kagefyld i en fondant kage

Jeg bliver jævnligt spurgt om hvordan jeg laver mine fondantkager helt fra bunden af.

Det er der kommet denne lille billedeguide ud af som viser det trin for trin. Der er mange måder at gøre det på og jeg bruger selv en anden teknik i dag. Men den som jeg beskriver her er rigtig god at starte ud med, indtil du får føling med kagerne.

Sådan fylder og betrækker jeg mine kager

Du kan nederst ↓ finde links til de redskaber, som jeg har brugt her i indlægget.

På det første billede her øverst ligger den første kagebund, samt en bagering som skal rundt om. Bageringen gør at kagen holder en flot facon, og at fyldet ikke flyder ud af kagen. Sprøjteposen indeholder smørcreme, som skal rundt i kanten af bunden, inden fyldet kommer på. Denne kant er med til at holde den bund oppe, som jeg senere lægger ovenpå min hindbærskum.
Jeg har efterhånden lavet disse kager nogle år og er selv gået væk fra at lave denne dam af smørcreme, da jeg synes at det bliver for sødt. Men man kan også bare lave en smørcreme der ikke er så sød. Det kunne fx være en smørcreme med smeltet mørk chokolade. Den smørcreme som jeg har brugt her er den klassiske smørcreme.

Fremgangsmåde

Smørcreme, fondant kage

 • Kageringen kan indstilles efter hvad størrelse kagen har. Du kan købe dem mange steder, men prisen varierer rigtig meget.

dam af smørcreme

 • Herover har jeg sprøjtet dammen af smørcreme rundt i kanten. Alt efter hvor høj kagen skal være, kan man give den flere lag, her er der 2 gange smørcreme.

Hindbær mousse

 • Så er hindbær skummet sprøjtet på bunden. Jeg sprøjter altid fyldet på, så er jeg sikker på, at det bliver et jævnt lag, og at kagen ikke bliver skæv. Bruger du en mousse, som er noget mere flydende i det, så kan du sagtens hælde den på bunden. Så er den ret nem at få jævnet ud.

Dam af smørcreme

 • Den midterste kagebund får også en gang smørcreme i kanten.

Tobleronecreme i fondant kage

Fondant kage med fyld

 • Den sidste bund lægges ovenpå, og igen trykkes der let. Her kan man lige skimte om kagen er skæv, og om der evt skal trykkes lidt ekstra i den ene side. Kagen sættes herefter i køleskabet, gerne natten over.

Kage med fyld

Opsmøring af kagen

 • Når kagen har stået på køl et halvt døgns tid, kan bageringen tages af. Jeg bruger gerne en kniv først til at skære rundt indeni ringet, smørcremen kan nemlig godt sætte sig fast på kanten, og så hiver man den med ud.

Kage smurt op med smørcreme

 • Nu smøres hele kagen så ind i smørcreme. Her bruger jeg en palet kniv, da det gerne skulle ende med at være en helt glat overflade. Hvis du er tålmodig kan du smøre den ind af flere gange, og sætte den på køl efter hver gang. Smørcremen er rigtig god til det her formål, da den stivner når den er i køleskabet.
 • Bliv ved til du selv er tilfreds med resultatet. Jeg har en mere detaljeret billede guide om opsmøring af kagen her.

Fondant klar til udrulning

 • Så er det frem med fondanten eller sugar pasten. Jeg bruger selv fondant fra FunCakes. Det er af super god kvalitet og virkelig nemt at arbejde med. Majsstivelsen er til at drysse på bordet inden du ruller ud, så det ikke hænger ved. Flormelis kan ikke anbefales, da det udtørrer fondanten.

Fondant rullet ud

 • Fondanten er rullet ud, så den passer til kagens størrelse, med en ca. tykkelse på 3-4 mm.

Fondant på kage

 • Forsigtigt rulles fondanten op på kagerullen, og lægges over kagen. Jeg bruger en smoother (se næste billede) til at glatte toppen ud, og løfter lige let på fondanten hvis der er lufthuller under.

Kage med fondant

 • Når toppen er færdig, begynder jeg at arbejde med fondanten ned langs siderne. Her starter jeg med at bruge mine hænder, så har jeg langt mere kontrol over det. Start oppe ved kanten og arbejd dig stille og roligt ned af langs siden. Bliver noget skævt, løfter du bare lige fondanten let ud fra siden og prøver igen. Medmindre at du har fået rullet fondanten for tynd, skader det ikke fondanten. Vær dog opmærksom på lange negle, da de godt kan lave mærker i din fondant.
 • Når jeg har fået fondanten helt på plads hiver jeg min smoother frem. Det hvide fad som kagen står på kan dreje rundt, det gør det hele noget nemmere. Når jeg er er nået næsten helt ned til kanten, skærer jeg det meste af det overflødelige fondant væk. Først når kanten er fin, skærer jeg fondanten helt til.

Kage med glat fondant

Den færdige kage

Kagen er betrukket og klar til at blive pyntet. Er kanten ikke helt fin, kan man fx pynte rundt om kagen med royal icing (glasur af flormelis og æggehvide). Det skjuler alle skønhedsfejlene, som du iøvrigt nok er den eneste der ser;)

Det er sådan jeg betrækker mine fondantkager. Jeg håber, at det kan hjælpe nogen af jer derude, og ellers er I velkomne til at stille spørgsmål herunder.

Til de nysgerrig kan jeg fortælle at jeg bruger ganache til at smøre mine kager op med i dag. Når jeg fylder kagen med kagefyld, kommer det helt ud til kanten. Det får lov at sætte sig et halvt døgns tid, inden jeg smører kagen op med ganache. Det kan du læse mere om her på siden.

Her kommer links til Bagetid.dk på de produkter som jeg bruger.

Sølv papfad til kagen, ca. 1 cm tykt det jeg har brugt
Roterbar kageopsats
Rund bagering, 9 cm høj
Underlag til at rulle fondanten ud på
Sprøjteposer
Rullepind 40 cm
Smoother, glatteværktøj til fondanten

Affiliate links

Denne side indeholder affiliate links. Det betyder, at der når du klikker på mine links, vil lægge sig en lille cookie hos dig. Hvis og når du evt. handler i den webshop, som jeg linker til, vil jeg modtage et lille beløb for dit køb. Dette har ikke betydning for det beløb du handler for, det er webshoppen der betaler mig.
Beløbet gør det muligt for mig, at prøve endnu flere kreative ideer af og dele med dig.
Tak fordi du støtter mit arbejde, det er værdsat 

12 Comments on Sådan fylder og betrækker jeg mine kager

 1. Hej Annette
  Har du opskriften på den chokoladekage du har brugt på billederne
  Hilsen Marlene

 2. Hej Louise
  Faktisk så bruger jeg ikke helt så meget fondant mere, som jeg har gjort. Jeg synes at det er alt for sødt:).
  Hvis det handler om at stabilisere din kage fordi der ikke kommer fondant på, er smørcremen helt sikkert det bedste bud. Eller evt. en ganache med mørk chokolade og fløde. Det kan du læse lidt om her.
  Jeg håber at det er svar nok og ellers er du velkommen til at vende tilbage:)

 3. Hej Anette

  Selvom jeg ved at du bruger mest fondant, håber jeg du kunne give et par tips til en anden slags ydre dekoration. Jeg er nemlig utrolig vild med din hjemmeside og guides!

  Jeg har en veninde som utrolig gerne vil have en 2-etagerskage med rosetter til hendes bryllyp her til sommer. Vil du stadigvæk foreslå et glat smørcreme-lag inden rosetterne påføres eller er der noget andet man kan bruge, som hjælper med at stabiliserer kagen lidt mere, nu hvor der ikke er helt så fast et lag på ydersiden, som fondanten ville give.

 4. Hej Anne
  Du ramte lige plet der, for jeg har endnu ikke selv prøvet det med marcipan udover en kage. Jeg tænker at der må stå noget info om fremgangsmåden på produktet? Eller også på deres hjemmeside?:)

 5. Hjælp…
  Jeg skal lave to kager til min søns barnedåb i januar og vil helst overtrække dem med marcipan, så jeg har købt noget hvid marcipan. Skal det æltes med flormelis og glukosesirup som almindelig marcipan eller er der forskel på det?
  Ved ikke om du kun bruger fondant til at overtrække med, men håber at du kan hjælpe 😊

 6. Hej Maja
  Det kan jeg godt forstå at du spørger om:). Jeg er faktisk også gået lidt væk fra det igen, egentlig bruger jeg ikke så tit smørcreme til opsmøring mere. Men grunden til at jeg laver den dam, er at det holder fyldet inde og bundene oppe, så kagen ikke klasker sammen og fyldet ikke trænger ud og ødelægger min fondant:). Når du laver en kage uden dam, vil fyldet jo være helt ud til kanten. Når jeg så tager den her bagering væk, er kagen meget skrøbelig da fyldet jo kun har sat sig, det er ikke hårdt. Så hvis jeg så begynder at smøre kagen op, vil den stå og “blævre” lidt imens:). Det kan lade sig gøre, for det er sådan jeg gør nu, men det er kun fordi jeg er træt af smørcreme. Jeg kan godt savne den stabilitet som dammen af smørcreme giver kagen:)

 7. Hej 🙂 Hvorfor er det, at du ved hver af dine mousselag først sprøjter en ring med smørcreme? Er lige lidt nysgerrig☺️

 8. Hej Tanja:)
  Skøøøøønt at du kan bruge min side:) og tak for de søde ord om den:).
  Jeg har selv prøvet hjemmelavet fondant et par gange for mange år siden. Den revnede begge gange og siden har jeg ikke prøvet det igen;).
  Jeg bruger FunCakes fondant og SatinIce fondant, og jeg er godt tilfreds med dem begge:). Det med hvor meget det rækker til har jeg ikke selv helt styr på. Jeg bruger den vejledning som kagekonen har lavet omkring hvor meget fondant man skal bruge:). Jeg håber at det kan hjælpe dig godt på vej:)

 9. Hej Anette.
  Fantastisk side,- I LOVE IT!!
  Jeg har prøvet mig på hjemmelavet fondant nogle gange nu, 1. gang blev den perfekt, alle de andre gange er den revnet, blevet for flydende ect..
  Så nu hvor jeg læser at du bruger færdiglavet fondant, er mit håb om en perfekt kage endnu ikke bristet.. 😀
  Men sig mig, hvilken bruger du? den fra satin ice eller den hollandske?.. og hvor stor portion rækker til en kage på 24″?..
  De bedste hilsner Tanja

 10. Hej Monika
  Jeg kan se at det her svar nok kommer lidt for sent, det beklager jeg. Jeg har desværre ikke tiden til at tjekke mine kommentar hver dag. Men jeg kan fortælle, at ja det er en udtræksform jeg bruger når jeg fylder mine kager. Jeg bruger dem ikke til at bage i, da dejen vil flyde ud under formen. Det er der sikkert råd for, men jeg har selv masser af bageforme i forskellige forme og størrelser, så det har jeg ikke selv haft brug for. Min bagering er ca. 10 cm høj. Ja mine kager bliver høje, det synes jeg selv er pænest. Men jeg starter som regel også det nederste af kagen med en tyk bund af chokoladekage. Det får hurtigt kagen til at blive noget høj:)
  Tak for alle roserne, det gør mig super glad at min blog gør nytte:)

 11. Hej Annette
  Jeg er ny på din hjemmeside, men sikke nogle flotte kager du laver!! Jeg vil helt sikkert prøve dine opskrifter af, jeg tror at jeg vil prøve boss cake sponge-kagen med hindbær og hvid cholokaldemousse i morgen.
  Jeg har et par spørgsmål til din bagering, hvilken en bruger du? Det ligner på billedet at den er justerbar – holder den formen, eller oplever du at den “udvider sig”? Og slutteligt synes jeg at du har så flot en højde på dine kager, hvor høj er din bagering?
  Igen stor ros til din hjemmeside og tak fordi du deler dine opskrifter!
  Vh Monika.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *