godt omkring så der ikke er mel klumper i dejen.
Dejen hældes i en form betrukket med bagepapir i bund og op af siderne. Kagen hæver temmelig meget, så lav gerne siderne højere end selve formen.
Kagen bages ved 160 grader i 1 time og 50 min, midt i ovnen.
Kagen skal have ro, og kan godt falde sammen. Så undlad hopperi ved siden af ovnen;), og vent længe med at kigge ind. Jeg åbner slet ikke ovnen den første 1 ½ time.

Den færdige mudcake

Herefter afkøler jeg kagen, pakker den ind i husholdningsfilm og så i køleskabet. Jeg bager den gerne nogle dage inden, at den skal bruges, for den bliver simpel hen så lækker, af at få lov til at stå i køleskabet. Som sagt så kan den godt drille, og jeg kan stadig være uheldig at den falder sammen for mig. Den kan dog stadig spises, men der bliver noget mindre kage ud af det så. Kagen kan virke noget hård i kanten, når den er færdigbagt. Men det er helt normalt. Lige så snart du deler den i flere bunde og fylder kagen, bliver den lækker blød.

morskage-indeni mudcakebundeKagen kan holde sig i op til 3 uger i køleskabet, og 2 måneder i fryseren. Vær dog opmærksom på, hvis du skal have den liggende i køleskabet længe, at den er pakket godt ind. Jeg har selv prøvet at ende ud med en mudcake der havde taget smag fra køleskabet efter 2 uger.


Print Friendly, PDF & Email

81 comments on “Mudcake”

  • Hej Karin
   Du burde i hvert fald kunne forkorte bagetiden, men hvor længe er svært at sige. Prøv det og hold øje, men vær opmærksom på at den kalde falde sammen hvis du åbner ovnen for tidligt.:)

 1. Hejsa
  Jeg skal kun bruge én bund. Kan man putte de andre i fryseren og hvornår skal jeg evt dele bundende op? Skal jeg vente til kagen har stået i køleskabet lidt – eller skal jeg dele den op inden?
  Undskyld alle spørgsmålene. Er nybegynder 🙂
  Mvh. Sandra

  • Hej Sandra
   Du må endelig ikke undskylde, bloggen er netop til dem der godt vil prøve kræfter med denne skønne hobby:). Og ja du kan sagtens smide resten i fryseren. Det gør jeg selv hver gang. Kagen skal være fuldstændig afkølet inden du deler den i flere bunde. Et par dage i køleskabet ville være rigtig godt:)
   God bagelyst:)

   • 1000 tak 🙂
    Har bagt den nu og den faldt heldigvis ikke sammen. Har ikke skåret den ud endnu, men sat den på køl. Er lidt spændt på at skære den ud og glæder mig til at prøve dine alm lagkagebunde sammen med. Tak for nogle fantastiske opskrifter.
    Mvh. Sandra

    • Det lyder rigtig godt. Det er altså også sjældent jeg oplever at den falder sammen. Det er en fantastisk kage, husk at smage lidt på den;)

 2. Hvis jeg først skal ligge kagen sammen lørdag, og den skal spises søndag rester mandag kan jeg så bage bundene allerede idag onsdag uden de skal i fryser eller skal de en tur i fryser så 🙂

  På forhånd tak

  Mvh lene

  • Hej Lene
   Jeg plejer selv max at have bundene liggende i 2 døgn, og ellers fryser jeg dem. Men om det egentlig gør en forskel, ved jeg faktisk ikke. Bundene suger jo en masse fugt fra fyldet til sig, så jeg kan altså ikke forestille mig at de skulle blive helt tørre af at ligge en dag mere:)

 3. Hej jeg skAl kun bruge 2 lagkage bunde den ene skal være 39 x39 og den anden 25×25 hvor mangepotioner tænker du der går pr kage mvh Anja

  • Hej Anja
   Ja ser du. Det er lidt svært når det kommer til mudcake. Der kan man nemlig ikke bare gange op og ned, og se tiden an. Kigger du ind i ovnen for tidligt, vil kagen nemlig falde sammen. Jeg har delt et link lidt længere oppe, til kagekonen.com som har lavet et fint opskrift skema, alt efter hvor stor din kage skal være. Jeg tror at jeg ville bage kagen i 39×39 cm og så bare skære den ene bund ud, så den bliver 25x25cm. På den måde skal du kun bage 1 kage:). Jeg håber at det var svar nok, og så må du prøve at kigge i skemaet:)

   • Hej

    tak for dit svar mit første forsøg med mudkagen gik fantastisk altså den runde slags så i næste uge skal der ekspermenteres med formen og størrelsen af mudkagen

    mvh anja

 4. hej igen vil høre om du har nogle erfaringer / ideer til hvordan jeg undgår at toppen på mudkagen bliver så hård ?? evt ved at skue ned for varmen eller ligge noget over ???
  skal bruge mudkagen som bund i en dåbskage og synes den bliver for hård men kan ikke skære så lidt af toppen uden at jeg synes der kommer for meget spild med
  mvh anja

  • Hej Anja
   Det tror jeg faktisk ikke at du kan gøre noget ved. En kage vil altid blive sprød på toppen, men du har ret i at mudcake bliver lidt hård også. Jeg skærer selv toppen af, men synes nu ikke det er så meget så det er spild. Det er maks 1/2 cm der ryger af:). Du kunne måske forsøge dig med at pakke kagen ind i film, imens den stadig er en tand lun. Så burde kagen blive blød når den har stået. Men jeg tør ikke garantere for om det får konsekvenser for om kagen bliver som den plejer.;)

  • Hej Heidi
   Jeg har desværre endnu ikke fået prøvet den jeg har fået tilsendt fra Amo. Men jeg tror ikke du behøver at tilsætte mere bagepulver til blandingen. Den skulle være klar til brug:)

  • Hej igen Heidi:)
   Jeg ved at kærnemælk har en bestemt funktion i bagværk, men når det er sagt så tror jeg altså ikke at det ødelægger kagen hvis du bruger A38 istedet for. Det giver nok bare en anden kage:)
   God dag til dig også:)

 5. bagte min i går ud og stå koldt natten over og delt nu det gik mega fint men jeg skal først servere den i en lagkage på søndag den skal samles på fredag med hindbær og tobleronecrem og dækkes og pyntes med fondant på lørdag ville du putte den i fryseren og hvornår tager du den så op igen mvh anja

  • Hej Anja:)
   Nej, lige med mudcake ville jeg ikke smide den i fryseren. Faktisk har jeg selv oplevet, at den bliver bedre af at stå i køleskabet inden den bliver brugt og serveret. Den kan jo holde sig i 2 uger i køleskabet:)

 6. 1000 tak for dit hurtige svar så lader jeg den ligge hvor den ligger og bager videre tak for en fantastik side og helt vildt fantasktiske kager

  • Tak for roserne Anja:). Jeg vil så gerne vise andre, at det slet ikke er så svært at kaste sig ud i det selv;). God fornøjelse med kageprojektet:)

 7. Jeg har lavet kagen et par gange, og sidst lavede jeg den som cupcakes, med smørcreme med ananassaft, det smagte helt fantastisk og var et kæmpe hit hos mine kolleger. Jeg kan ikke huske præcis hvor lang tid de fik i ovnen, men mener det var et sted mellem 20 og 40 min.

  • Hej Anna
   Tak fordi du deler:). Jeg har faktisk også selv brugt denne opskrift til cupcakes en del. Men så blev jeg træt af hvor omstændig den er, når det bare er cupcakes. Derfor fandt jeg frem til en lækker chokolade cupcake istedet. Men det er nu ikke helt det samme;)

 8. Hej Annette jeg vil høre om man ikke sagtens kan komme hakkede hasselnødder i mudcake bundene ,for at løfte dem lidt ??
  Og bare for at prøve noget andet 🙂
  Elsker simpelthen dine opskrifter herinde 🙂
  Mvh Stine

  • Hej Stine
   Jeg kan ikke se hvorfor man ikke skulle kunne. Vend dem i lidt mel, inden du vender dem i dejen som den sidste ingrediens. Det skulle forhindre at de falder til bunds:)

 9. Hejsa..
  Jeg skal bruge en bund på 45*35 er en dobbel portion ikke nok?

  Mvh Diana som skal lave dåbskage til min søn for første gang ☺️

   • Jeg skal kun burg 1 bund, den skal ikke deles eller noget og der står den hæver godt så tænker det måske en rigeligt men 1 eller dobbel portion? ☺️

    • Hej Diana
     Ja det kan da godt være at det er rigeligt så. Det jeg synes kan være lidt svært at så hvor lang bagetiden skal være. Man kan nemlig risikere at kagen falder sammen hvis man åbner ovnen for tidligt. Men prøv dig frem, det tror jeg sagtens kan lade sig gøre:)

 10. Hej Annette 🙂
  Hvor er det bare en skøn og inspirerende blog du har her!
  Jeg har lige et spørgsmål vedr. self-raising-mel – der står at jeg skal bruge 150 g, men så står der at det laves af 215 g mel + bagepulver og salt, hvilket giver mere end 150 g? Hvordan skal det tolkes?
  Mange hilsner Natasia

  • Hej Natasia
   Du skal bare nøjes med at bruge de 150 g af portionen. Men der er for nylig kommet selvhævende mel på det danske marked. Det er fra Amo og du kan efterhånden få det i mange butikker. Så er du fri for at blande det selv (ikke at det er svært;).

  • Jeg bruger en stor brødkniv til det. Først laver jeg nogle “ridser” i kagen hele vejen rundt, så bundene får nogenlunde samme størrelse. Derefter skærer jeg først den øverste igennem, fjerner den. Og skærer herefter den næste igennem. De bliver ikke helt lige, men det er der ingen der kan se når først kagen bliver lagt sammen;)

 11. Hej… Tak for en super god blog, har brugt mange af dine opskrifter…Er ved at bage din mudcake. Hvor længe kan den holde sig i køleskabet? skal bruge den lørdag skal jeg fryse den så eller bare i køleskabet??

  • Hej Linda
   Fantastisk at du kan bruge opskrifterne:). Den kan holde sig i op til 3 uger i køleskabet, dog ville jeg personligt nok sige maks 1 uge + et par dage. Jeg havde den engang i køleskabet i 2 uger og jeg syntes at den havde taget smag af, ja køleskab;). Tak for spørgsmålet, det troede jeg at jeg havde skrevet ind så det får jeg lige tjekket op på:)

  • Hej Karina
   Det var et godt spørgsmål:). Jeg tror sagtens at du kan bage en bund af gangen, det kan man nok af alle kager. Men spørgsmålet er om det stadig vil være den her særlige kompakte kage, som en mudcake er. Den er jo nærmest konfekt agtig indeni. Det må nok komme an på en prøve vil jeg sige, jeg tør simpel hen ikke svare på det. Du kan evt. prøve google på engelsk?

 12. Hej Annette.
  Kan jeg bruge cheasy yoghurt naturel i stedet for kærnemælk ?
  Bager du den i alm ovn el varmluft ?
  Har aldrig selv bagt den, men smagt den og der var der bare noget chokolade ovenpå, kan forstå du deler din og putter fyld imellem ?!

  • Hej Stine
   Det ved jeg faktisk ikke om du kan, umiddelbart vil jeg sige nej. Kærnemælk giver jo en helt særlig reaktion i en opskrift. Men når det er sagt så tror jeg egentlig godt at du kan bruge det, du må bare ikke forvente at få den klassiske mudcake ud af det, men det gør måske heller ikke noget;).
   Den er også god som “almindelig” chokoladekage toppet med fx. chokolade ganache som det nok er sådan du har fået den. Ganache er chokolade smeltet i fløde, som så smøres ud over kagen, i nogle tilfælde piskes den op inden.

   • Tak for dit hurtige svar 😉
    Jeg må prøve med kærnemælk 👍
    Hvor meget af hver skal der bruges til en ganach som ikke er for stærk 🤔

    • Hvis du bruger lys chokolade skulle den ikke blive stærk, og der hedder forholdet 1:2 altså 1 dl fløde til 2 dl lys chokolade. Du kan også bruge mørk chokolade og så bruge meget mindre, men så kan den ikke stivne helt, så det kommer an på hvor stiv en ganache du gerne vil have. Jeg har en mørk chokolade creme her på bloggen som jeg pisker op og bruger som fyld. Den kan man også godt smøre uden på kagen hvis man vil det:). Og gå også efter en mørk chokolade der ligger på en 50-60 % i kakaoindhold.

  • Hej Malou
   Jeg er helt enig, en mudcake er bare helt fantastisk. Jeg har faktisk brugt den som cupcakes, men det er virkelig lang tid siden og de ligger åbenbart ikke her på bloggen. Jeg mindes at de skulle bage 20-25 minutter. Men hold øje når du bager dem, ovne bager jo forskelligt og det kan være at jeg husker helt forkert. Hvis ikke du vil eksperimentere så har jeg brownie cupcakes på bloggen, de er super lækre:)

 13. Jeg skal bage en kage med en mudcake bund. hvad skal den bages i når den skal ende ud med at være 50 i længde og 40 i bredde? kan man bages den i den form som den hele kagen skal laves i? og stå på en bradepande imens den bages?
  og skal den ganges 1 gang eller 2 gange opskriften?

  • Hej Annika
   Åhh det er altid svært med mudcake når det skal være så stor en kage. Allerførst vil jeg give dig dette link til kagekonen, så kan du se hvor stor en portion du skal lave:)
   Jeg vil sagtens mene at du kan bage den i den form du har, jeg går ud fra at det er en form for bagering, sådan som du skriver at den skal stå på en bradepande. Bare vær opmærksom på at dejen godt kan løbe ud under ringen, så der skal noget bagepapir på en eller anden måde.:)
   Skriv endelig igen hvis det ikke var svar nok:)

 14. Den selfraising mel man laver der har jeg forstået at man skal bruge de 150 g .
  Men så står der 150g mel
  Skal man både bruge selfraising melet man har lavet og yderligere de 150g mel der så står?
  Eller er det kun de 150g selfraising mel
  Vh Annika

  • Hej Sif
   Det kommer an på hvad jeg skal bruge den til. Skal jeg bruge den som bund i en kage, deler jeg den i 2 og smider den anden i fryseren til en anden god gang. Men skal jeg lave en fuld lagkage med mudcake deler jeg den i 3 bunde:)

 15. Hej Annette. Tak for en fantastisk blog, jeg bruger altid dine opskrifter når jeg bager og det ender altid med at smage godt. Jeg har bagt den her mudcake en gang før, men denne gang skal jeg bage den i en firkantet form på ca. 35×25 cm. Skal jeg så bage en større position, måske en halv potion mere, end den oprindelige opskrift? Men hvad så med bagetiden, den skal vel have længere tid i ovnen? 🙂

  • Hej Diana
   Jeg er ked af det noget sene svar. Jeg håber at du selv har eksperimenteret lidt:). Mudcake er jo en lidt drilsk kage, synes jeg. Men det er simpel hen fordi at jeg er bange for at den falder sammen, hvis jeg kigger for tidligt til den i ovnen. For jeg vil helt sikkert mene at du skal lave en større portion og bage kagen lidt længere. Jeg ville give den samme tid som den her, og derefter tilføje ekstra tid og holde godt øje:)

 16. Kære Annette.

  Sikken en vidunderlig blog! Jeg kan bruge timer på bare at sidde og kigge opskrifter igennem. Jeg er igang med at lave min første lagkage til min 25års fødselsdag. Jeg tænkte på at bruge din Tobleronecreme i det nederste lag og din hindbærmousse som den øverste lag. Jeg er ikke interesseret i at skulle overstrække lagkagen med fondant, men faktisk bare at droppe den øverste lagkage bund, også “støbe” den lyserøde hindbærcreme og pynte den med bær og lys (måske et ekstra blad husblas i hindbærmoussen?), og dernæst lave et marcipanbånd rundt kanten ligesom ved Othellolagkagen. Som sagt; jeg er ny i den her verden, men lyder det fornuftigt nok? eller bør jeg have lagkagebund på toppen?

  Kh Mie

  • Hej Mie
   Tusind tak for de meget fine ord om min blog, det gør mig virkelig glad:)
   Det lyder som en helt fantastisk ide du har fået, jeg kan selv godt lide det anderledes, at det ikke altid er som det plejer:). Du kan sagtens droppe den øverste kagebund og støbe din hindbærmousse. Jeg har lavet en kage med netop en støbt mousse her på bloggen. Du har sikkert set den, men du får lige linket alligevel;). Du kan sagtens gøre det samme, selvom du har en tobleronecreme i bunden. Men jeg ville så være sikker på at tobleronecremen er fast nok, så den ikke “splatter” ud til siderne, fordi kagebund og hindbærmousse tynger den. Der vil jo ikke være en smørcreme til at holde den på plads. Men ellers skulle det nok kunne gå:). Så smæk et husblas eller 2 i tobleronecremen. De skal bare i den varme chokolade/fløde blanding inden du afkøler det:). Selvfølgelig lige i lidt koldt vand først, så de bliver bløde.:)

   • Tusind tak for svar! Jeg smider et par husblas i tobleronecremen og lader den sætte sig – og så ser vi hvad der sker! 🙂 Jeg er meget spændt på, om kagen bliver ligeså fine som dine!

 17. Hej Annette, Jeg skal prøve denne for første gang og jeg er meget i tvivl om man skal bruge saltet eller usaltet smør??

  Håber på et hurtigt svr, for skal faktisk lave den om kort tid 🙂

  Glæder mig til at smage den.

  • Hej Anitta
   Håber mit svar er tids nok. Jeg bruger altid selv saltet smør. Fordi det er meget billigere og jeg ikke selv kan smage forskel. 🙂

  • Hej Ditte
   Jeg tror faktisk kun at jeg har delt min i 2 bunde, så jeg er ikke helt sikker på om den kan deles i 3. Det må nok komme an på en prøve:)

 18. hej
  du skriver kagen vokser og at formen skal være høj – mit spørgsmål er om en alm springform på 25 cm er høj nok til at “rumme” kagen?
  hilsen
  Julie

  • Hej Julie
   Jeg ville sætte bagepapir rundt i kanten af formen, så det går højere op end formen. Bare nogle cm, så er du sikker på at kagen ikke vælter ud over formen. 🙂

  • Hej Ida
   Ja altså hvis du tænker når du bygger kagen op? Sådan så du har en mudcake bund i bunden af lagkagen og de 2 andre bunde er chokoladekage, så vil jeg sige ja, at det kan du sagtens gøre:). Det er jo en smagssag hvad man kan sætte sammen, og chokolade med mere chokolade kan vel aldrig gå helt galt:)

 19. Hej Annette!
  Tak for en rigtig godt side!
  Jeg skriver fordi jeg står og skal lave en My Little Pony kage til min niece til d. 23 december og hun er vældig glad for en pony som er lilla, blå og lyserød. Jeg har så netop lavet en test-kage, hvor jeg brugte drømmekagebund som lagkagebund med hindbær og blåbær mousse imellem. Bundene farvede jeg så med lilla pastafarve, for at skabe en farveovergang der passer med hestens hår og farven var super. Men jeg synes egentlig bunden var ret kedelig smagsmæssig, så jeg tænkte at hindbær/blåbærmousse ville gå bedre med smagen af chokolade!
  Så her kommer mit spørgsmål; tror du jeg kan farve chokolade-lagkagebunde i en lilla farve?? Hvis jeg nu bruger en MASSE pastafarve? Ellers er det løb kørt? Har du andre forslag til en god og lækker bund som kan farves?
  Tak for hjælp på forhånd.
  Mvh.
  Sigrun

  • Hej Sigrun
   Jeg beklager det sene svar. Men jeg kommer ikke ind på bloggen så tit i øjeblikket.
   Jeg tror ikke at du kan farve en chokoladebund lilla, men det er da et forsøg værd. Og ellers hjælper det måske hvis du tilsætter masser af vanilje?
   Jeg håber at du fandt en løsning der fungerede ret godt:)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *