Sprøjteposer til kagedekoration 

Søger du information om hvor du kan købe sprøjteposer? Ved du ikke helt hvordan man egentlig bruger en sprøjtepose og hvordan man bruger alt det tilbehør man kan få til sprøjteposer? Eller måske har du helt styr på hvordan du bruger en sprøjtepose, men vil bare gerne vide hvor du køber dem? 
Jeg har lavet en sprøjtepose guide, hvor jeg har samlet masser af god information om hvordan du bruger en sprøjtepose. Jeg har også samlet masser af lækre links, så du blot kan klikke dig direkte ind til de gode sprøjteposer. Her finder du også tips om det tilbehør som jeg bruger til mine sprøjteposer.

Jeg bruger selv sprøjteposer til at dekorere mine kager og cupcakes, men jeg bruger også sprøjteposer til marengs og til at fylde mine kager med lækkert kagefyld. Det kan meget hurtigt udvikle sig til en katastrofe, hvis jeg ikke har flere sprøjteposer tilbage. Sprøjteposerne kan også bruges til andet en bagning, fx også til madlavningen.

2 typer af sprøjteposer

Der findes 2 typer af sprøjteposer, sådan overordnet.

Engangssprøjteposer

Engangssprøjteposer fra Mette Blomsterberg
Engangssprøjteposerne er som regel lavet af blød plast og er beregnet til at smide ud efter brug. De findes i mange forskellige størrelser, så du kan variere, ud fra hvad du skal bruge sprøjteposen til. Jeg har selv 2 størrelser af sprøjteposer i min skuffe af mærket Mette Blomsterberg. De kommer i ruller, og det synes jeg er vildt praktisk at have liggende i min skuffe. Jeg har de store sprøjteposer på 47 cm, som jeg bruger flest af. Desværre har Bagetid ikke denne størrelse i øjeblikket. Samt de lidt mindre sprøjteposer på 31 cm, som jeg bruger til de mindre opgaver. Du kan også vælge kun, at have den store størrelse, og simpel hen klippe af den, hvis den er for stor til dit projekt. Disse 2 størrelser sælges á 50 stk. i en rulle. Synes du at det er lidt for mange, kan du vælge disse sprøjteposer på 35 cm, som sælges i en 10 stk. pakke. Skal du bruge dem lidt større er der denne rulle med 10 stk. på 46 cm.

SE PRISER PÅ ENGANGSSPRØJTEPOSER

Genanvendelige sprøjteposer

 

 

 

 
Sprøjteposerne der er beregnet til flergangsbrug laves i forskellige materialer. De laves blandt andet i hård plast, stof som fx 100 % bomuld, nylon og andet vandtæt materiale, som kan rengøres efter brug. Nogle af disse sprøjteposer kan endda vaskes i opvaskemaskinen, hvilket for nogen er en vigtig detalje. Fordelen ved disse sprøjteposer er, at nogle af dem kan tåle noget mere belastning end engangsprøjteposerne. Det vil sige, at de fx er gode til at sprøjte en hård kransekagemasse med eller en småkage dej, uden at gå i stykker.

Størrelser

De genanvendelige sprøjteposer laves også i flere størrelser. Der er den store på 40 cmog derfra kan du få dem 5 cm mindre, jeg ville personligt foretrække denne sprøjtepose på 35 cm, det er en god mellemstørrelse. Skal du lave de helt små ting som at pynte rigtig fint med glasur, så vil jeg anbefale den noget mindre sprøjtepose på 21 cm. Med disse forskellige størrelser skulle du være dækket godt ind når du skal bage.
Jeg bruger udelukkende engangsprøjteposer, da det bare er nemmere at smide dem ud efter brug. Jeg tror dog sagtens at jeg kunne bruge en genanvendelig en, hvis jeg først finder mig en som jeg synes er god og nem at rengøre.

SE PRISER PÅ GENANVENDELIGE SPRØJTEPOSER

Hvad bruger jeg sprøjteposer til?

Jeg bruger som sagt mange sprøjteposer i mit bagekøkken, jeg vil faktisk sige, at jeg ikke kan undvære dem.

Du kan også bruge sprøjteposerne uden en tyl, det afhænger helt af hvad den skal bruges til.

Hvad kan du fylde i sprøjteposen

For at opsummere kan du bruge sprøjtepose til alle faste masser, som evt. skal sprøjtes fint med et mønster i. Det vil sige marengs, frostings, flødeskum, ganache, kagefyld og cremer, mousser, is, kransekagemasse, småkage dej, vandbakkelses dej, cupcake dej og jeg kunne blive ved. Skal vi kigge på mad siden, kunne det fx være til kartoffelmos, hvis der skal laves små bagte kartoffeltoppe.

Hvordan bruges en sprøjtepose?

Der er flere måder at bruge en sprøjtepose på, og igen afhænger det helt af, hvad du skal bruge den til. Hvis du skal have en tyl i din sprøjtepose er der 2 måder at gøre det på.

 • Uden en tyl kobler i sprøjteposen

  Uanset om det er en engangssprøjtepose eller en af de genanvendelige, skal der klippes et hul til tyllen. Hvis du vil sætte tyllen direkte i sprøjteposen, skal hullet ikke være for stort, for så vil tyllen falde ud. Læg tyllen ind i sprøjteposen og skub den helt ned til spidsen. På den måde kan du få en ide om, hvor meget du skal klippe af den. Skub tyllen lidt op igen og klip hullet. Herefter kan du skubbe tyllen på plads, og din sprøjtepose er klar til brug.

 • Med en tyl kobler i sprøjteposen

  Den anden måde at gøre det på, er ved at bruge en tyl kobler. En tyl kobler har den funktion at holde tyllen på plads og fordelen ved den er, at du kan skifte tyl undervejs, hvis du har behov for det. En tyl kobler er lavet af plastik og består af 2 dele som kan skrues sammen. Den ene del sættes indeni sprøjteposen og den anden del skrues på udenpå sprøjteposen. En tyl kobler fåes i flere størrelser, da der er forskellige størrelser tyller også. Jeg har selv den lille tyl kobler og den store tyl kobler

Disse metoder gælder både engangssprøjteposer og genanvendelig sprøjteposer.

Hvordan sættes tyl kobleren i sprøjteposen?

Ønsker du at benytte denne metode, skal du putte den ene del af kobleren ned i sprøjteposen og helt ud i spidsen. Her kan du så se, hvor du skal klippe, så hullet passer med kobleren. Dette hul vil typisk være større, end hvis du bare sætter en tyl direkte i posen, så du kan ikke bare lave det om undervejs.

Når hullet er klippet, skubber du tyl kobleren helt ud i spidsen, så noget af den vil stikke ud af sprøjteposen. Herudover sætter du din tyl, og skruer nu den anden del af kobleren på. Din sprøjtepose er nu klar til brug.

sprøjteposer sprøjteposersprøjteposer

 

 

 


Er du ny i det her og vil igang med at pynte kager og cupcakes, men ved ikke hvad du skal købe? Så kan jeg anbefale
 dette sæt fra Bagetid, med 4 gode store tyller, som blandt andet kan bruges til cupcakes. I sættet får du også lidt sprøjteposer med, så det er et rigtig godt startsæt.

Hvad er en tylle?

En tylle er det bedste ved at bruge en sprøjtepose, hvis du spørger mig. En tyl kan være lavet af plastic eller noget metal, det er dem jeg kender til. Der kan være stor forskel rent kvalitetsmæssigt, så vælg ikke nødvendigvis de helt billige i plastic. Jeg bruger selv dem i rustfrit stål.
Med en tyl kan du lave de fineste mønstre i alle mulige forskellige slags “masser”. Der er små tyller, mellemstore tyller og de store. Hvilken man skal bruge, afhænger af det sprøjtearbejde, som du skal lave.

  • Små tyller bruges til det helt fine glasur arbejde. Det kan fx være cookies der pyntes meget fint og småt med glasur. Det kan være flotte border på siden af kager, minimarengs osv.
  • Mellemstore tyller bruges til det lidt større pyntearbejde. Det kan være sukkerblomster, lidt større border på kager, hjemmelavede kys, til at froste cupcakes med, blomster lavet i smørcreme osv.
  • De helt store tyller bruges til det samme som de mellemstore, der kommer bare lidt mere frosting ud af tyllen. Jeg bruger dem som regel til at froste cupcakes med.

Ekstra tip

Når du sætter din kobler i sprøjteposen, skal du have taget stilling til hvilken størrelse tyl du vil bruge. De små tyller kan naturligvis ikke bruges på en mellem eller stor kobler. Er du i tvivl, så prøv på kobleren inden eller drop at sætte kobler i, og sæt tyllen direkte i sprøjteposen.

Hvad gør en tylle?

Ved at have en tyl sat i sprøjteposen, vil der dannes et mønster i den masse som du presser ud af sprøjteposen. Det kræver selvfølgelig en nogenlunde fast masse, så mønsteret holder. Hvis det er for flydende, vil mønsteret bare forsvinde igen.
Man kan få mange forskellige resultater, da du også kan variere dine håndbevægelser mens du trykker på sprøjteposen. Det vil sige, at det er ikke en tyl = et mønster. Du kan holde sprøjteposen lige, du kan dreje hånden rundt, du kan lave et zig zag lignende mønster osv. Mulighederne er virkelig uendelige. Spørg evt. Google, der er et hav af videoer derude.

Når det kommer til mønstret der er for enden af tyllen, er der også mange forskellige slags. De mest brugte i mit køkken er åbne og lukkede stjernetyller i forskellige størrelser. Jeg kan rigtig godt lide de store størrelser, da de giver en soft ice lignende top på mine cupcakes. 

Baileys marengs frosting

Mine favorit tyller

Her får du mine favorit tyller med links, så du kan se dem. Jeg er ret glad for Wiltons tyller. Det er desværre ikke noget som Bagetid fører, men det gør Hellebergskager.dk. Du finder direkte links til de forskellige løse tyller herunder. Du finder også forskellige tyllesæt, som er fantastiske hvis du er nybegynder og gerne vil købe flere til at starte med. Derudover har Mette Blomsterberg også et fantastisk tyllesæt, som består af flere af de store tyller til fx cupcakes. Bagetid har dette fine tyllesæt.

Åben stjernetyl med en åbning på 14 mm, hos Wilton kaldes den 1M. Denne tyl har en god størrelse og kan bruges på cupcakes, se fx billedet herover. 
Åben stjernetyl med en åbning på 18 mm. Denne tyl er endnu større og giver virkelig fine swirls på dine cupcakes. Den laver også de fineste marengs kys.
Åben fin takket stjernetyl på ca. 16 mmDenne tyl laver fine små riller i frostingen, det giver et virkelig flot resultat synes jeg. Nogle kalder den en fransk tylle.
Åben stjernetyl med lille åbning. Denne Wilton 21 tyl er lille og passer rigtig godt til de små opgaver. Jeg bruger den fx til at sprøjte glasur i kanten rundt om en kage eller lave små marengs kys til is. Denne lille tylle passer til den lille kobler.
Lukket stjernetyl 2D fra Wilton. Denne tyl kan også kaldes en lukket stjernetyl. Den laver super fine swirls på cupcakes, fordi den ligesom kan “krølle” frostingen, når den sprøjtes ud.
Rose tyl 125 fra Wilton. Denne tyl er stor og super fin, den kan bruges til at lave blomster blade på dine cupcakes. Se et lille videoklip med guide via linket.

SE FLERE TYLLER HER

Sådan fyldes sprøjteposen

Når du fylder din sprøjtepose har jeg et tip til en nem metode, så du har begge hænder fri. Jeg bruger et stort liter mål til at krænge sprøjteposen udover, så jeg kan fylde det i der skal i. På den måde kan jeg få fyldt posen godt op, og undgå en masse svineri. Har du ikke et stort liter mål, har du måske en plastik kande eller hvad ved jeg. Noget der er smalt men højt, så sprøjteposen kan fyldes godt op.

sprøjteposer
Har du ikke denne mulighed, tager du sprøjteposen i din venstre hånd og krænger det øverste af den udover hånden. Du skal stå med hånden som om at du holder et glas eller en kop i hånden. Istedet er det sprøjteposen du har i hånden og holder sådan ca. midt på sprøjteposen. Så kan resten krænges udover hånden, så der er god plads til at fylde sprøjteposen godt op.

Ekstra tip fra mig

Selvom jeg bruger de store sprøjteposer, hvor der kan være forholdsvis meget i, får jeg som regel fyldt sprøjteposen godt op. Derfor sætter jeg en pose clips i toppen for at undgå, at det løber ud den anden vej. Det har jeg selv oplevet flere gange. Det sviner og der kan gå en masse til spilde.

Hvordan sprøjter man med en sprøjtepose

Nu er din sprøjtepose klar med tyl kobler, tyl, fyld og evt. en lukkeclips.
Når jeg går igang så sørger jeg for at holde et fast greb i sprøjteposen. Hvis den er meget fyldt, vrider jeg den lige lidt på midten, så jeg har mulighed for at lægge et godt tryk på den. Ellers kan det være svært at styre sprøjteposen. Her er det godt med en lukkeclips, da noget af fyldet jo så vil blive presset op af. Er du nybegynder, så lad være med at fylde for meget i sprøjteposen. Lad dig selv få fornemmelsen af hvordan det foregår først.

Selve sprøjteteknikken

Sæt sprøjteposen ned på det du skal pynte. Tryk godt til og bevæg sprøjteposen væk. Skal du fx. pynte cupcakes, skal sprøjteposen “køres” rundt på din cupcake, samtidig med at du trykker på sprøjteposen. På denne måde får du lavet en fin soft ice swirl. 
Prøv dig frem og lav det om, hvis du ikke kan lide resultatet. Afhængig af hvad du laver, kan det laves om igen. Alternativt kan du også prøve at sprøjte ud på et stykke bagepapir eller et spækbræt. For at få lidt øvelse i hænderne og finde ud af hvordan det færdige resultat skal se ud.

En sprøjtepose flere farver frosting

Når du fylder din sprøjtepose med fx en lækker frosting, kan du fylde den med flere farver. Du kan enten sørge for at fylde den ene farve i den ene side af posen og den anden farve i den anden side af posen. Så får du de fineste “tandpasta” lignende swirls når du sprøjter frostingen ud. Du kan også gør det på en anden måde, som sviner knap så meget. Her skal du bruge lidt ekstra sprøjteposer, da du skal fylde de 2 farver frosting i hver deres sprøjtepose, for til sidst at putte dem ned i en 3. sprøjtepose. Det er så denne 3. sprøjtepose du sprøjter din frosting ud fra, på fx. cupcakes eller en fin kage.

Affiliate links

Denne side indeholder affiliate links. Det betyder, at der når du klikker på mine links, vil lægge sig en lille cookie hos dig. Hvis og når du evt. handler i den webshop, som jeg linker til, vil jeg modtage et lille beløb for dit køb. Dette har ikke betydning for det beløb du handler for, det er webshoppen der betaler mig. 
Beløbet gør det muligt for mig, at prøve endnu flere kreative ideer af og dele med dig.
Tak fordi du støtter mit arbejde, det er værdsat