Fyld i en fondant kage

Jeg er tit blevet spurgt om, hvordan jeg egentlig laver fondant kager. Jeg har valgt at tage nogle billeder step for step, så man nemt kan se hva der sker. Så her får du billede guiden:

Sådan fylder og betrækker jeg mine kager.

Du kan nederst finde links til de redskaber, som jeg har brugt her i indlægget.

På det første billede her opover ligger den første kagebund, samt en kagering som skal rundt om. Kageringen gør at kagen holder en flot facon, og at fyldet ikke flyder ud. Sprøjteposen indeholder smørcreme, som skal rundt i kanten af bunden inden fyldet kommer på. Dette for at holde bunden over oppe, så fyldet ikke bliver mast ud i siderne.
(Jeg er faktisk gået lidt væk fra at lave denne dam, da jeg synes, at det bliver for sødt med alt den smørcreme i kagen). Jeg fylder altså kagen uden denne dam, men smører stadig kagen op med smørcremen, eller en chokolade ganache, når først fyldet har fået lov at sætte sig.

Smørcreme, fondant kage

Kageringen kan indstilles alt efter hvad størrelse kagen har. Du kan købe dem mange steder, men prisen variere rigtig meget.

dam af smørcreme

Herover har jeg sprøjtet en dam af smørcreme rundt i kanten. Alt efter hvor høj kagen skal være, kan man gi den flere lag, her er der 2 gange smørcreme.

Hindbær mousse

Så er hindbær moussen sprøjtet på bunden. Jeg sprøjter altid fyldet på, så er jeg sikker på at det bliver et jævnt lag, og at kagen ikke bliver skæv.

Dam af smørcreme

Den midterste kagebund får en gang smørcreme i kanten.

Tobleronecreme i fondant kage

Toblerone cremen sprøjtes på, på samme måde som hindbær moussen.

Fondant kage med fyld

Den sidste bund ligges ovenpå, og igen trykkes der let. Her kan man lige skimte om kagen er skæv, og der evt skal trykkes lidt ekstra i den ene side. Kagen sættes herefter i køleskabet gerne natten over.

Kage med fyld

Når kagen har stået et par timer på køl, kan ringen tages af. Jeg bruger gerne en kniv først til at løsne ringen, smørcremen kan nemlig godt sætte sig fast.

Kage smurt op med smørcreme

Nu smøres hele kagen så ind i smørcreme. Her bruger jeg en palet kniv, da det gerne skulle ende med at være en helt glat overflade. Hvis du er tålmodig kan du smøre den ind af flere gange, og sætte den på køl efter hver gang. Smørcremen er rigtig god til det her formål, da den stivner når den er i køleskabet. Bliv ved til du selv er tilfreds med resultatet. Jeg har en mere detaljeret billede guide om opsmøring af kagen her.

Fondant klar til udrulning

Så er det frem med fondanten eller sugar pasten. Jeg bruger selv fondant fra FunCakes. Det er af super god kvalitet og virkelig nemt at arbejde med. Majsstivelsen er til at putte på bordet inden du ruller ud, så det ikke hænger ved. Flormelis kan ikke anbefales, da det forringer fondanten

Fondant rullet ud

Fondanten er rullet ud så den passer til kagens størrelse, med en ca. tykkelse på 3-4 mm.

Fondant på kage

Forsigtigt rulles fondanten op på kagerullen, og ligges over kagen. Jeg bruger en smoother (se næste billede) til at glatte toppen ud, og løfter lige let på fondanten hvis der er lufthuller under.

Kage med fondant

Når toppen er færdig, begynder jeg at arbejde med fondanten ned langs siderne, også her bruger jeg min smoother. Det hvide fad som kagen står på kan dreje rundt, det gør det hele noget nemmere. Når jeg er er nået næsten helt ned til kanten, skærer jeg det meste af det overflødelige fondant væk. Først når kanten er fin, skærer jeg fondanten helt til.

Kage med glat fondant

Kagen er betrukket og klar til at blive pyntet. Er kanten ikke helt fin, kan man for eks. pynte rundt om kagen med royal icing (glasur af flormelis og æggehvide).

Det er sådan jeg betrækker mine kager. Jeg håber, at det kan hjælpe nogen af jer derude, og ellers er I velkommen til at spørge mere ind til det.

Her kommer links til Bagetid.dk på de produkter som jeg bruger.

Sølv papfad til kagen, ca. 1 cm tykt det jeg har brugt
Roterbar kageopsats
Rund bagering, 9 cm høj
Underlag til at rulle fondanten ud på
Sprøjteposer
Rullepind 40 cm
Smoother, glatteværktøj til fondanten

12 comments on “Sådan fylder og betrækker jeg mine kager”

 1. Hej Louise
  Faktisk så bruger jeg ikke helt så meget fondant mere, som jeg har gjort. Jeg synes at det er alt for sødt:).
  Hvis det handler om at stabilisere din kage fordi der ikke kommer fondant på, er smørcremen helt sikkert det bedste bud. Eller evt. en ganache med mørk chokolade og fløde. Det kan du læse lidt om her.
  Jeg håber at det er svar nok og ellers er du velkommen til at vende tilbage:)

 2. Hej Anette

  Selvom jeg ved at du bruger mest fondant, håber jeg du kunne give et par tips til en anden slags ydre dekoration. Jeg er nemlig utrolig vild med din hjemmeside og guides!

  Jeg har en veninde som utrolig gerne vil have en 2-etagerskage med rosetter til hendes bryllyp her til sommer. Vil du stadigvæk foreslå et glat smørcreme-lag inden rosetterne påføres eller er der noget andet man kan bruge, som hjælper med at stabiliserer kagen lidt mere, nu hvor der ikke er helt så fast et lag på ydersiden, som fondanten ville give.

 3. Hej Anne
  Du ramte lige plet der, for jeg har endnu ikke selv prøvet det med marcipan udover en kage. Jeg tænker at der må stå noget info om fremgangsmåden på produktet? Eller også på deres hjemmeside?:)

 4. Hjælp…
  Jeg skal lave to kager til min søns barnedåb i januar og vil helst overtrække dem med marcipan, så jeg har købt noget hvid marcipan. Skal det æltes med flormelis og glukosesirup som almindelig marcipan eller er der forskel på det?
  Ved ikke om du kun bruger fondant til at overtrække med, men håber at du kan hjælpe 😊

 5. Hej Maja
  Det kan jeg godt forstå at du spørger om:). Jeg er faktisk også gået lidt væk fra det igen, egentlig bruger jeg ikke så tit smørcreme til opsmøring mere. Men grunden til at jeg laver den dam, er at det holder fyldet inde og bundene oppe, så kagen ikke klasker sammen og fyldet ikke trænger ud og ødelægger min fondant:). Når du laver en kage uden dam, vil fyldet jo være helt ud til kanten. Når jeg så tager den her bagering væk, er kagen meget skrøbelig da fyldet jo kun har sat sig, det er ikke hårdt. Så hvis jeg så begynder at smøre kagen op, vil den stå og “blævre” lidt imens:). Det kan lade sig gøre, for det er sådan jeg gør nu, men det er kun fordi jeg er træt af smørcreme. Jeg kan godt savne den stabilitet som dammen af smørcreme giver kagen:)

 6. Hej 🙂 Hvorfor er det, at du ved hver af dine mousselag først sprøjter en ring med smørcreme? Er lige lidt nysgerrig☺️

 7. Hej Tanja:)
  Skøøøøønt at du kan bruge min side:) og tak for de søde ord om den:).
  Jeg har selv prøvet hjemmelavet fondant et par gange for mange år siden. Den revnede begge gange og siden har jeg ikke prøvet det igen;).
  Jeg bruger FunCakes fondant og SatinIce fondant, og jeg er godt tilfreds med dem begge:). Det med hvor meget det rækker til har jeg ikke selv helt styr på. Jeg bruger den vejledning som kagekonen.com har lavet omkring hvor meget fondant man skal bruge:). Jeg håber at det kan hjælpe dig godt på vej:)

 8. Hej Anette.
  Fantastisk side,- I LOVE IT!!
  Jeg har prøvet mig på hjemmelavet fondant nogle gange nu, 1. gang blev den perfekt, alle de andre gange er den revnet, blevet for flydende ect..
  Så nu hvor jeg læser at du bruger færdiglavet fondant, er mit håb om en perfekt kage endnu ikke bristet.. 😀
  Men sig mig, hvilken bruger du? den fra satin ice eller den hollandske?.. og hvor stor portion rækker til en kage på 24″?..
  De bedste hilsner Tanja

 9. Hej Monika
  Jeg kan se at det her svar nok kommer lidt for sent, det beklager jeg. Jeg har desværre ikke tiden til at tjekke mine kommentar hver dag. Men jeg kan fortælle, at ja det er en udtræksform jeg bruger når jeg fylder mine kager. Jeg bruger dem ikke til at bage i, da dejen vil flyde ud under formen. Det er der sikkert råd for, men jeg har selv masser af bageforme i forskellige forme og størrelser, så det har jeg ikke selv haft brug for. Min bagering er ca. 10 cm høj. Ja mine kager bliver høje, det synes jeg selv er pænest. Men jeg starter som regel også det nederste af kagen med en tyk bund af chokoladekage. Det får hurtigt kagen til at blive noget høj:)
  Tak for alle roserne, det gør mig super glad at min blog gør nytte:)

 10. Hej Annette
  Jeg er ny på din hjemmeside, men sikke nogle flotte kager du laver!! Jeg vil helt sikkert prøve dine opskrifter af, jeg tror at jeg vil prøve boss cake sponge-kagen med hindbær og hvid cholokaldemousse i morgen.
  Jeg har et par spørgsmål til din bagering, hvilken en bruger du? Det ligner på billedet at den er justerbar – holder den formen, eller oplever du at den “udvider sig”? Og slutteligt synes jeg at du har så flot en højde på dine kager, hvor høj er din bagering?
  Igen stor ros til din hjemmeside og tak fordi du deler dine opskrifter!
  Vh Monika.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.