Hjemmelavede Flødeboller med marcipanbund - Annettes kager

Her får I den bedste opskrift på hjemmelavede flødeboller. Jeg laver mine egne flødeboller med marcipan bund, det gør flødebollerne endnu mere fantastiske.

Det har krævet lidt fiaskoer undervejs at lave disse hjemmelavede flødeboller, men nu lykkedes det mig endelig.
Den oprindelige opskrift er fra Odense Marcipan, men der er redigeret lidt og tilføjet lidt ved hjælp af mine læsere på facebook siden: Cupcakes med stil.
Først har jeg lavet en lille liste med links til de redskaber der “skal” bruges, eller som i hvert fald er rigtig gode at have, hvis man vil være helt sikker på succes og et flot resultat. Klik på overskrifterne hvis I vil til Bagetids webshoppen hvor produktet kan købes.

Sukkertermometer

Man kan godt undvære det, hvis man har en ide om hvordan sukkermassen skal se ud, når den har nået den rette temperatur og er klar. Men jeg vil helt klart anbefale at bruge et, jeg bruger altid selv mit eget.

Store sprøjteposer

Som i øvrigt er et must i ethvert bagekøkken. Jeg er selv løbet tør i øjeblikket og det gør bare hele processen enorm besværlig. Man kan sagtens bruge fryseposer og klippe hjørnet af, men jeg synes personligt ikke at resultatet bliver lige så fint. Jeg har skrevet et helt indlæg om sprøjteposer, hvor du kan blive meget klogere på dem.

En stor rund tyl

Denne kan godt undværes, men den gør at flødebollerne bliver helt runde når du sprøjter dem ud. Jeg har før bare klippet et hul i sprøjteposen, og sprøjtede flødebollemassen ud igennem det. Men det blev aldrig helt rundt og jeg fik kanter med fra sprøjteposen, derfor bruger jeg nu en rund tyl nu. Min er på 18 mm. Ønsker du flødeboller med et mere dekorativt look, så kan denne fine store stjernetyl også bruges.

Flødebolleform

Du læste rigtigt. Bagetid har fået en skøn skøn silikoneform, som du meget nemt og hurtigt kan lave dine egne flødeboller i. Ved at bruge formen kan du springe det step over hvor du betrækker flødebollerne med chokolade. Det kan virkelig gøre en forskel og det sikrer dig flotte og ensartede flødeboller hver eneste gang.

Ingredienser til hjemmelavede flødeboller (ca. 16 stk. afhængig af hvor store du sprøjter dem ud)

150 g sukker
1/2 dl vand
75 g æggehvider (det er ca. 2 æggehvider)
200 g marcipan eller runde vaffelbunde lavet til formålet (set hos bagetid.dk)
ca. 300 g god mørk chokolade
Evt. lidt kakaosmør (ca. 35 g) til at fortynde chokolade til overtræk, det kan dog sagtens undværes hvis du ikke har det i skabet. Men hvis du planlægger at lave flødeboller lidt ude i fremtiden, så ville jeg prøve at købe noget kakaosmør. Det gør chokoladen mere flydende og MEGET nemmere at overtrække flødebollerne med. Jeg har efterhånden lavet flødeboller selv mange gange, men jeg foretrækker alligevel at fortynde min chokolade.

Chokoladen

Bruger du hvid chokolade til at overtrække dine flødeboller med, kan du endda bruge kakaosmør med farve, og på den måde lave dine hjemmelavede flødeboller ret festlige. Du kan selvfølgelig også vælge at bruge lys chokolade eller måske vil du kaste dig ud i at prøve den fine lyserøde Ruby chokolade.
Jeg bruger personligt altid Callebaut chokolade. Det smager bare fantastisk og er dejlig nemt at arbejde med, fordi det sælges i knapper, som er nemme at smelte.

Flødebollebunden

Du kan vælge den nemme løsning, som er disse vafler, som jeg tidligere har købt hos Bagetid. Jeg brugte dem selv meget i starten, men er faktisk gået væk fra det efterhånden.
Jeg bruger enten marcipanbunde i mine flødeboller eller Mariekiks med chokoladeovertræk. Jeg har set at andre bruger Mariekiks uden chokoladeovertræk, så det kan du sagtens. Jeg er ikke begejstret for det, da kiksene bliver bløde efter lidt tid. De suger fugten fra flødebolleskummet, og vil helt naturligt blive bløde af det. Vil du hellere selv lave dine bunde, kan du bruge min cookie dej opskrift til det. Her ville jeg smøre lidt chokolade udover, men du kan sagtens bruge dem som de er.

Flødeboller med marcipanbund

Nem opskrift på marcipanbunde

Ønsker du at bruge en bagt marcipanbund i dine flødeboller, starter du med at ælte marcipanen en smule og rulle den ud til en tykkelse på ca. 5 mm. Jeg bruger gerne selv en silikonemåtte til at rulle ud på, da du så undgår at marcipanen klistrer fast til bordet. Jeg har en rund udstikker på
4 cm
 til de små flødeboller og en på 6 cm til de lidt større flødeboller. På billedet herover har jeg brugt udstikkeren på 6 cm. Du kan nu vælge at bage marcipan bundene ca. 6 minutter ved 180 grader (ikke varmluft), eller til de er let gyldne. Du kan også nøjes med at dyppe de rå marcipanbunde i chokolade og lade dem størkne. 

Marcipanbunde

Du kan selvfølgelig selv vurdere, hvor tykke du vil have bundene, men de må ikke være alt for tynde, da de skal kunne holde til flødebollemassen og chokoladeovertrækket der kommer udover flødebollen. Derudover smager hjemmelavede flødeboller altså også bare helt fantastisk med marcipanbund, så der må godt være noget tykkelse på den.

Fremgangsmåde

  • Sukker og vand hældes i en gryde og bringes i kog til 118 grader.
  • Når din sukkermasse når ca. 110 grader, pisker du dine æggehvider helt stive. Jeg ville gerne have lyserøde flødeboller og tilsatte derfor lidt gele farve til æggehviderne.
  • Når sukkermassen når de 118 grader (det skal på dette tidspunkt være en meget tyk sirup, hvor alt vandet er fordampet), hældes den i en tynd stråle i æggehviderne samtidig med at der piskes forsigtigt.
  • Bliv ved med at piske til massen er afkølet og meget meget tyk. Som en på facebook skrev, skal der piskes indtil røremaskinen ikke kan piske mere. Det er selvfølgelig overdrevet, men det skal virkelig være en tyk sej masse. Tjek den undervejs, og hvis du er i tvivl, så skal den have mere. Når min er klar, kravler den nærmest op af siderne på skålen, og sidder fast inde i piskeriset. Jeg håber at billedet kan give et billede af hvordan skummet skal se ud.

Hjemmelavet guf - Annettes kager

  • Når flødebolleskummet er færdigt, skal det på en sprøjtepose og sprøjtes ud på de helt afkølede bunde. Det er her skummet bliver sat på prøve, for flødebollen skal blive stående og holde sin form. Er skummet sejt nok er det slet ikke noget problem.
  • Jeg har til mine flødeboller herunder brugt en meget takket tyl, da jeg sprøjtede dem ud. Det giver bare så smukt et resultat. Hold sprøjteposen helt lige, sæt tyllen på midten af flødebollebunden og tryk godt til på sprøjteposen. Lige så snart skummet breder sig og er et par mm fra kanten af marcipanbunden hæver du sprøjteposen op, mens du stadig trykker, og stopper når du synes at dine flødeboller har den ønskede højde. Mine er et sted mellem 6-7 cm i højden.
  • Nu skal de have lov til at stå lidt og “sætte sig”, mens du gør chokoladen klar. Man kan også bage dem 5 min. ved 180 grader. Det er dog ikke noget jeg selv har prøvet af. De første gange jeg lavede flødeboller stod de flere timer på køkkenbordet. Det har jeg fundet ud af, at de slet ikke behøver. Bare lad dem stå mens du gør chokoladen klar.

Fremgangsmåden for temperering af chokoladen

Så skal der smeltes chokolade. Her bør man temperere sin chokolade, så den ikke bliver grå, og flødebollen giver det helt rigtige knæk, når man tager en bid. Jeg vil gerne fortynde chokoladen til overtrækket når jeg laver flødeboller. Det gør chokoladen meget nemmere at arbejde med, som nævnt tidligere.

Som skrevet længere oppe skal vi her bruge 300 g god mørk chokolade samt 35 g kakaosmør. Kakaosmør kan godt undværes og især hvis du er en haj i forvejen til det med smeltet chokolade. Men ellers så ville jeg bruge det, det gør jeg altid selv.

  • Jeg smelter 2/3 af den mørke chokolade i vandbad + kakaosmør, det skal gerne op på en ca. 48 grader.
  • Den resterende del sørger jeg for at hakke ekstra fint, så jeg undgår at stå med en klar chokolade (der har den rette temperatur) men med klumper i, fordi det ikke altsammen er smeltet.
  • Så hælder jeg en stor del af den smeltet chokolade over i den ikke smeltet, og rører rundt så det smelter sammen. Mål temperaturen undervejs, du skal ned imellem 31 og 33 grader. Hvis du ikke synes, at det smelter nok, tilsætter du blot noget mere af den smeltet chokolade. Når først du er kommet under de 33 grader, må du ikke komme over igen, så tilføj lidt af gangen.

Den resterende smeltet chokolade skal blive i vandbadet over gryden (dog ikke på tændt blus), så den holder sig godt varm. Hvis din arbejds chokolade begynder, at blive lidt kold (nærme sig minimums grænsen på 31 grader), tilsætter du blot lidt af den varme chokolade. På den måde kan den chokolade du arbejder med, holde sig på den rette temperatur længe.

Når chokoladen er klar

Når du synes, at chokoladen er klar og smeltet og har den rette temperatur, kan du fx tage en palet og stikke ned i skålen. Skrab den lige over kanten på skålen, så der ikke er et alt for tykt lag på og læg den på bordet. Er din chokolade klar, skulle den gerne størkne indenfor nogle minutter. Dette er bare en lille ting som Mette Blomsterberg gør.
Jeg har selv haft rigtig mange problemer med at få tempereret min chokolade rigtigt hver eneste gang. Faktisk tror jeg, at det har været tilfældigt når det endelig lykkedes for mig. Men nu hvor jeg har prøvet denne metode opover, kører det bare for mig. Jeg håber det kommer til at lykkedes for dig.
Jeg har fået metoden fra Mette Blomsterberg.

Den nemme løsning

Har du behov for bare at bruge en chokolade uden at skulle tænke over temperatur, kan du købe chokoladeknapperne fra Odense Marcipan. Der er en meget nem vejledning til at bruge dem uden et termometer. Alternativt kan du købe færdigstøbte chokolade skaller til hjemmelavede flødeboller, det er en genial opfindelse, hvis man ikke gider bøvle med tempereret chokolade.

Lækre hjemmelavede flødeboller klar til at blive serveret

Hjemmelavede flødeboller

Med hensyn til at overtrække de hjemmelavede flødeboller med chokolade, er der flere måder at gøre det på.

  • Du kan sætte en flødebolle på en gaffel, holde den over skålen med chokolade og hælde chokoladen over med en ske. På den måde kan det overskydende chokolade løbe af igen og ned i skålen. Nemt og simpelt.
  • Du kan også dyppe hele flødebollen ned i chokoladen, tage den op og forsigtigt lade den overskydende chokolade dryppe af. Det giver et rigtig fint resultat. Men det kræver, at din flødebolle skum er godt sej og fast, ellers falder flødebollen ned i chokoladen. Sørg for at bruge noget smalt og højt til dette, fx et højt glas.
  • Sæt de overtrukne flødeboller på et stykke bagepapir for at tørre. Nogen bruger en rist og det virker også smart fordi chokoladen så kan løbe af. Men jeg oplever at flødebollerne sætter sig fast i risten, fordi chokoladen når at størkne.
  • Når chokoladen er næsten størknet, kan du drysse lidt krymmel henover. Det kunne være almindelig “let” kagekrymmel, frysetørret bær, kokos, farvet kokos, hakkede nødder osv. Kun fantasien sætter grænserne her.

Se forskellige hjemmelavede flødeboller herunder

Hjemmelavede flødeboller
Flødebolle der er lyserød indeni, tilsæt blot lidt farve når du pisker dit skum op.
Hjemmelavede flødeboller
Flødeboller overtrukket med hvid farvet chokolade og drysset med lidt guld farvet kokos.
Hjemmelavede flødeboller
Er chokoladen tempereret korrekt, hører du et let knæk når du bider af flødebollen.

Har du lyst til at eksperimentere med andre smage, kan du evt. blende lidt frugt og vende i skummet. Eller du kan istedet for at bruge vand i sukkermasen, tilføje frugt sirup.
Se også meget mere på Odense Marcipan under deres opskrifter.

Jeg har også en opskrift på flødebolleskum frosting, som du kan bruge til dine cupcakes eller andre kager.

30 Comments on Hjemmelavede flødeboller – en flødebolleguide

  1. Hej Hanne
    Du skal i hvert fald tilføje farven før skummet er færdigpisket. Jeg har både tilføjet det i æggehviderne men også i skummet, når det først begynder at tage form. Så prøv det næste gang 🙂

  2. Hej
    Når jeg har villet lave farvet flødebolleskum, har jeg tilsat lidt pasta farve i den færdigpiskede skum, men så mister den elasticiteten og løber ud på bundene-
    Du skrev at du tilsatte det i hviderne inden piskning, var det også gel-farve? Og det ødelagde ikke skummet?
    Har overvejet om pulvarfarve var den eneste mulighed nemlig.
    Vh Hanne

  3. Hej Maiken
    Frysetørret jordbær er et godt bud. Jeg har selv haft prøvet med jordbærsaft i gryden, istedet for vand. Men jeg har godt set andre bruge frysetørret frugt. Så vil jeg nok knuse det til pulver, inden det tilsættes.
    Opskriften her er fra nogle år tilbage, og jeg tror bare at det var udelukkende med sukker dengang. Jeg har faktisk overvejet at justere lidt i opskriften og bruge glukosesirup. Det skulle gøre noget godt rent kemisk i forhold til hvordan sukkeret opfører sig. Når det er sagt, så er det en god opskrift, også uden glucosesirup 🙂

  4. Hej.
    Din opskrift lyder lækkert, så den vil jeg prøve i næste uge. Jeg har lige 2 spørgsmål. Hvordan gør jeg hvis jeg gerne vil have jordbærsmag i skummet, er det så frysetørret jordbær?
    Jeg har set på andre opskrifter at der bliver brugt glukosesirup, hvorfor bruger du ikke der?😁😁
    Hilsen Maiken.

  5. Hej Birte
    Kakaosmør er kun for at få chokoladen til at løbe lidt hurtigere, det gør den mere tyndtflydende. Den kan sagtens undværes, den gør blot processen med at overtrække flødebollerne nemmere 🙂

  6. Hej igen.
    Tak for svar.
    Det link du har sat ind oppe i ingredienslisten ved kakaosmør… der kommer man ind på kakaosmør – hvide dråber 70kr for 200 gram.
    Men kan man godt bruge disse hvide nogen til et mørk chokolade overtræk?

  7. Hej Rikke
    Tak for din feedback 🙂
    Jeg har sat lidt links ind i opskriften til kakaosmør. Det er et fantastisk produkt som bare gør det meget nemmere at overtrække flødebollerne. Man kan endda få det i forskellige farver, hvis man overtrækker med hvid chokolade. 🙂

  8. Hej.
    Jeg lavede flødebollerne i går, og mums! Men jeg brugte ikke kakaosmør(jeg vidste ikke hvad det var og hvor man kunne købe det).. men jeg vil gerne bruge det til næste gang!
    Kan du indsætte et link til f.eks. Den kakaosmør du bruger?

  9. Hej Pia
    Hmm det lyder mærkeligt. Men hvad er det der gør dem seje? Er det skummet eller er det chokoladovertrækket? Hvis det er overtrækket så har jeg også prøvet det nogle gange, og det ødelægger hele den gode flødebolle oplevelse, hvis man kan sige sådan;). Men så er det fordi at chokoladen ikke har været tempereret ordentligt. Chokoladen skal have denne rette temperatur før flødebollerne overtrækkes, ellers bliver det sådan noget sejt noget. De kan spises men det er bare ikke helt det samme 🙂

  10. Hej….
    Vi har lavet flødeboller i weekenden, og de smager fantastisk men……. De er enormt seje.
    Hvad har vi gjort galt ?

  11. Tusind tak for svar.
    Har lige et sidste spørgsmål. Behøves æggene ikke at være pasteuriseret? 🙂

  12. Hej Lina
    Det kan du også sagtens tænker jeg. Vent til du kan se at massen er godt tyk i det og alt vandet er fordampet. Den skal være sådan rigtig sirups agtig, men ikke gylden, stadig helt klar i det. 🙂

  13. Jeg har ikke en termometer og vil vildt gerne lave de her flødeboller. Hvordan kan jeg se om sukkermassen er færdig? Skal den være gylden og tyk eller andet?
    Tak på forhånd

  14. Ved du om man kan fortynde med kokos olie? Har hørt det skulle virke okay, men tør næsten ikke at prøve.

  15. Hej Lisbeth
    Det er også en specielvare, så man kan ikke købe det overalt. Søg evt. her på nettet, der er flere webshops som forhandler det:)

  16. Hej Sara
    Den burde have samlet sig efter et kvarter. Måske den er blevet for varm? Har du fulgt fremgangsmåden fuldstændig?:)

  17. Hvor lang tid har i pisket? For nu har jeg siddet i 15 min, og den er stadig ligeså tynd 😄 Min el-pisker er ved at falde fra hinanden 😂

  18. Hej Camilla
    Det var da ellers en god ide:). Men nej desværre er det ikke noget jeg selv har har prøvet, jeg har læst om andre der bruger det. Du må forsøge dig med google, andet kan jeg desværre ikke råde dig til:(.

  19. hejsa
    Først, tusind tak for en fed opskrift!
    Jeg har prøvet at lave den med espresso/vand i sukkermassen i stedet for rent vand, men når den begynder at nå 110 grader, så begynder den at lugte brændt, har du nogen fif til at undgå det?

  20. Hej Camilla
    Vandbad er en skål i kogende vand, sørg for at skålen kan tåle varmen. Dette er for at varme chokoladen langsomt op, så den ikke brænder på. Kakaosmør er en frivillig ingrediens. Det fortynder chokoladen, så den nemmere løber. Dette gør den nemmere at arbejde med, især ved chokolade overtræk. Men som jeg har skrevet kan det sagtens undværes:)

  21. Hej, i punkt 1 skriver du: Jeg smelter lidt mere end 2/3 af den mørke chokolade i vandbad + kakaosmør, det skal gerne op på en ca. 48 grader
    Hvad mener du med vandbad + kakaosmør? :O

  22. Hej Charlotte
    Jeg bruger altid pastafarve da det ikke “fortynder” din dej eller topping. Derudover skal der næsten ikke noget farve i, før det giver en flot intens farve, så helt sikker pastafarver:)

  23. Hej Annette

    Hvilken slags farve bruger du? Frugtfarve eller pastafarver?
    Vil nemlig gerne bruge farve i toppingen på i dine cupcakes med flødebolleskum.
    Hilsen
    Charlotte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *