Chokolade ganacheEn chokolade ganache er en chokoladecreme, der kommer i flere varianter:

 • Der er den pisket udgave, som er let og luftig og er god som fyld i en kage.
 • Der er den mere tunge ganache som ikke skal piskes. Den kan du hælde i en kage og lade den sætte sig eller lade den sætte sig i en skål til en smørbar ganache, som kan bruges til at smøre en kage op med. Eller den kan fyldes på en sprøjtepose, og bruges til at sprøjte det fineste pynt på dine kager, eller cupcakes.
 • Der er den flydende ganache, som du kan hælde ud over en kage og lade dryppe ned langs kanten af kagen, det er super dekorativt.

Når du laver en chokolade ganache skal du være opmærksom på ikke at piske den for længe. Jeg har efterhånden nogle års erfaring, og har derigennem lært, at jo højere kakao procenten er i din chokolade, jo mindre bør du bruge af den. Ellers vil du opleve en creme der skiller. Jeg har tit selv været fristet til at putte mere chokolade i, for at give cremen mere smag. Men det er altså ikke en god ide.
En skilt creme kan sagtens spises, den fejler ikke noget som sådan. Men den kan være lidt “mærkelig” at få ind i munden. Pisk evt. med håndkraft, hvis du er bange for at få pisket for meget.

Ønsker du en noget tungere ganache, kan du godt bruge mere chokolade, men så skal den ikke piskes, blot røres efter en tur på køl.
Rigtig mange bruger ganache til at smøre en kage op med, og her kan du godt lave den i forholdet 1:1 af chokolade og fløde (når du bruger mørk chokolade). Du skal smøre kagen op inden ganachen har sat sig helt, for ellers vil den være for hård til at smøre op med. Skulle det ske, kan du varme den forsigtig op igen, det har jeg selv gjort flere gange.

Ganache til opsmøring

Chokolade er forskelligt, så du kan ikke bruge forholdet 1:1 til alle typer ganache til opsmøring. Bemærk disse forhold er hvis du vil have den “tunge” ganache.
Mørk chokolade: 1:1 (1 dl fløde til 100 g chokolade)
Lys chokolade: 1:2 (1 dl fløde til 200 g chokolade)
Hvid chokolade: 1:3 (1 dl fløde til 300 g chokolade)
(Disse forhold opover er til når du skal smøre en kage op, ganachen bliver meget hård og jeg ville ikke anbefale den til fyld i en kage, det færdige resultat kan afhænge af chokolade procenten)

Se herunder for opskrift til fyld i en kage.
Opskriften her brugte jeg til en rund kage på 25 cm, og der blev et godt tykt og lækkert lag:).

Let og luftig chokolade ganache opskrift

1/2 L fløde
250 g lys chokolade (200 g hvis du bruger mørk eller 150-200 g hvid chokolade)
4 blade husblas

Fremgangsmåden for den lette chokolade ganache

Læg husblas i koldt vand ca. et kvarter.
Hak chokoladen og hæld det i en skål

Varm fløden op, den må ikke koge. Hæld den varme fløde over chokoladen og lad det stå et øjeblik. Rør rundt så alt chokoladen smelter. Mens det stadig er lunt, tilsætter du husblas der er vredet godt, så der ikke er en masse vand i. Rør rundt så cremen bliver ensartet.

En alternativ måde er at hælde fløde og chokolade sammen i en skål og over vandbad. Det er især en god metode, hvis du skal smelte meget chokolade med en lille mængde fløde. Lad massen køle lidt af, inden du tilsætter husblas.

Chokolade ganache
Hak din chokolade fint, så smelter den hurtigere når du hælder den varme fløde over.

Put film over din skål, helt ned så det rør ganachen, da kondensvand kan ødelægge den. Sæt den på køl. Jeg læser mange steder, at den skal stå til næste dag. Jeg piskede den dog op allerede 3 timer efter, men den skal selvfølgelig være iskold, ellers går det ikke.
Den færdige ganache bliver lækker cremet. Jeg kan helt klart anbefale, at bruge en rigtig god chokolade til opskriften her, det smager altså bare bedst. Hvis jeg bruger mørk chokolade bruger jeg dog højst den på 60 %. Min personlige favorit er denne fra Callebaut.
Du kan jo også bruge for eks. toblerone, after eight osv.

Chokolade ganache
Chokolade ganache tilføjet til en kage i form.

Andre afprøvede variationer:

 • Skilpadde creme:  1/2 l fløde med 8 store skilpadder
 • Mælkechokolade creme med knas:  ½ l fløde med 250 g marabou mælke chokolade. Efter det er fyldt på kagen, strøes 180 g hakket guldbarre chokolade med knas henover.
Print Friendly, PDF & Email

53 comments on “Chokolade ganache som fyld og til opsmøring”

 1. Hej Annette

  har du prøvet at smøre op med en hvid 1:3 ganache?
  Hvis ja – bliver det op?

  Stor hilsen Nanna

  • Hej Nanna:)
   Ja jeg har prøvet det:), og det fungerede helt perfekt. Bare lad det stå og køle, indtil du synes at det har den rette konsistens:)

   • Hej Anette,

    Til en kage på ca 24 cm hvor meget hvid ganache vil du bruge der? Og kan det godt gå til hindbærmousse og tobleronecreme med nøddebunde?

  • Hej Anette.
   Jeg skal lave to lagkager der skal smøres op med hvid chokolade ganache og de er 24 cm i diameter og i to lag. Hvor megerne opsmøringsøreme tror du cirka jeg skal bruge ??
   Pft tanja

   • Hej Tanja
    Det er altid lidt svært det med mængder. Jeg tror nok at jeg ville lave det af en 400-500 g hvid chokolade for at være sikker. Så skal du selvfølgelig så omregne hvor meget fløde det er:)

    • hej Annette!
     jeg tillader mig lige at spørge – i dette svar, mener du så at 4-500 g chokolade er nok til BEGGE kager, eller er det pr lagkage? står nemlig i samme situation, men bygger kagen oven på hinanden i højden i stedet. 🙂

     • Hej Ida
      Det er så svært at sige med hensyn til mængderne når der skal ganges op. Men lav det evt dobbelt op så du bruger 600 g hvid chokolade til 2 dl fløde. Det må simpel hen være nok med så meget chokolade:)

 2. Hej Annette,

  Super dejlig og overskuelig blog du har! 🙂 Men der er altså noget galt i din fine oversigt over, hvor meget chokolade man skal bruge i forhold til fløde?

  Men tak for inspiration. Nu ved jeg præcis hvad jeg skal bruge til min lagkage 🙂

  Hilsen Henriette

   • Ja, undskyld 😀 Jeg kunne ikke se det i første omgang, kunne bare se at noget så forkert ud. Nu er det gået op for mig at der står hvor meget chokolade man skal bruge pr. dl. fløde, men skulle det ikke være pr. halve liter fløde?

    • Tak fordi du skriver igen Henriette:). Når det er til opsmøringn skal ganachen blive ret hård, så den kan stabilisere kagen og man kan betrække den med fondant, hvis man vil det. Derfor skal man bruge så meget chokolade pr. dl fløde. Derudover opfører chokolade sig jo forskelligt, altså hvid, lys og mørk. Det kan godt virke helt vildt at man skal bruge 300 g chokolade til 1 dl fløde, men den er god nok:). Jeg havde ikke skrevet i indlægget før, at disse forhold var hvis du vil lave ganache til opsmøring, men fordi du skrev, blev jeg opmærksom på lige at få det med. Det er ret vigtigt, da man skal bruge noget mindre chokolade pr. dl. fløde hvis det er til en lækker ganachecreme til fyld.:). Så tak;)

     • Så giver det mening 🙂 Jeg kunne nemlig ikke forstå at det ikke stemte overens med opskriften nedenunder. Men det er forklaret nu. Så bruger jeg den nederste til min kage i weekenden 🙂

  • Hej Linette
   Det kommer lidt an på hvad du vil ende ud med? Er det en ganache der bliver så tyk så den kan smøres på? Eller skal den bare kunne piskes op og bruges som fyld?

 3. Hej Annette 🙂
  Kan man lave en hvid chokolade ganache til både at smøre op med og til at lave rose swirls? Jeg skal lave en kage med 1 lags hindbærmousse, jeg vil smøre den let op med hvid chokolade og pynte med rose swirl i hvid chokolade. Men kan jeg bruge din opskrift på hvid chokolade ganache til opsmøring til begge dele? 😀
  Venlig hilsen Line

  • Hej Line
   Ja det tror jeg sagtens at du kan:). Du skal bare lade den ganache til roserne stå og sætte sig længere tid end den du skal smøre op med.:)

 4. Hej Annette
  Du er simpelhen så dygtig og inspirerende. Jeg bruger ofte dine opskrifter, tak fordi du deler dem.
  Nu er jeg så kommet til at have brug for et godt råd.
  Jeg skal lave en firkantet kage som jeg gerne vil smøre op med noget hvor jeg ikke behøver fondant eller andet. Kagen skal pyntes med fondant blomster, blåbær, chokolade, mousse bomber og pistacienødder. Har du et forslag?
  Mvh

  • Hej Hanne
   1000 tak for de meget fine ord om mig og min blog:)
   Jeg har selv et par gange brugt en ganache til at smøre op med. Jeg har et indlæg fra sidste år om det her. Det er jeg faktisk selv blevet ret vild med, da fondanten godt kan blive en tand for sød til min smag. Derudover gør det også processen hurtigere, når kagen ikke skal overtrækkes med fondant;)

  • Hej Marianne
   Jeg har ikke selv prøvet det, men det tænker jeg at man vel godt kan. Prøv evt. at google det, hvis du vil være helt sikker, inden du kaster dig ud i noget.:)

 5. Hej Annette.
  kan man rører hyldeblomst sirup i den hvide ganache.
  Jeg skal bruge det som fyld.
  Mvh Lene

  • Hej Lene
   Det var et godt spørgsmål og jeg kan desværre ikke svare på det. Det må nok komme an på en prøve, og hvis du kaster dig ud i det, vil jeg meget gerne høre hvordan det går:)

 6. Hej 🙂
  Måske et underligt spørgsmål, men skal der husblas i den hvide ganache, hvis det er til opsmøring af kage?

  Og så skal jeg lige være sikker på en lille ting. Når jeg har lave ganachen og den har kølet (natten over??) skal den så ikke røres sammen ?

  Tusinde tak for gode ideer og mange input
  Hilsen Ania

  • Hej Ania
   Jeg synes ikke at der findes underlige spørgsmål, vi ser jo alle sammen opskrifterne fra forskellige vinkler:). Jeg bruger ikke selv husblas i min ganache når den er til opsmøring, det er ikke nødvendigt fordi den bliver så stiv som den gør. Når først din ganache har stået natten over kan du godt røre den sammen med en ske, bare lige forsigt. Men jeg bruger bare en kniv og smører kagen direkte fra køleskabet:)

 7. hej Annette
  ville det være muligt ikke at bruge husblas i ganachen? jeg skal bruge den til en lagkage som fyld… men er løbet tør 🙂

  • Hej Liv
   Du kan godt undvære husblas i en ganache, men det afhænger lidt af forholdet af ingredienserne og ikke mindst om det er lys eller mørk chokolade. Jeg håber at det gik godt:)

 8. Hej 😄
  Sikke mange dejlige fif der fås her på siden. Tak for det.
  Jeg skal lave en ganache af hvid toblerone med husblads til en bryllupskage. Jeg pisker vel stadig ganachen op selvom der er husblads i?
  Der skal også en mousse i som ikke helt er bestemt endnu. Når jeg samler kagen er jeg i tvivl om moussen skal i først og derefter ganachen eller omvendt. Jeg bruger nøddebunde til kagen.
  Hilsen Dorthe

  • Hej Dorthe
   Jeg har fået for vane altid at lave moussen i det nederste lag, og så bruge ganachen i det næste lag. Men i bund og grund tænker jeg at det er ligegyldigt.
   Jo du kan piske en ganache op med husblas, men pisk forsigtigt så den ikke begynder at skille.:)

 9. Hej Annette
  Når der står ‘fløde’ i opskrifter, er det så kaffefløde eller piskefløde ?
  Tænker på ganache-opskrifter, som mousse-opskrifter etc ..
  Venlig hilsen Pernille

 10. Hej.
  Hvis jeg bruger dumle chokolade, skal jeg stadig have 4 blade husblas i ?.
  1000 tak for en god blog.

  • Hej Daniella
   Jeg beklager virkelig det sene svar. Jeg må indrømme at jeg ikke har nogen anelse om hvordan dumle chokolade ville opføre sig i denne chokolade. Men jeg ville personligt stadig bruge de 4 blade husblas, bare for en sikkerheds skyld:)

 11. Hejsa

  Har du prøvet at lave den med aften eight? Jeg er noget i tvivl om hvor meget jeg skal bruge for at min ganache stadig fungere

  • Hej Anne
   Nej det har jeg desværre ikke. Du må simpel hen bare prøve dig frem tænker jeg, og meld meget gerne tilbage hvordan det går:)

 12. Hej Anette,
  Kikker lige din opskrift på chokoladeganache – og tror jeg vil prøve igenigen – du skriver den skal piskes op – hvor meget/længe ? De tidligere forsøg er gået i “kage”

  Mange hilsner
  Jane

  • Hej Jane
   Det kan jeg ikke sætte tid på, da det kan komme helt an på chokoladen. Det man skal være opmærksom på er at det ikke skiller. Så pisk indtil du synes at piskeriset trækker spor, og så pisk resten i hånden. Det plejer jeg selv at gøre. Dog kan det altså også godt ende med at skille selvom man gør det i hånden, hvis man får overpisket det. Når først du har prøvet det et par gange, har du følingen med det, og så skal det nok gå:)

 13. Hej, endnu et spørgsmål fra mig – nybegynder i kageverdenen..; skal ganachen smøres på en lagkage med det samme eller først når den er blevet kold og pisket let igen?

  • Altså som fyld mener jeg…dvs om man smører den på kagen og samler den med det samme eller om ganachen skal stå selv og blive kold først ? Til opsmøring har jeg forstået den skal stå temmeligt længe på køl først.

   • Hej Ditte
    Du spørger bare alt det du har brug for. hvis du skal bruge den som fyld skal den stå til den er kold, og så kan du piske den op. Er det til opsmøring skal den bare stå til den har en konsistens af smørechokolade. Og så vil jeg lige tilføje at jeg før har brugt den mens den stadig var flydende, til at smøre op. Det var et svineri, men det stivner så snart du smører det udover kagen:)

 14. Hej Anette. Jeg har ofte set folk bruger flydende ganache ud over sin kasse som forresten er virkelig dekorativt! Men jeg kan se at det altid er ud over kager som har en “glat” overflade. Ved du om det er bestemte opskrifter på nogle kager eller om det er noget de tager på inden da for at ganachen ikke synker ned i kagen?? Vh Louise

  • Hej Louise
   Jeg har desværre ikke selv fået afprøvet denne teknik endnu, men har længe drømt om det. Jeg tror ikke at det er bestemte opskrifter, men de er for det meste nok smurt op med fx en smørcreme. Jeg tror nu sagtens at du kan bruge ganache udover en kage der bare står helt “rå”. Men sørg for at den er jævn i overfladen, altså ikke helt ujævn og fyldt med krummer. For det vil give et ujævnt resultat når du hælder ganache udover:)

 15. Hej
  Kan man blænder mørk chokolade og mælkechokolade til ganache. Tror jeg det giver en bedre smag hvis man blænder de 2 chokolade i. Og hvor meget fløde ,mørk og mælkechokolade skal jeg bruge til at fylde en lagkage til 45 pers??? Tak
  Vh Magdalena

  • Hej Magdalena
   Ja det tror jeg sagtens at du kan, altså blande lys og mørk chokolade. Dit næste spørgsmål er straks værre. Jeg kan ikke rigtig give et præcist svar uden at kende størrelsen på kagen, altså i cm. Umiddelbart tænker jeg en creme af en flødemængde på 1/2 – 3/4 l fløde. Hvor meget chokolade du skal bruge når du vil blande kan jeg ikke hjælpe med. Jeg har aldrig prøvet det selv. Men du kan jo prøve google, der må være en opskrift derude et sted:)

 16. Hej Annette.

  Jeg har forsøgt med med at smøre en fondant kage op med mørk ganache, men jeg synes ikke den vil sætte sig – den er alt for flydende selvom den har stået næsten en dag i køleskab. Jeg har brugt dit forhold 1:1. Har du et godt råd til at redde den hvis det skulle ske en anden dag for mig?

  • Hej Mette
   Åhh øv det er da også ret uheldigt. Det eneste jeg lige kan komme på er at % er lav. Når jeg gør det bruger jeg en mørk chokolade der er 60 %. Derudover har jeg simpel hen ikke nogen forklaring. Jo højere % jo hårdere vil den sætte sig. Håber at det giver mening og kan forklare din uheldige situation:)

 17. Hej Annette, selvom der findes mange opskrifter derude så bliver jeg alligevel nysgerrig på hvad forskellen mon er på chokolade ganashe og chokolade mousse ? Hvis der altså er noget. De opskrifter jeg er stødt på til chokolade mousse består nemlig også kun af chokolade, fløde og husblas.
  spørgsmål 2, jeg skal lave kage til min venindes fødselsdag og hun vil gerne have chokolade kage med smørcreme, kan jeg godt bruge smørcreme både som fyld og opsmøring eller vil du anbefale en chokolade ganashe som fyld og så smørcreme til opsmøring/pynt og går de 2 ting overhovedet sammen ?? Tak, Vh sabina

  • Hej Sabina
   Det er et super godt spørgsmål, som jeg faktisk også har tænkt over før. Jeg mener at der er en hjemmeside der svarer på det, hvis man googler spørgsmålet. Men overordnet kan jeg sige at forskellen på de 2 opskrifter her på min side er at chokolade moussen er langt mere luftig end ganachen. Det kan jeg personligt rigtig gode lide. Men om det er det man kalder en rigtig “mousse”, det kan jeg ikke svare på.
   Jeg ville ikke være bange for at bruge chokolade smørcreme som fyld. Dog skal kagen ud et kvarter til 20 min. før tid, da den jo bliver lidt hård af at stå i køleskabet. Men når det er sagt, kunne du også sagtens bruge de 2 ting sammen. Altså en ganache som fyld og smørcreme til opsmøring. Evt creme cheese udgaven med chokolade, den er ret lækker:)

 18. Hej er så betaget af din kage til Olivias barnedåb. Jeg er dog i tvivl om mængderne. Til din kage, samme størrelse, er der da brugt 4* hindbærmousse og 4* Toblerone ganache.
  Tak for en fantastisk hjemmeside med mange gode råd, og hvor er du dygtig . Mvh. Bodil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *