Cupcake guide - AnnetteskagerChokolade cupcakes, cupcakes med frosting, cupcakes med fondant blomster, simpelthen bare masser af cupcakes i min cupcake guide

Jeg elsker cupcakes. De er nemme og hurtige at lave. De smager fantastisk, fordi man selvfølgelig vælger en fantastisk opskrift med ingredienser man kan lide. De er super skønne og hurtige at pynte. Hvad enten det er voksne der ønsker en smuk og elegant cupcake. Eller det er børn der ønsker at bruge masser af tid på at udfolde deres kreativitet og bare lave flotte pyntet cupcakes. Kig med her i min cupcake guide.

Hvad er forskellen på muffins og cupcakes?

Har du også tænkt over hvad forskellen på muffins og cupcakes egentlig er? Det har jeg tit gjort, og jeg synes egentlig at der er mange forskellige svar på dette. Den der virker mest åbenlys for mig er den dekorative del. Cupcakes er som regel pyntet med en form for topping samt krymmel, fondant pynt eller endnu en topping til slut. Muffins er tit ikke pyntet, de står bare som de er bagt. De hæver gerne lidt udover kanten og får den her lidt særlige svampe lignende form. Jeg synes også, at de tit er mere svampet hvor en cupcake godt kan blive lidt tør i det. Men det afhænger helt af opskriften. Jeg er ikke til tørre kager, så når jeg eksperimenterer med opskrifter, så prøver jeg at undgå, at de ender med at blive tørre.

Jordbær cupcakes - Annetteskager

Nu skal der besluttes opskrift og bages

Jeg har her samlet en masse links til de redskaber og ingredienser, som jeg selv elsker at bruge når jeg laver cupcakes. Alt sammen samlet på et sted for nemhedens skyld. Jeg har valgt at linke til Bagetid.dk Måske kender du webshoppen i forvejen, hvis ikke kan jeg fortælle at de har et KÆMPE udvalg af lækre redskaber og ingredienser til at bage med.

Det første du skal beslutte er selvfølgelig hvilken opskrift du vil bruge. Jeg har mit udvalg her som du kan kigge igennem. Mine personlige favoritter er Brownie cupcakes, fersken og hindbær cupcakes eller hvad med æble og marcipan cupcakes. Kig dig omkring og se om du kan finde dig en favorit opskrift. De fleste almindelige kageopskrifter kan også sagtens omsættes til en cupcake opskrift.

Papirsforme til cupcakes

Når opskriften er valgt og ingredienserne købt og klar, så kigger jeg i mit skab og vælger papirsforme. Når jeg bager cupcakes er det som regel den “almindelige” størrelse som er ca. 50mm x 35mm. Jeg har også en bageplade med 12 huller i, som jeg bruger for optimal støtte til kagerne under bagningen. Bruger du papforme, så kan den undværes, men det er de færreste papirsforme, som kan stå alene på en bageplade. Dine cupcakes vil simpelthen ende med at “vokse” ud til siden, istedet for opad under bagningen. Så sådan en bageform med huller, vil jeg helt sikkert anbefale.
Udover den “almindelige” størrelse, kan du også lave mini cupcakes. De er også fantastiske, som en lille hapser man lige kan have i munden. Papirsformene til mini cupcakes er typisk 3,5 mm x 2,25 mm og der findes også en bageplade til mini cupcakes. Da hullerne selvfølgelig er mindre er der plads til 24 mini cupcakes på sådan en plade. Bagetid har et fint udvalg af papirsforme til mini cupcakes også.

Cupcakes papirsformeMine favorit papirsforme til cupcakes

Mine favorit papirsforme at bage cupcakes i er folie papirsforme og meget gerne i lyserød eller sølv. Bagetid har et fint udvalg af folie papirsforme i flere forskellige farver. Her er der ingen fare for at de mørke kagedeje “skinner” igennem.
Dernæst kommer de helt almindelige hvide papirsforme. Når jeg vælger hvilke papirsforme, som jeg vil bruge til mine cupcakes, så tænker jeg også over farvesammensætningen. Sådan så papirsform og farven på frostingen passer sammen, det giver den færdige cupcake en skøn finish. Men det er bare mig, jeg er lidt nørdet på det punkt med helhedsindtrykket.
En anden ting man kan tænke over, hvis man er lidt nørdet som jeg, det er om kagen kan ses igennem papirsformen. Der findes papirsforme, som er meget tynde i materialet fordi de ikke har det her fedtafvisende lag. De er også tit billige. Bruger du dem vil du højst sandsynligt ikke kunne se mønsteret på papirsformen når først de er bagt i. Det skyldes at fedtstoffet i dine cupcakes ikke holdes tilbage, og går lige igennem papirsformen.

Når jeg bager chokolade cupcakes, så bruger jeg tit de brune papirsforme, de er også store favoritter hos mig. Så er jeg helt sikker på, at den mørke chokoladedej ikke “skinner” igennem papirsformene.

Farvede papirsforme

Så har vi til sidst alle de fantastiske farvede papirsforme fra især House of Marie, som kan passe til lige det du har lyst til, at de skal passe til. Hvis du f.eks. har et bestemt tema til en fest, hvor der skal serveres cupcakes, så vælg en farve som passer til bordet og servietterne. Eller måske til ballonerne og alt det andet pynt du har gang i til festen. Mangler du udstyr til din fest som kan matche dine cupcakes? Så skal du kigge her hos Partyinabox. En lille reklame bare fordi jeg godt kan lide hendes shop, og selv har handlet der.

House of Marie har faktisk også lavet en ubleget papirsform, hvis du ønsker at undgå farver.

Tulipan pairsforme

En lidt anderledes papirsform til dine cupcakes er disse ↑ tulipan papirsforme som er super fine og dekorative. Jeg har faktisk ikke selv prøvet dem endnu, men dem skal jeg da have testet en dag. Der står at papirsformene er af høj kvalitet og lavet af tykt papir, selvom det ser tyndt ud. De er virkelig dekorative og vil helt sikkert pynte på ethvert festbord.
Til sidst vil jeg her linke til en oversigt over alle de fine papirsforme som Bagetid har. Der er MANGE at vælge imellem, så du finder helt sikkert nogle som du kan bruge.

Bagningen af cupcakes

Det med bagningen er ikke så svært, bare sørg for at følge opskriften. En vigtig ting når man bager kager i det hele taget er, at der ikke er for store temperatur forskelle på ingredienserne. Det kan have konsekvenser for f.eks. hævningen af kagen og det har konsekvenser for kagens krumme. Det vil sige, om kagen bliver luftig eller helt kompakt. Så sørg for at bruge ingredienser der har stuetemperatur eller i hvert fald tæt på.
Når jeg skal have dejen fra skålen til mine papirsforme, så bruger jeg en mekanisk isske. Den er super god til at dosere dejen ensartet og “give slip” på dejen, så den ryger ned i papirsformene. Noget jeg personligt er ret vild med, når jeg bager cupcakes er ensartethed. Det får du ved at bruge denne isske.
Jeg fylder mine cupcake forme op med dej 1 cm fra kanten. Så er der lidt plads for kagerne til at hæve på, og det plejer at passe ret godt.

Færdigbagte cupcakes

Bagetiden af cupcakes

Jeg bager som regel mine cupcakes i 10-15 minutter. Afhængig af hvilken type kage det er, kan bagetiden godt være lidt længere, men følg opskriften. Jeg bager gerne ved almindelig ovnvarme, altså ikke varmluft. Så jeg bager også kun en plade af gangen. Hvis jeg har lavet dej til mere end det, sætter jeg skålen i køleskabet imens første plade bager. Du kan dog sagtens bage flere på en gang og med varmeluft, det er bare ikke sådan jeg gør.
Når dine cupcakes er færdigbagte, kan du trykke let på toppen og se om kagen “springer” ud igen. Eller du kan teste med en tandstik. Når man har bagt mange cupcakes, eller kage i det hele taget, så kan man tit mærke om kagen er færdigbagt, når man trykker let på den. Eller det er måske igen bare fordi jeg er lidt nørdet;)

Afkøling og pakning af cupcakes

De færdigbagte cupcakes skal nu afkøles fuldstændig, inden de skal toppes med frosting og pyntes. Hvis du først skal froste dine cupcakes senere, kan de pakkes i en frysepose med en klemme på og stå på køkkenbordet. Eller måske en kagedåse, hvis du har sådan en. Det er bare virkelig vigtigt at dine cupcakes er fuldstændig afkølet inden du pakker dem væk. Hvis de er bare en smule lune, vil der opstå kondens når du lukker dem til, og det vil få papirsformene til at slippe kagerne. Det er sket for mig masser af gange og det er virkelig ærgerligt. Selvfølgelig er dine hjemmebagte cupcakes stadig spiselige, men udseendemæssigt er det bare SÅ ærgerligt, når papirsformene ikke sidder helt pænt og tæt til kagerne.

Frosting til cupcakes

Jeg har skrevet et indlæg tidligere om hvilken frosting du skal vælge, som du finder her. Her kan du se de forskellige typer af frosting, som jeg har prøvet af efterhånden. Der er mange forskellige og du kan sætte cupcakes og frosting sammen lige, som du har lyst til. Mine opskrifter på frostings har jeg samlet med billeder, så du kan se hvordan de ser ud.

Som du kan læse i mit indlæg om frosting, er der mange forskellige lækre muligheder når det kommer til at vælge topping. Er du til en helt simpel og nem frosting, så er flødeskum et udemærket valg. Det har jeg f.eks. brugt på disse fødselsdags cupcakes. Men her på Annetteskager finder du frosting opskrifter med smør, frosting opskrifter uden smør, jeg har marengssmørcreme, jeg har cream cheese frosting med smør og jeg har en cream cheese frosting uden smør. Jeg kan også lige nævne, at flere af de nævnte opskrifter selvfølgelig også findes i chokoladeudgaver. Jeg er selv stor fan af chokolade frosting, både med smør og som chokolade cream cheese frosting.

Farvning af frostingen

De fleste frostings kan du farve med lidt gelefarve, så du behøver ikke udelukke en frosting, fordi jeg f.eks. har lavet den lyserød. Ønsker du en naturlig farve i din frosting, kan du selvfølgelig vælge at tilsætte sådan noget som bær eller saft til frostingen.

Nu skal der pyntes cupcakes

Så er det tid til at pynte dine cupcakes. De er færdigbagt, afkølet og nu fuldstændig klar til topping. Hvis du tænker “hvordan pynter jeg mine cupcakes?” så kig med herunder.

Nu skal vi have gang i sprøjteposer og tyller. Jeg har skrevet et indlæg om netop sprøjteposer og tyller her. Her kan du blive meget klogere på de forskellige typer af sprøjteposer, de mange forskellige tyller og andre redskaber, som er gode at have, når det kommer til at pynte dine cupcakes. Tjek evt. Youtube ud, der er SÅ mange forskellige måder at pynte cupcakes på.

Cupcake guide bagetid

Når det kommer til at pynte dine cupcakes, er der mange forskellige måder at gøre det på. Min personlige favorit er disse softice lignende swirls, som herover. Jeg har lavet en vejledning som ligger hos Bagetid, hvor jeg beskriver hvordan du laver sådan en fin softice lignende swirl.
Hvis jeg lige skal give et par af mine favorit tyller i dette indlæg også, er det blandt andet den tylle, som jeg har brugt herover. Det er en lukket stjernetyl. Hvis den er fra det Amerikanske firma Wilton, hedder den en 2D tylle. Den forhandler Bagetid desværre ikke. Men de har til gengæld en af mine andre favoritter, som er den store åbne stjernetyl. Jeg elsker at bruge de store tyller til mine cupcakes, det ser bare helt fantastisk ud, når man laver swirls med dem. Du kan også købe dig et sæt af tyller til at pynte cupcakes med, som f.eks. dette fra Mette Blomsterberg.

Børne cupcakes

Noget som de fleste børn vil elske er at få en cupcake og en sprøjtepose i hånden, og så ellers bare give den gas. Jeg har desværre ikke nogle billeder af børnepyntet cupcakes, men de kan virkelig se festlige og farverige ud. Når børnene skal pynte deres cupcakes, kan de komme rigtig langt med det her fine tylsæt. Det er rigtig sjovt, at have mange forskellige slags tyller, for så er mulighederne nærmest uendelige. Tyllerne kan også bruges til f.eks. at pynte kanten på en kage med royal icing. Så det er en god investering. Jeg har selv (selvfølgelige) en hel skuffe med alverdens forskellige tyller. Både de små og de store.

Chokolade cupcakes med frosting

Cupcakes med krymmel

Nu har du fået frosting på dine cupcakes, men vi er slet ikke færdige med at pynte dem, langtfra. Eller det er selvfølgelig et spørgsmål om temperament. Jeg er til flere forskellige måder at pynte cupcakes på. En stor favorit er denne cupcake  med en kridhvid frosting og den fineste pastelfarvet krymmel. Jeg ved at Bagetid har haft denne krymmel, men den har været udsolgt længe og jeg er lidt bange for at den ikke kommer igen. Men den er helt klar en favorit hos mig. Tag et kig på det fine krymmel udvalg her hos Bagetid.

Cupcakes til barnedåb

Cupcakes med spiseligt pynt

En anden måde at pynte cupcakes på kunne være som herover, hvor vi tager fondant i brug. Lige disse cupcakes er til en barnedåb, men du kan jo slå fantasien løs og lave dine cupcakes til lige den festlige lejlighed som du ønsker. Du kan se i dette indlæg, hvordan jeg udstikker sådan en fondant topper og stempler navn ned i. Det er super fint til fødselsdags cupcakes

Kokos cupcakes

Cupcakes pyntet med frugt

Herover er der den mere “naturlige” pyntning, hvor jeg har drysset med kokosmel og sat et lille stykke ananas i toppen af frostingen. Jeg elsker det her look, det er simpel hen så friskt. Det er iøvrigt kokos cupcakes med cream cheese frosting med fløde. En super lækker opskrift.

Du skal altså bare slå dig løs når du pynter dine cupcakes. Jeg elsker det selv, fordi der skal så lidt til at en cupcake ser vildt festlig ud. Du kan “klæde den på” til enhver festlig lejlighed. Brug krymmel, fondant, glimmer, frugt, nødder, glasur blomster, flydende karamel, chokoladesovs, syltetøj osv. osv.

Jeg håber, at du er blevet inspireret en smule af mit indlæg. Lad mig endelig vide hvis du synes at der mangler noget, så skal jeg nok se på hvad jeg kan gøre ved det.

3 Comments on Cupcake guide

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *