Fondant kage med smørcreme - Annettes Kager

Guide –  hvordan jeg smører mine kager op med smørcreme

Søger du hjælp til det med at smøre en kage op med smørcreme? Så kig med her i min guide til opsmøring af en kage med smørcreme. Skal du betrække en kage med fondant eller vil du smøre kagen op med chokolade ganache? Så skal du også kigge med her.

Jeg har lavet en lille guide der viser hvordan jeg får smurt en kage ind i smørcreme. Efter det kan man vælge at betrække kagen med fondant eller marcipan. Eller man kan vælge det “nøgne” look på kagen uden noget udover. Det er ret moderne at lave kager smurt op kun med smørcreme med en dryppende kant af ganache pyntet med skønt slik eller måske levende blomster. Det er super fint.

Kagen før smørcreme

Inden jeg går i gang med at smøre kagen op, har den stået i en justerbar kagering med fyld i et halvt døgns tid. Kagen skal være stabil, når man går i gang med at smøre op, så den ikke står og “blævrer” hver gang man smører med spartlen. Ellers kan kagen blive ret skæv. Derfor er det vigtigt at fyldet får lov til at sætte sig ordentligt. Hvis fyldet ikke har sat sig nok, eller ikke fået husblas nok, vil det også bule ud i kanten, og vi vil helst gerne have en helt lige og skarp kage. Så jeg vil helt klart anbefale dig at bruge en kagering. Jeg har lavet et indlæg på bloggen om det at lave flotte og høje lagkager ved netop at bruge en kagering.

Smørcreme eller ganache?

Da jeg startede med at lave disse fondantkager for nogle år tilbage, brugte jeg altid smørcreme til at smøre min fondantkage op med. I dag, næsten 10 år senere, bruger jeg som regel chokolade ganache, når jeg skal smøre en kage op. Det er knap så sødt og generelt synes jeg bare, at chokolade smager bedre end smørcreme.

Opsmøring af kage med ganache

Til en kage som denne ville jeg bruge 200 g mørk chokolade med 2 dl fløde. Varm det op sammen så chokoladen smelter og sæt det til afkøling. Når ganachen køler af bliver den samtidig tykkere i konsistensen. Du må ikke sætte den i køleskabet og glemme den i flere timer, for så stivner den fuldstændig. Skulle det ske, kan den dog opvarmes igen. Hold øje med ganachen og gå i gang med opsmøringen, når ganachen har opnået en Nutella lignende konsistens.
Når først kagen kommer i køleskabet vil chokolade ganachen “sætte sig” og altså størkne. Når først den er helt størknet kan du betrække med fondant, som du ville gøre hvis du bruger smørcreme.

Nu tilbage til smørcremen

På billedet øverst er kagen lige kommet ud af kageringen. Du kan sagtens lave en kage uden kagering, afhængig af hvilken type kagefyld du vælger. Mange af mine mousser er meget flydende når de er færdige, og skal stå og sætte sig i kageringen. Medmindre du vælge at lave en dam af smørcreme rundt på kagen også. Læs mere om det i mit indlæg om at fylde kagen.
Jeg har sat kagen på et kagefad, som kan dreje rundt, det gør det meget nemmere at smøre kagen op. Du kan få et lignende hos Bagetid.dk

Fremgangsmåde for opsmøring med smørcreme

Jeg bruger for det meste den klassiske smørcreme, som består af flormelis, smør, lidt vanilje essens samt lidt væske som fx mælk til at justere konsistensen. Grunden til at jeg bruger denne smørcreme er, at den bliver meget hård når den kommer på køl. Det gør det meget nemmere, at få et rigtig fint slutresultat, fordi kanterne bliver skarpe. Du kan dog bruge andre smørcremer, der skal bare være smør i og i sådan en mængde at smørcremen bliver hård når den kommer på køl.

Fondant kage

 • Så er jeg gået i gang med smørcremen. Jeg er ret glad for at sætte kagen på et roterbart kagefad, så jeg kan dreje kagen rundt samtidig med, at jeg smører smørcremen ud. Jeg lægger en ordentlig bunke smørcreme ovenpå kagen, og tager derfra når jeg smører siden af kagen ind. Der bliver ikke sparet på smørcremen her, det overskydende bliver skrabet af senere. Jeg har sat min kage på et af de her fantastiske papfade betrukket med folie. De er ca. 1 cm tykke og er super dekorative, dem har jeg altid nogle stykker af i skabet. De kan ikke vaskes efter brug, men hvis du tørre dem over med en fugtig klud, kan de godt bruges et par gange.

Frosting til opsmøring af kage

 • Så er kagen fuldstændig dækket af smørcreme.

Smørcreme til fondant kage

 • Her har jeg lige fået plastik skraberen med, det er den jeg bruger til at rette smørcremen til, så kagen bliver helt jævn og skarp. Er du til en lidt mere robust en af slagsen, kan jeg også anbefale denne i metal med håndtag.

Fondant kage med smørcreme

 • Jeg sætter skraberen op langs siden af kagen, og drejer fadet rundt. Her er det altså bare nemmere hvis fadet kan dreje selv, så du ikke skal bruge kræfter på at dreje det. Men det er selvfølgelig ikke umuligt uden et drejefad.
 • Undervejs skraber jeg det overskydende smørcreme af på skålen, så skraberen hele tiden er ren. Hvis der sidder noget på skraberen, kan det godt lave aftryk i kagen, og så kan du starte forfra.
 • Der skal sikkert også smøres lidt ekstra smørcreme på hist og pist, og så kører du bare skraberen over igen. Indtil resultatet er, som du vil ha det.

Kage betrækkes med fondant

 • Til sidst tager jeg toppen og retter til med skraberen.
 • Kanten (hvor top og side mødes) laver jeg ved at skrabe smørcremen forsigtigt ind ad mod midten, med en lille palet, så den bliver helt fin og skarp. Det kræver som regel en tur i køleskabet 20 min tid før jeg kan få kanten helt skarp.
 • Så ryger kagen på køl, og her lader jeg den stå i nogle timer, før jeg betrækker den med fondant. Så bliver smørcremen meget hård, og er super nem at have med at gøre.

Jeg håber, at min lille guide til opsmøring af kager kan bruges. Hvis du står og er helt ny til det med fondantkager, kan det i hvert fald hjælpe dig lidt på vej.

27 Comments on Sådan smører jeg mine kager op

 1. Hej Maja
  Jeg bruger selv vandbad hvis jeg genopvarmer en ganache. 300 g hvid chokolade er nok et godt udgangspunkt til opsmøring af en kage. Men det afhænger jo selvfølgelig af kagens størrelse om det er for meget eller for lidt. Prøv jer frem 😊🌸

 2. Hej.
  Mht opsmøring med hvid chokolademousse, bruger du så 300 g til en kage?
  Og hvis vi ikke har microovn til rådighed, vil man så ikke bare kunne den varme i Alm ovn på lav varme? Hvis den bliver for blød, kan man så ikke bare sætte lift på køl igen, eller har man kun “en Chance”? ☺️

 3. Halløj 🙂
  Ja det kan du sagtens. Hvis det er en kage med flødefyld så bare sørg for at bruge de mest friske råvarer, så du er sikker på at kagen er super frisk når den skal serveres.

 4. Kan man smøre kagen op, en dag eller to i forvejen, inden den skal pyntes og spises?:)

 5. Hej Signe
  Skønt at du kan bruge min side 🙂
  Når jeg laver mine kager i dag bruger jeg for det meste en ganache af mørk chokolade. Jeg sad nemlig selv med den fornemmelse af at det blev lidt kvalmt med smørcreme. Faktisk syntes jeg at smørcremen “ødelagde” kagen lidt, fordi den blev så sød. Kig under mine kagefyld opskrifter, der har jeg min ganache til opsmøring. Det er faktisk en ret simpel teknik. 🙂

 6. Hej Annette!
  Hvor er det fedt med sådan nogle gode guides, du har lavet!
  Jeg er i gang med at lave en lagkage til barnedåb, og laver mud cake bunde, som skal fyldes med hindbærmousse og hvid chokoladecreme, og betrækkes med fondant. Jeg er lidt i tvivl om, når jeg læser dine sider, om når du fylder kagen, om der ikke behøver komme smør på siderne for at få det til at hænge sammen? Og hvordan med opsmøring af kagen – er det nødvendigt? Og i så fald; hvilken ville du vælge til denne kombination? Jeg er nemlig meget bange for, at kagen bliver “for meget”, for kvalm.
  Tusind tak på forhånd! 🙂
  Hilsen Signe

 7. Hej A
  Tak for de søde ord oom min blog:). Det er så skønt at høre at jeg kan inspirere andre til at gå igang:)
  Jeg kender godt det du nævner og min umiddelbare tanke er at smørcremen ikke har været blød nok. Men det kan godt være lidt svært med sådan en smør og flormelis smørcreme, dog ikke umuligt. Bare tilsæt ekstra væske, så bliver frostingen mere blød og smidig. Et alternativ til næste gang kan være ganache. Det er chokolade og fløde som smeltes sammen. Når det har afkølet lidt og samtidig sat sig, vil det være lige til at smøre på kagens sider. Lidt som nutella, afhængig af hvor længe du lader det stå. Du kan også bruge det før det når at blive som nutella. Jeg har en artikel og opskrift her på siden. 🙂
  Jeg tror ikke at det er moussen der ikke har sat sig ordentligt, men den er jo blød i det. Man kan ikke undgå at den også bliver lidt blødere i kanten, når man begynder at “rode” med den:)

 8. Hej Anette!
  Jeg har for første gang kastet mig ud i en kage med mousse og smurt op med smørcreme.
  Kagen er i to lag med et lag hindbærmousse i mellem. Jeg samlede kagen med moussen og lod den stå i køleskabet lidt over et døgn og ville så smøre den op i dag med denne opskrift. Synes godt nok det var svært da det var som om at moussen meget nemt blev blandet med smørcremen, og de steder hvor jeg synes det første lag smørcreme var for tykt var det svært at “skrabe” tyndere fordi jeg så fik fat i moussen indenunder. Hvad har jeg gjort forkert? Kan det være moussen der ikke er blevet så fast som den skulle have været, eller har smørcremen været for hård og derfor ikke hængt så godt fast på kagen?
  Tusind tak for en god blog, den har givet mig mod på at gå i gang med kage-eventyr!

  Venlig Hilsen A

 9. Det kunne være jeg skulle prøve at gøre som dig og så bare øve mig en del gange så bliver man vel bedre til det😉

 10. Hej Sisse
  Tusind tak for de meget fine ord om min side:). Jeg elsker når jeg kan hjælpe andre på vej:)
  Du har faktisk helt ret i at det ikke er et emne jeg har skrevet om. Faktisk bruger jeg selv en stor brødkniv til at dele mine bunde med. Først skærer jeg i kanten hele vejen rundt, for at sikre mig at det er nogenlunde lige, og efterfølgende skærer jeg gennem kagen. Det bliver sikkert ikke jævnt, men det er ikke noget jeg har oplevet som et problem når jeg så skal stable kagen.:)

 11. Hejsa 🙂

  Super dejlig hjemmeside. Har snuset lidt rundt, men sýnes ikke at kunne finde svar på mit spørgsmål:
  Har du nogle gode råd til at skære bunde ud/skære kagen igennem så der bliver to eller tre bunde? Synes tit mine bunde bliver ujævne når jeg bruger en kniv hvilket gør det sværere når jeg skal til at stable kagen og gerne vil have lige tykke bunde.

  Takker på forhånd for din hjælp 🙂

 12. Hej Mia
  Hvor er det skønt at du kan bruge opskrifterne:)
  Jeg tror godt at du kan bruge krymmel udenpå, men måske du skal bruge lidt mindre flormelis, så den bliver lidt blødere i det. Jeg tror godt at krymmelet kan smelte, du ved så farven går ud i frostingen. Men først når det har siddet på noget tid, så vent med at smøre op og pynte så længe du kan inden serveringen:)

 13. Hej Annette. Tusind tak for nogle fantastiske opskrifter.
  Denne opsmøring, kan man dække den med krymmel? Eller er den for fast til at det kan sidde fast på sidderne? Eller er den for blød så krymmelet “smelter”?

 14. Hej Annemette
  Tusind tak for de søde ord:)
  Hmm, det er ikke noget jeg har prøvet før og jeg ved ikke om farven vil hæfte til smørcremen. Men jeg tænker egentlig at det må komme an på en prøve:)

 15. Hej, og tak for en fantastisk side. dybt imponeret! den smørcreme du bruger til at smøre kagen op med, kan man male på den? med spiselig farve? eller vil du anbefale at man kun gør det på fondant/marcipan?

 16. Hej Nadia
  Jeg laver som regel lyse lagkagebunde, som jeg bager som en kage og deler i flere bunde når den er afkølet:).

 17. Hej, hvilken opskift bruger du på den almindelige kage? 🙂

  og putter du den bare i en springform og skære den i tre skriver med sytråd elelr hvordan? 🙂

 18. Hej Christina
  Jeg ville nok lave en dobbelt portion, for at være sikker på at have nok. Resten kan smides i fryseren. Når jeg skriver dobbelt portion så er det 1000 g flormelis til 500 g smør, evt. lidt mindre flormelis da det bliver temmelig sødt;)

 19. Hej..
  Hvis jeg kun skal bruge frosting til at smøre en kage op med, hvor meget skal jeg så bruge ca? Formen jeg laver kagen i er ca. 39 x 23 x 8 cm. Jeg skal have marcipan uden på hele kagen.

 20. Hej Sum
  Jeg er glad for at du kan bruge mine tips til noget;).
  Du kan sagtens gøre som du selv skriver og undlade fondanten, et alternativ er at bruge ganache som jeg har brugt til denne kage. Du kan sagtens stadig få et skarpt snit, bare sørg for at kagen får lov til at sætte sig rigtigt, så skal den nok blive fin at skære i:). Og ja det med fondant er jo en smagssag, jeg er selv gået lidt væk fra det fordi jeg synes at det er alt for sødt. Men det giver jo nogle skønne muligheder for at give ens kage et stramt pyntet look:)

 21. Hej Annette
  Tak for dine gode tips!
  Jeg skal bage min søns dåbskage. Det er første gang jeg selv skal bage til så stor en begivenhed. Jeg tænker dog ikke at anvende fondant til kagen, men kun have smørecremen på og så pynte løs med alt andet – jeg er ikke så meget til fondant nemlig. Tror du det er en god ide?vil jeg få et pænt skarp snit af kagen, når jeg skærer i den?

  Kh.
  Sum

 22. Hej Sif:)
  Det er præcis som jeg skriver det, hæld en lille smule i af gangen og pisk. Er den stadig “hård” så tilsætter du lidt mere, indtil du synes at den er blød nok, men uden at være flydende. Den må heller ikke være for hård, for så klæber den ikke fast til kagen, når du smører den op. Ja dobbelt portion er nok et meget godt udgangspunkt:)

 23. Hej Anette.
  Du skriver at du kommer en sjat mælk i smørcremen. Hvordan ved jeg hvormeget der skal i, uden den blir for tynd?
  Du har lagt et link til opskriften på smørcremen. Vil du tro at jeg skal bruge dobbelt portion til en kage på ø30, tre etager??
  Tak 🙂

 24. Velbekomme:). Det lyder ellers lækkert som skærekage med chokoladeglasur og friske jordbær:). Jeg synes også det er sjovt at blive inspireret af andre opskrifter, og så selv finde på en måde at lave og servere det på:). Tak fordi du deler:)

 25. Nåååå det er den opskrift:-)
  Tusind tak Annette og igen tusind tak for alle de skønne opskrifter:-) Især bailey cupcakes’ene er en kæmpe succes hver gang – det er min ynglings ‘standard’ kage og bliver nok bagt min halvdelen af gangene, jeg bager;-) Somme tider som cupcakes – andre gange som en skærekage med chokoladeglasur og friske jordbær som pynt:-)

 26. Hej Mai-Britt:)
  Tusind tak for de fine ord om min blog:), jeg bliver altid så glad når jeg hører at den kan bruges:). Jeg bruger som regel den smørcreme som jeg kalder den klassiske. Du kan finde den her
  https://annetteskager.com/klassisk-vanilje-frosting/ Du skal bare sørge for at piske den godt, så den bliver let og luftig og ikke smager af smør;)

 27. Hej Annette.
  Først tusind tak for en god hjemmeside, men også alle de lækre lækre opskrifter – kagerne er altid et hit:-) Jeg skal betrække en lagkage (Cake Boss opskriften med 2 vanilje bunde og 1 kakao bund med fyld af tobleronecreme og hindbær skum) med fondant og har læst dine tips, men kan ikke lige se opskriften på din smørcreme?
  På forhånd tak:-)
  Mvh. Mai-Britt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *