Lav din egen bryllupskage

Så har jeg efter mange års kagebageri endelig prøvet at lave en stor hjemmelavet bryllupskage. Det er der blevet denne bryllupskage-guide ud af.

I min bryllupskage-guide herunder deler jeg opskrifter på bunde til bryllupskagen og opskrifter på fyld til bryllupskagen. Har du andre ønsker til fyldet, har jeg masser af opskrifter under mit afsnit: Kagefyld. En anbefaling herfra mig er, at sætte noget syrligt sammen med noget sødt, når du vælger kagefyld.


Kagen på billedet er til ca. 67 personer (uden topkagen) og består af 5 etager i størrelserne 30 cm, 25 cm, 20 cm, 15 cm og en topkage til fryseren på 10 cm. Det er en tradition at brudeparret gemmer topkagen i fryseren og spiser den på deres 1. års bryllupsdag.

Her får I min bryllupskage guide.

Kagen her er helt speciel for mig, da den var til min bror og svigerinde. Spørger I mig, er en bryllupskage den største udfordring, man kan få indenfor kagebagning. Der er en masse forventninger fra især bruden til kagen, både når det kommer til smag men bestemt også udseende. Min svigerinde havde søgt på Google og fundet et billede af en meget smuk bryllupskage, som hun sendte til mig. Det vil sige at designet på kagen er lånt, og min kage er mere eller mindre identisk med kagen på billedet, som jeg fik tilsendt.

Det var et nemt og enkelt design, som kun krævede at jeg lavede lidt sukkerblomster noget tid i forvejen. Der kommer links til alle produkterne jeg har brugt længere nede.
Jeg håber, at I kan bruge min bryllupskage guide, og I er velkomne til at stille spørgsmål længere nede i indlægget.

Arbejdet med bryllupskagen

Det er et kæmpe arbejde at lave sådan en stor kage, og jeg er ikke sikker på om jeg selv ville gøre det, hvis det havde været mit eget bryllup. Men det kommer helt an på hvordan man holder sit bryllup. Er der andre der tager sig af det hele? eller skal man stå for meget af det selv i forvejen? Det skal man gøre op med sig selv, inden man tager beslutningen.
Tidsmæssigt startede jeg ugen før med at bage bunde til kagerne. Alle kagerne er ens, og de består af en mudcake bund nederst og almindelige lyse lagkagebunde i resten af kagen. Et alternativ kunne være bunde af drømmekage, de er blevet mine favoritter efterhånden. Jeg er så heldig, at have runde bageforme til alle de størrelser jeg skulle bruge, så jeg regnede mig frem til hvor store portioner, jeg skulle lave af opskriften til hver form.

Kagebunde

Jeg skulle kun bruge 2 lyse bunde til hver kage, da jeg også skulle bruge en mudcake i bunden. Jeg regnede mig frem til at gange opskriften med 4 ialt, fordelt ud med:

  • 1/4 opskrift til 10 cm. kagen
  • 1/2 opskrift til 15 cm kagen
  • 3/4 opskrift til 20 cm. kagen
  • 1 opskrift til 25 cm. kagen
  • og til sidst 1 1/2 opskrift til 30 cm formen.

En mudcake er lidt omstændig at lave, især pga. den lange bagetid. Jeg skulle kun bruge en bund til hver kage, så jeg valgte at lave én mudcake i den store 30 cm form, for så at dele den op og skære til i de rigtige størrelser. Min bror og svigerinde ville ikke have voldsomt tykke bunde, så det kunne lige gå. Jeg har opskriften på papir til 30 cm formen, men I kan finde den her hos Kagekonen.

Mudcake er bedst efter noget tid i køleskabet, så det var fint at have den liggende 1 uges tid. Lagkagebundene røg i fryseren, men jeg ventede med at bage bundene til topkagen, som jeg jo vidste skulle i fryseren og gemmes.

Bryllupskage opskrift på bunde

Kagefyld

Af fyld valgte de en ganache af hvid chokolade sammen med den lækre og syrlige hindbærmousse og et drys af friske hindbær. Her valgte jeg at gange opskrifterne med 4,5, for at være sikker på at der var nok. Og det var mere end rigeligt, alt for meget faktisk. Skulle jeg lave sådan en kage igen, ville jeg nøjes med at gange med 4. Det er nok stadig lidt for meget, men det ville være så ærgerligt at stå og mangle. Jeg kan lige tilføje, at der er temmelig meget fyld i disse kager, det ville parret gerne have.
Her behøver du ikke regne ud hvor meget der skal i hver. Du sætter bare kagerne op på rad og række og går igang med at fylde dem. Jeg bruger som regel en sprøjtepose, så er du sikker på at få et ensartet lag i alle kager. Det skulle gerne ende ud med at alle kagerne er lige høje jo;).

Et lille tip

Sørg for at tørre de friske hindbær godt efter at de er skyllet. Jeg måtte tørre kanter på nogle af kagerne et par gange, fordi hindbærsaften sivede ud under fondanten. Det var heldigvis kun en smule, men det kan virkelig få konsekvenser med sådan noget hindbær saft på en hvid kage.

Bryllupskagen fyldes

Når jeg laver disse fondant kager, plejer jeg at lave en dam rundt i kanten af smørcreme, inden jeg fylder dem. Det ville jeg gerne undgå her, for at kagen ikke skulle smage alt for sødt. Jeg var lidt nervøs ved det, for det giver altså en lidt mere ustabil kage, men det gik udemærket.
Du kan vælge at bruge en bagering, når du fylder dine kager. Den strammes rundt om kagen, og sørger for at fyldet holder sig inde i kagen. Jeg bruger normalt selv en bagering, når jeg laver kager, men jeg har kun 2, her skulle jeg lave 5 kager på samme tid. Da jeg er så heldig at have runde forme i de størrelser kagerne skulle være, valgte jeg at fylde kagerne i formene.

Fremgangsmåde

Det er meget simpelt. Du lægger køkkenfilm ned i formen og op langs kanterne. Så lægger du den bund ned først som skal være toppen af kagen. Så sprøjter du fyldet på bunden, lægger endnu en bund, fylder med 2. lag fyld og til sidst den bund, som skal være bunden af din kage. Du laver faktisk kagen på hovedet nede i formen, og det giver god mening, når den er færdig, og du skal have den ud af formen. Her tager du det fad kagen skal stå på, lægger det på formen, og vender form og fad en omgang. Så kommer kagen ud og vender rigtigt. Det er sikkert ikke så nemt som det lyder, men så hiver du bare lidt i filmen hele vejen rundt. Kagen skal nok komme ud.
Efter at kagerne var fyldt, stod de en nats tid i køleskabet for at sætte sig.

En bryllupskage-guide, de fyldte kager
Bryllupskage guide 1

Opsmøring af bryllupskagen

Næste morgen lavede jeg smørcreme til at smøre op med. Jeg gangede opskriften med 5, igen for ikke at løbe tør. Det passede nogenlunde til mine kager, med en smule i overskud. Når du smører kagerne op, vil jeg anbefale at sprøjte det første lag på, så skal du ikke hen og hive alt for meget i kagerne med din spartel. Fyldet har selvfølgelig sat sig og indeholder også husblas, men de kan altså godt “rykkes” i når du smører op, så start forsigtigt.
Opsmøringen af en kage er hele hemmeligheden bag en flot og lige kage med skarpe kanter, så det er bare med at gøre det godt. Du kan gøre det lige så meget du vil, bare sæt kagen i køleskabet indimellem så smørcremen bliver hård. Tag den ud og ret til.

En bryllupskage-guide – kagerne smurt op med smørcreme

Bryllupskage guide 4

Bryllupskagen betrækkes med fondant

De 5 færdige kager, nu klar til fondant. De er ikke helt jævne og sikkert ikke i vatter, men de er fine nok. Hullet i midten af nogle af kagerne skyldes at denne kage skulle på stativ. Jeg lavede hullerne allerede inden, jeg skulle fylde kagerne, det syntes jeg var smart. Jeg bestilte ikke den her smarte udstikker som passer til stativet, da jeg havde en selv, den var dog ikke nær så høj. Det fortrød jeg, for min hindbær mousse er temmelig lind, indtil den har sat sig. Så den væltede jo lige ned i hullet da jeg fyldte den på kagerne. Så min anbefaling er altså at købe denne udstikker, så du kan udstikke midten af kagerne, når fyldet har sat sig.
Smørcremen her er ret god og bliver hurtigt hård. Så jeg kunne meget hurtigt komme igang med at betrække alle kagerne med fondant. Jeg startede jeg med den største kage, og arbejdede mig ned til de mindre. Se her min guide til at betrække fondantkager.

Fondantpynt på bryllupskagen

3 af kagerne skulle have rude mønster, mens de andre 2 skulle være helt enkle. Alle kagerne skulle have en perlekant og fondant kallaer, så det var bare at gå igang. Kallaerne havde jeg lavet først på ugen, så de kunne nå at tørre. Det samme med perlekanterne, de måtte dog ikke tørre, da de så ikke ville kunne rettes ind så de fulgte kagernes kant. Så de blev pakket ind i film.

Rudemønster på kagen

Det med at lave rudemønster på siden af kager, har jeg lavet min egen teknik til. Man kan sagtens få en præger til det, som man trykker ind i siden på kagen. Jeg har selv købt den og har også brugt den. Men jeg opdagede hurtigt, at det ikke er altid at den passer hele vejen rundt om kagen, det kommer helt an på størrelsen af kagen. Derfor endte jeg tit ud med en kage med en grim bagside, hvor mønsteret ikke passede sammen. Det var lidt øv.
Jeg prøvede mig frem og fandt frem til en teknik hvor jeg måler kagen op med et målebånd. Jeg regner ud hvor store firkanterne skal være, så de passer med størrelsen på kagen. Så sætter jeg mærker og “tegner” op med en tilskærer/præger, som præger et mønster ind i kagen.

Bryllupskage stativet

Selve stativet jeg har brugt er et hvidt plastik stativ, der som udgangspunkt er til 4 etager. Inden jeg købte det, læste jeg nettet tyndt, for at finde ud af hvad der ville være bedst at bruge. Desværre var det hovedsagligt skrækhistorier, om kagestativer der knækkede, jeg faldt over, så jeg var meget usikker på hvad jeg skulle gøre.
Alternativet til plastik er metal, og det skulle fungere rigtig godt. Men de koster også rigtig mange penge. Penge der uden tvivl er givet godt ud, hvis man skal bruge stativet mange gange. Jeg vidste dog på forhånd, at jeg nok ikke kommer til at lave en bryllupskage igen, så derfor var jeg ikke villig til at bruge tæt på 1000 kr på det.

Reddet af facebook

Jeg spurgte mig lidt frem på diverse facebook grupper og fandt flere, som havde god erfaring med de billigere plastik stativer. Så det blev det jeg valgte. Kagen var tung og det kunne også godt fornemmes på stativet, det svajede en lille smule. Men slet ikke noget, der gjorde mig nervøs på noget tidspunkt.
En anden bonus ved stativet er, at jeg kan bruge det fremover både med 4 etager, men også helt ned til 1 enkelt etage (bunden kan bruges som et fad alene). I nogle tilfælde, alt efter hvordan du vælger at sætte stativet sammen, vil der skulle være et lille hul i bunden af kagen pga. midterstængerne. Men det ser jeg slet ikke som et problem. Så jeg er ret glad for mit køb.

Jeg har brugt mange forskellige redskaber i denne bryllupskage-guide, de forskellige links herunder vil hovedsagligt føre til Bagetid.dk. Men der er nogle enkelte ting som de ikke har, som jeg har fundet i andre webshops.

Det var min bryllupskage-guide. Endnu engang vil jeg skrive, at I er velkomne til at komme med spørgsmål til processen eller andet der lige kunne dukke op. Jeg vil hjælpe så godt, som jeg kan.

Affiliate links

Siden her indeholder affiliate links. Det betyder, at der når du klikker på mine links, vil lægge sig en lille cookie hos dig. Hvis og når du evt. handler i den webshop, som jeg linker til, vil jeg modtage et lille beløb for dit køb. Dette har ikke betydning for det beløb du handler for, det er webshoppen der betaler mig.
Beløbet gør det muligt for mig, at prøve endnu flere kreative ideer af og dele med dig.
Tak fordi du støtter mit arbejde, det er værdsat.

Bageudstyr til kagedekoration

27 Comments on Bryllupskage guide

  1. Hej Karoline

    Ja det kan du sagtens. Jeg har dog aldrig selv prøvet det, men hvis du googler det er der mange der netop gør sådan. Det er en super god måde at komme udenom alt det stress der kan være i at skulle lave en så stor kage, som en bryllupskage nu er. 🙂

  2. Hej Annette

    Hvor længe før kan man lave mousserne?
    Kan man fx samle bunde og mousse ugen før bryllup også kommer i fryseren også pynte dagen før?

    Jeg synes det er vildt svært at vurdere hvor længe tingene kan holde 🙂

    Håber du kan hjælpe
    Hilsen karoline

  3. Hej Malou
    Tillykke med at du skal giftes 🙂 og spændende projekt du kaster dig ud i :).
    Jeg tror sagtens at du kan lave kagen uden fondant udover og med et tyndt lag smørcreme, slet ingen problemer i det.
    Det er min erfaring at der altid er kage nok og noget tilbage. Selvfølgelig har det også noget at sige hvornår kagen skal serveres. Altså er det en reception hvor gæsterne er godt sultne efter vielsen i kirken? Eller er det en dessert efter en 3-retters menu? For så er man nok ikke super sulten og spiser kun et lille stykke. Topkagen er ikke den på 20 cm vel? Jeg tror at der bliver rigeligt med kage til brylluppet 🙂

  4. Hej Anette
    Jeg skal giftes til oktober og overvejer at kaste mig ud i at lave kagen selv 🤷‍♀️
    Syntes din opskrift lyder virkelig lækker og ville høre om du tror den ville egne sig til at blive lavet som ‘semi-naked’? Altså smurt meget tyndt op med en smørcreme eller ligende. Jeg havde tænkt at leje et stativ og har fundet et der er 45-40-30-26-20 som skriver at det er til ca 80 personer. Vi bliver nok i nærheden af 75 og så tænker jeg at topkagen kan fryses. Syntes du det lyder fornuftigt? ☺️
    Mvh Malou

  5. Hej Mille
    Desværre ikke. Jeg deler min erfaring og opskrifter men laver ikke kager på bestilling 🙂 Prøv Google, der er masser derude som laver kager på bestilling 🙂

  6. Hej Anette. Laver du sådsn en på bestilling. Jeg skal giftes næste år til august med min kommende hustru, og denne her kage er bare SÅ fin!
    Glæder mig til at høre fra dig.
    Mvh ‘mille

  7. Hej Stella
    Tak for de søde ord. Jeg hedder ikke Annemette, bare så du ikke forveksler mig med den meget dygtige Bagedyst vinder i 2013 :).
    Jeg hedder Annette og er en ganske ukendt amatør ;). Tak for dit spørgsmål, jeg ved faktisk ikke hvorfor jeg ikke har fået sat et link ind til diamant prægeren, men det er hermed gjort 🙂

  8. Hej Annemette!

    Super god guide til bryllupskage!! 🙏🏻
    Jeg ville høre om du have et link til rudemønster “prægere” – jeg kan ikke finde noget nogen steder på nettet…. 🤷🏼‍♀️

  9. Et tip om stativ: Man kan leje det hos Kunst og køkkentøj for en overkommelig pris. Nogen dage før og nogen dage efter datoen, det har jeg gjort 4-5 gange med stor succes. Gode bagehilsner fra Astrid

  10. Hej alle kage-fantaster!
    Dejlig opskrift, jeg har et tip vedr metalstativ: det kan lejes! Fx hos kunst og køkkentøj (bernikowgården Kbh). Og det er noget der virker, har prøvet 5 gange i årenes løb. Her er udfordringen at topkagen skal sidde på stativ (inkl skrue og bæresølje) før/mens man pynter.

  11. Hej Annette,
    Mange tak for svaret – jeg der er tid endnu 😉 men jeg vil gerne have det hele på plads i god tid.
    Dit svar hjalp rigtig meget – også det med termokasserne – super god ide.
    Og din bryllupsguide er ligeledes til stor hjælp.

    Glæder mig til at komme i gang med projektet.
    Hav’ en skøn dag
    Hilsen Sylvia

  12. Hej Sylvia
    Det er muligvis for sent med mit svar, men du får det alligevel😊
    Jeg går altid igang 2 dage før max pga flødefyldet. Jeg ville fylde kagerne på dag et, lad dem sætte sig et halvt døgns tid. Smøre dem om og herefter når det har sat sig overtrække med fondant, hvis den skal det. Og så ville jeg pynte😊. Så ville kagen kunne afleveres aftenen før brylluppet.
    Jeg har købt termokasser, dem kan du få i diverse byggemarkeder.
    Håber det hjalp lidt😊.
    God fornøjelse med projektet.

  13. Kære Anette,
    Super jeg lige faldt over din beskrivelse og tidsplan til din kage.
    Min datter skal giftes og de har spurgt mig om at lave deres bryllupskage. Puha – men det er fint nok tror jeg – når man har en tidsplan og gode opskrifter som både smager gost og “holder i varmen” skal det nok blive godt. Jeg elsker at bage og har bagt mange “temakager”.
    Men jeg har lige et par spørgsmål.
    Hvornår fyldte du mousser med frisk frugt i kagerne og hvornår lavede du dem hel færdig? = hvornår kan man begynde med at fylde og smøre op når kagen skal “leveres” dagen før brylluppet til feststedet?
    Og hvordan transporterede du de enkle bunde? findes der specielle kasser man kan bruge? eller ….?
    1000 tak for dit svar
    Mange hilsner
    Sylvia

  14. Hej Louise
    Skønt at høre at du kan bruge opskrifterne her på bloggen og har succes med dem:).
    Jeg har ikke selv oplevet det du nævner med at siderne kollapser efterhånden som kagen står ude i stuetemperatur. Men jeg kan godt forestille mig at det kan ske hvis der er meget varmt i rummet. En anden gang kunne man gøre det, at man putter lidt frosting på en sprøjtepose og sprøjter rundt langs kanterne på hver kagebund, så man på den måde holder de bunde oppe, som lægges ovenpå. Det kan nok hjælpe en smule, da der skal meget varme til før at frostingen bliver så blød, så siderne kan kollapse. Ellers kunne man også smøre kagen godt op med et lag frosting, inden du sprøjter roserne på:)

  15. Hej Anne-Katrine
    Uha det med priser er altid så svært at svare på. Jeg mindes at jeg var godt over 1000 kr for denne kage. Altså med ALT. Men det kommer jo helt an på hvilke ønsker man har til fyldet og udseendet og ikke mindst hvilke råvarer man bruger. Jeg har ikke brugt særlige økologiske råvarer eller lign. i denne her.
    Jeg håber at det kan give dig en ide til den videre planlægning:)

  16. Hej Anette
    Jeg skal i gang med at planlægge bryllupskage med min veninde, der har været så generøs at tilbyde at lave den.
    Mit spørgsmål til dig er hvad sådan en kage a la den du har lavet her koster? Vi bliver 60 pers.og skal ikke have en topkage til fryseren. Jeg tænker vi skal have et marcipanbånd om og ikke fondant og pyntes med lidt friske bær.
    Ved godt det bliver et overslag, men et bud på pris?

  17. Hej Anette

    Jeg har brugt dine fantastiske opskrifter til at designe en bryllupskage til min veninde, dog med et par enkelte ændringer fra denne. Så vil bare sige tusinde tak for din side!

    For nylig bagte jeg en testkage, som blev over alle forventninger, og smagte fantastisk! Din lækre mudcake opskrift, cake boss vanilje bunde, hindbær mousse og chokolade mousse (istedetfor hvid ganache). Bruden bedte om frosting rosetter og ikke fondant, så hele den ydre kant er lavet af smørcreme.

    MEN… jeg er vant til at lave cupcakes, så man må sige det her har været lidt af et eventyr! Efter en halv times tid at være serveret, begyndte de ydre sider på kagen at kollapse lidt, og det virkede til de fine mousser “smeltede” en smule – er dette normalt? Kan man godt forvente dette hvis rummet f.eks er for varmt? Eller skal der gøres noget for at stive den bedre af når man bruger frosting og ikke fondant?

    Har du nogle gode tips og tricks til hvordan jeg kan undgå dette? Jeg har kun brugt dine opskrifter, og endda tilsat et brev gelatine fix (husblas i pulver form basically) til begge mousser for at gøre dem en smule mere “robuste”.

    Igen tak for din tid!

    Mvh
    Louise

  18. HejAnnemette
    Tak for de noget fine ord;), men mon du tror jeg er en anden.;)
    Jeg ville personligt ikke køre med sådan en kage, jeg ville simpel hen være nervøs for at den falder fra hinanden på køreturen. Medmindre den skal laves på stativ, for så er det jo noget andet. Det kunne være et alternativ hvis du ikke har mulighed for at samle den på stedet. Jeg har selv måtte vælge det alternativ med netop denne bryllupskage, fordi der ikke var mulighed for at samle den på stedet:)

  19. Hej kage dronning…. spørgsmål… kan man hvis man laver en kage til bryllup, pyntet med frosting swirls, kan man køre med en kage i tre lag, der er sat ovenpå hinanden? Eller er det umuligt?
    Den kan jo ikke samles på stedet idet man jo hjemme skal lave frosting swirls på den?

    Håber du har et råd?
    Kh annemette og kæmpe fan af dig

  20. Hej Charlotte
    Jeg har sat et link ind til Kagekonen, som har opskrifterne til forskellige størrelser af forme i indlægget herover. Det er det der står med lyserødt som “kagekonen”.:)

  21. Hej Annette 😊
    Hvor meget gangede du Mudcake opskriften op, da du bagte til alle 5 bunde?

    Kh Charlotte

  22. Hej Ania
    Det er jo en smagssag, men personligt synes jeg at det er et virkelig lækkert input at bruge mudcake i bunden. Det er tit det som folk reagerer på når jeg laver en kage med mudcake i bunden. Det gør altså bare kagen mere eksklusiv. Ja den bliver sød med hvid chokolade ganache, men så spiser man bare det mindre;). Sørg for at din hindbærmousse ikke bliver sød, så den bevarer sin syrlighed. Det vil give et rigtig godt modspil til alt det søde i kagen:)

  23. Hej Annette

    Et godt råd: Tror du at en bryllupskage med nederst bund af mudcake, hindbærmousse, lys kagebund, tobleronemousse, lyskage bund. opsmurt med hvid chokolade ganache bliver for sød? Jeg er i tvivl om jeg skal fjerne mudcaken?

  24. 1000 tak Nanna:). Jeg håber at den kan hjælpe nogen derude;)
    Og 100000000000 tak for at skrive det med linket. Det var faktisk kun 1 link ud af de 18 der virkede, og det anede jeg ikke:(. Så tak fordi du lige skrev det. Nu er de ordnet igen:)

  25. Ha ha det var ikke mange, der virkede. Men flot stativ til kagerne 🙂 Og god pris.

  26. Super stort arbejde du har lavet både med kagerne og beskrivelsen – som er fantastisk at have for os andre 😀
    Jeg ville se stativet, men linket virker desværre ikke.
    KH Nanna

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *