Vanilje frosting med flormelis

En skøn og simpel vanilje frosting opskrift

Denne opskrift på smørcreme/frosting bruger jeg både til at smøre mine kager op med og som frosting på de fleste af mine cupcakes. Den smager skønt og man kan tilsætte lige den smag man har lyst til, fx friske hakket jordbær. Det smager fantastisk:)

Ingredienser til smørcreme

250 g smør (stuetemp. og det skal være den pakket i papir som lurpak eller en kopi)
500 g flormelis
Mælk til at justere konsistensen med (ikke for meget da frostingen så bliver flydende)
Et par dråber vanilie essens (eller hvad man nu er til)

Fremgangsmåde

 • Det hele piskes sammen til det har en luftig konsistens. Personligt har jeg altid syntes at denne type smørcreme er for vammel, fordi der er så meget smør i. Men det er netop alt det smør som gør den super god til opsmørring, fordi det bliver meget hårdt, når det kommer på køl. Det gør det nemmere at få fine kanter og hjørner på kagerne. Samtidig har jeg haft et problem med, at den anden smørcreme blev blød i det øjeblik jeg lagde fondanten over kagen. Fordi fondanten jo bliver varm af at blive æltet med hænderne. Og blød smørcreme på kagen er det samme som ingen smørcreme, man kan se alle ujævnhederne igennem fondanten. Og det kan vi ikke ha;).
Kage smurt op med smørcreme - Annetteskager

Jeg har nu også brugt denne opskrift på smørcreme/frosting på cupcakes, (se billede øverst) og den smager super skønt. Er du på jagt efter en chokolade frosting har jeg også en opskrift på det her på Annettes Kager

87 Comments on Opskrift på smørcreme/frosting

 1. Hej Carina
  Tak for de skønne ord, jeg elsker at jeg kan inspirere andre.
  Jeg tror at jeg ville gange opskriften med 2 eller 2,5, bare for en sikkerheds skyld. Der er sikkert masser tilbage, men det kan jo fryses ned til en anden god gang 🙂

 2. Hej Annette
  Hvor meget smørcreme vil du bruge/lave til en kage på 30 x 30 cm og ca 10 cm i højden (3-lags).
  På forhånd tak og tak for din dejlige inspiration.

 3. Hej Anita
  Det lyder som et super projekt du har gang i:). Ja du kan sagtens bruge en chokolade kage som du kender. Lad den køle helt af inden du skærer den i flere bunde, og brug noget til at flytte bundene med, så de ikke knækker. Hvis det er en kage med en meget “løs krumme”, kan den godt smuldre lidt for dig. Så skær forsigtigt:).
  Og ja det med fondant kan godt være svært, men 1 kg fondant er mere end rigeligt til en kage på 25 cm. Jeg tror faktisk at jeg ville nøjes med at ælte en 600 g og rulle ud. Husk at måle kagen indover og højden gange med 2, så ved du ca. hvor meget du skal rulle den ud;)

 4. Hej Annette…
  Jeg skal for første gang prøve at lave en kage med fondant. Har brugt din side meget som guide samt jeg låner dine mouse og smørcreme opskrifter.
  Har to spg.
  1)Kan jeg bruge min chokolade kage jeg har fra min skoletid. ??? er en kage jeg kan i hovedet samt ved nogenlunde hvordan den skal være.
  2) Er 1 kg hvid fondant nok til at dække en rund ca. 25 cm tre lags kage/2 mousse.????
  Hilsen Anita første gangsudøver

 5. Hejsa:)
  Jeg bruger ikke smørcreme mellem bundene. Så skal du have det, skal du nok lave opskriften x halvanden eller dobbelt op:)

 6. Hej 🙂
  Den her størrelse portion er det kun til at smøre op med, eller har du også smørcreme imellem bundene? 🙂

 7. Louise
  Jeg ved ikke lige hvad der er sket siden jeg ikke har fået svaret dig. Men da der sikkert er flere der har samme problem skriver jeg her:). Mit bud må være at dine jordbær ikke har samme temperatur som smørret. Så hvis skaden først er sket skal din frosting på køl, på den måde får det samme temperatur. Pisk det derefter op til en lækker frosting:)

 8. Hej Emma
  Tak for de søde ord om min blog:).
  Din plan lyder helt fint, og var det mig selv ville jeg også smøre op og overtrække kagen lørdag. Du kan evt. fylde kagen om morgen, lade den stå så cremerne kan sætte sig til sidst på eftermiddagen. Smøre den op og overtrække. Så kunne du evt. allerede pynte lørdag aften. Alternativt, alt efter hvornår om fredagen du laver cremerne, kunne du fylde kagen allerede fredag aften. Så har den hele natten til at sætte sig i køleskabet til lørdag. Det er vigtigt at den får lov til at stå og sætte sig, da den ellers kan blive vind og skæv hvis du begynder at smøre op og overtrække.
  Jeg tror sagtens at de 2 cremer kan gå sammen. Vanilje er jo godt med stort set alt:)

 9. Hej
  Jeg har ikke selv prøvet det. Grunden til at jeg personligt går udenom smør i bakke er at de bliver så hurtigt bløde. Det vil betyde at frostingen også hurtigt bliver blød og ikke holder formen så flot. Det er lidt øv hvis du for eksempel har brugt en flot takket tyl, og man så ikke kan se mønsteret i frostingen. Men om lurpak er anderledes og knap så blød ved jeg faktisk ikke.:)

 10. hej Annette:-) Super god blog, har virkelig lært en masse!:-)
  Jeg skal lave en kage til min familie i påsken. Jeg havde tænkt mig at lave cremerne (vaniljecreme og citroncreme) om fredagen, så ville jeg putte dem i kagen om lørdagen. Så er mit spørgsmål: Ville du smøre kagen op om lørdagen også overtrække den med marcipan, eller ville du vente med at smøre op og overtrække kagen til søndag formiddag, eller ville du smøre op om lørdagen og overtrække den søndag formiddag??
  Håber mit spørgsmål er forståeligt:-)
  Jeg skal spise kagen søndag eftermiddag.
  2)tænker du at de 2 cremer ville smage godt sammen?:)
  Mvh Emma

 11. Hej Emma
  Hvis du også laver en dam af smørcreme ovenpå bundene så er der i hvert fald ikke nok. Jeg tror nu at uanset hvad så ville jeg lave dobbelt portion til så stor en kage:). Resten kan smides i fryseren:)

 12. Hej Annette.
  Jeg har et spørgsmål til din smørcreme/ frosting. Kan det fryses ned hvis der er lavet for meget eller?
  Hilsen linda

 13. Hej Annette:-)
  Super blog;-) Jeg skal smøre en firkantet kage op på 30×30 cm, men er der nok creme her?:)
  Hilsen Emma

 14. Hejsa:)
  Jeg har lavet en tidsplan der viser hvornår jeg gør de forskellige ting:). Kig ude i højre side:)

 15. Hej. Tak for de flotte kager.

  Når du har puttet smørcremen på, skal den så stå til næste dag eller hvad? Hvornår skal fondanten på?

 16. Hej Christina
  Jeg ville bruge de hakket jordbær istedet for mælk i den her opskrift. Så start med at piske smør og flormelis, når det er for hårdt at piske så tilsæt jordbær lidt af gangen. 🙂

 17. Hej skal lave en kage til min datters 1 års fødselsdag men med marcipan overtræk kan man også ha smørcream inden under dét..

 18. Hej Emma
  Tusind tak for de søde ord om min blog:). Det er dejligt at læse at den kan bruges:). Jeg har desværre ikke selv fået afprøvet sugar dress, men det står faktisk i mit kageskab og venter på at blive testet;). Jeg ved ikke om man selv kan lave det, men jeg ville personligt ikke kaste mig ud i det. Kig ind på den gruppe som Dinkage har på facebook, der er da nogen derinde der har prøvet det:). De kan måske hjælpe dig:)

 19. Hej Annette
  Tænkte på om du viste hvordan man laver sukkerblomster?? Jeg er menlig helt lost på hvordan man gør:-)
  Venlig hilsen Emma

 20. Hej Annette
  Virkelig god blog du har dig:-) Jeg ville spørger om du bruger SUGAR DRESS PASTE til at pynte dine kager med når man har lagt fondanten… Jeg ved nemlig ikke om det er værd at købe eller om man skal lave noget selv, jeg kan bare ikke finde en opskrift på det.
  Hilsen Emma

 21. Hej Annette
  Er der forskel på hvor meget man skal bruge, af smør og flormelis i din smørcreme alt efter om man skal bruge den som topping eller som underlag for fondant?
  Mvh
  Anja

 22. Hej Anette.
  Super blog, ville ønske jeg havde fundet den for 14 dage siden, da jeg lavede mit første forsøg på en vaniljekage med chokolade stykker og jordbær mousse. Prøvede mig lidt frem da det nu var et eksperiment og valgte at “smørre” kagen op med Chokolade frosting, som var lavet fra bunden. Mit sprøgsmål er så hvad er forskellen på om man “smørre den op” med smørecreme eller frosting? Kan begge dele ikke bruges? Hilsen Maja

 23. Hejsa Annette

  Jeg lavede i går to omgange af smørcreme med 2dl jordbær.

  Og jeg er ved at blive sindssyg.

  Begge gange skillede det SÅ MEGET, at det lignede spegepølse med små fedtstykket i.

  Jeg ved ikke hvad jeg kan gøre for at lave en jordbærcreme, som ikke skiller. Jeg følger din opskrift, som minder om mange anders, dog tilføjer jeg 2dl jordbær…

  Siden du er pænt sej til det med at bage, så tænkte jeg du måske kunne forklare hvad jeg gør galt.
  Alt så fint ud med smør og flormelis…

 24. Hej med jer inde på kagebutikkens side under kageskolen kan man se hvor meget fondant der skal ca skal bruges til de forskellige str kager
  Mvh Nadia Paasche

 25. Hej Jeanette
  Jeg laver altid mine kager 2 dage før de skal spises. Så er der god tid til at kagen rigtig kan sætte sig og pyntningen som jo tit tager lang tid.
  Jeg bruger smørcreme til at smøre kagen op med, så bliver den stabil og kan klare at få fondant udover sig uden at falde sammen og se rynket og bulet ud. Du skriver ikke noget om fondant, så hvis du ikke skal overtrække kagen med fondant behøver du ikke smørcreme. Så ville jeg bare ligge kagen sammen med fyld og putte flødeskum på lige inden den skal spises:)

 26. Hejsa:)
  Tak for de søde ord:)
  Jeg har altid mine kager på køl og ja de sveder når jeg tager dem ind og ud af køleskabet for at sætte noget pynt på. Jeg er begyndt at ha mine kager stående øverst i køleskabet når jeg laver dem. Så syns jeg ikke det er så slemt. Vi har et højt køleskab og det er koldest i bunden. Når den så skal ud og spises, ja så tænker jeg altså ikke over det. Bare sørg for at din pynt er lavet 1 dags tid i forvejen, så det kan tørre lidt, så den ikke også begynder at svede og falde sammen. Det er så surt hvis man har lavet nogle fantastiske blomster som ser så levende ud, hvis de så klasker sammen når kagen kommer på køl.

 27. Hej Louise
  Jeg har ikke selv afprøvet det, da jeg bedst kan li at lave kager med bare lidt højde. Men umiddelbart tror jeg altså godt at det kan lade sig gøre hvis man fylder kagen med en lille dam af smørcreme rundt på hver bund, laver den i en form hvor den får lov til at stå og sætte sig. Og smører den godt op inden man betrækker den. Men jeg har som sagt ikke selv prøvet det af.

 28. Hej. Jeg er lidt i tvivl om hvordan og hvornår jeg sætte min kagesammen til imorgen middag. Jeg laver en lagkage med 5 bunde. Med flødeboller, din hindbærmousse og flødeskum. På alle bunde skal der hindbær mousse og det ande. Men jeg har læst Her hos dig at kagen bliver bedre ved at bruge Mør creme. Men hvornår skal jeg putte smørcreme Og fyldet på. Kan det godt sættes sAmmen i aften også stå i køleskabet til imorgen, hvor jeg så laver alt det ovenpå imorgen??? Hilsen jeanette

 29. Hej Annette

  Super side. Takker for det.

  Jeg vil prøve at lave en kage til min datters dåb. Jeg vil bare så gerne høre hvad er tricket med fondant ?? kagen skal vel på køl…, men fondant begynder at svede ved temp. udsving fra kold til varm. Hvordan gør jeg når jeg gerne vil lave kagen helt klar dagen før og den skal på køl?.

 30. Godmorgen Anette
  jeg har en bekendt som siger, at ma ikke kan lave ordenligt fondant deko ovenpå de tynde lagkagebunde (eks lagkagebunde fra Karen Wollf) da den så falder sammen da fondanten er for tung, er det noget du har erfaring med, eller ved du om købe lagkagebunde kan bruge?!
  tak for en super blog!! den lærer jeg MEGET af:)
  mvh.: Louise (louisesparadise@hotmail.com)

 31. Hej Fie
  Jeg bruger selv ganske almindelig smørcreme til at smøre op med. Dog er jeg gået over til 250 g smør og 500 g flormelis. Lidt vanilje essens og under piskningen evt lidt mælk for at gøre den blød og med den rette lette konsistens:)

 32. Hej 🙂 Jeg står og skal bage en kage, som skal laves som en gave med fondant. hvid, med rød sløjfe. Jeg er bare i tvivl om det er ganske normal smørcreme/icing som skal smøres på kagen for at holde på fondanten? 🙂

 33. Hej Simone
  Opskrifterne jeg skriver og bruger er fundet andre steder i bøger og fra nettet. Derfor skriver jeg usaltet smør da det står i opskriften. Men jeg har efterhånden selv erfaret at jeg ikke kan smage forskel på saltet og usaltet smør, derfor bruger jeg den almindelig saltet lurpak kopi fra fakta nu.:)

 34. Hej Carina
  Hvor længe den må stå på køl før den bliver dårlig ved jeg ikke. Men jeg går altid igang med fyldet 2 dage inden den skal spises. Altså min sidste kage skulle bruges en fredag, så onsdag morgen gjorde jeg fyldet klar og fyldte kagen onsdag aften. Med sådan en kage vil jeg nok turde spise af den frem til søndag, men så heller ikke længere. Men det er udelukkende skrevet udfra min mening og erfaring. Med hensyn til fyld hvor kagen ikke skal på køl har jeg ingen erfaring overhovedet. Jeg har hørt at nogen bruger smørcreme/frosting, men der er jo smør i, så det ville jeg personligt ikke turde. Måske mere i forhold til at kagen skulle stå fremme flere timer før den skal spises som udstilling. Men jeg ville ikke turde lave den og lade den stå ude flere dage. Jeg håber det var svar nok, også til dig La-chef:)

 35. Hej.
  Du skriver at du aldrig bruger usaltet smør, men i din opskrift står der 250 g usaltet smør, hvordan hænger det sammen?

 36. Det er godt spørgsmål Carina

  det kunne jeg os godt tænke mig selv vide..

  står og ska lave en stor kage med 2-3 lag af mousse. og smørcream udover og slutte med fondant og tiden er stram,.

  hvor lang tid ka den tåle ?

 37. hvor længe må en kage være på køl, med fondante på, før den bliver dårlig. kan man lave fyld, hvor kagen ikke skal på køl inden brug

 38. jeg har fundet din side og vil nu bruge dine opskrifter til af gi mig i kast med min første kage 🙂 nemlig til min datters dåb

 39. Hej
  Hvor længe kan sådan en omgang smørcream holde sig? og skal den være i en lufttæt pose i køleskabet eller frysseren hvis man vil gemme på den?
  Jeg vil lave blomster til kagepynt. Kan jeg bruge denne opskrift eller har du en bedre en?
  Marianne

 40. Hej

  Jeg piskede min creme i 7min UPS og så skilte den…
  Underligt for jeg brugte kun smør (stuetemp)og flormelis (ingen væske af nogen art)
  Du skriver piske piske piske, så hvad skete der mon ???
  Tænkte godt nok om jeg bare skulle forsætte, men det blev smidt væk…Syntes jeg har læst et sted, om en creme der kunne skille og piskes op igen ???
  Ved bare ikke hvad den hedder og er den nem ???
  Kan den bruges til muffins, hvis du ved hvad det er for en creme

  Kærlig Hilsen

 41. Ja smørcremen kan godt skille hvis alle ingredienserne ikke har samme temperatur. Som for eks hvis man bruger mælk som væske, den er jo tit direkte fra køleskabet.

 42. Jeg bruger aldrig usaltet smør da det er for dyrt. Men jeg anbefaler ikke bakkedal og kærgården. Jeg ved at andre bruger det og har succes, men jeg kan ikke få min smørcreme stiv nok når jeg bruger det. Jeg bruger enten lurpak (når den er på tilbud;) eller kopien fra fakta der er pakket ind på samme måde.

 43. Jeg bruger faktisk bare en lille bitte smule vand:). Billigt og simpelt:)

 44. Jeg har aldrig prøvet smørcreme med palmin, og jeg synes ikke det lyder særlig lækkert. Jeg bruger den billige fra fakta (pakket ind som lurpak i papir). Jeg har aldrig haft problemer.

 45. Hejsa igen :o)

  Kan cremen skille hvis man pisker for længe

  Jeg har brugt, UCF men når jeg har pisket det et stk tid skiller det :o(

  KH Nathalia

 46. Hej. Jeg tænke på om man skal bruge usaltet smør eller er der andet smør som kan bruge som feks bakkedal, kærgården???

 47. Hej 🙂 Tag nu f.eks. billedet af din første kage. Hvordan for du pyntet til at side fast på fondantet?

 48. Hej Annette

  Jeg har hørt, at man skal bruge en smørcreme med palmin, hvis man bruger bærmouse pga. frugtsyren.. Hvad er din erfaring med dette?
  Hilsen Kirsten

 49. Hej Nathalia
  Det smager fint når man får det i munden. Det er jo det samme som den frosting man også kan putte på cupcakes:)

 50. Hejsa
  Jah dette spørgsmål lyder nok dumt, men
  du skriver at din smørcreme bliver hård, hvordan smager og er det, så i munden når man spiser det :o)

  Og kan cremen skille hvis man pisker for længe

  KH Nathalia

 51. Hej Sophie
  Tja det er et godt spørgsmål. Jeg tror at min bliver pisket minimum 10 min. Men du kan teste smørcremen undervejs med en dejskraber, føles den let og luftig er den færidg. Men er den svær og tung at røre i, så er den ikke færdig. Håber det kan hjælpe lidt:)

 52. Hej Anette. Hvor lang tid er “rigtig længe” for at din smørcreme bliver lækker og luftig som du beskriver?

  Hilsen Sophie.

 53. Hej Lise
  Jeg har altid selv været lidt dårlig til det med at beregne hvor meget fondant jeg skal bruge. Der har altid været en del tilbage. Men heldigvis kan det jo gemmes og bruges til blomster eller noget andet fint til den næste kage;). Jeg ville nok købe en 2-3 pakker af 500 g til de 2 kager, det burde være mere end rigeligt:)
  Annette

 54. Hej..
  Min søn bliver 1år om en måned og vil kaste mig ud i at lave en fandant kage ..
  Har været inde på kagebutikkens hjemmeside og se, de har 500 g. og 5 kg. fondant. Hvor meget vil du tro jeg skal bruge til at betrække 2 lagkager (ca 22-24 cm) også skal der også være til lidt pynt?

 55. Jeg kan oplyse at man kan få et ret godt drejefad af træ i IKEA. Det koster kun 40 kr og ligger i køkken tilbehørs afdelingen sidst jeg købte en.

 56. hey annette. tænkte på når du farver dine figurer hvad er så bedst? kan se man kan købe farvepenne/tuscher, pasta farver og pulver farver. å ved jeg ikke om der også er glimmer farver. og bruger man pensler til pulver og pasta?
  det er nogle utrolige kager du har fået lavet, sikke smil du må bringe til dem der er heldige at få sådan en=)

 57. laver du fondanten fra bunden af? og hvis har du en opskrift på den? ved det er noget med majssirup og flormelis mener jeg. det er nogle virkelige flotte kager du har lavet og er glad for du har lagt opskrifter ud så man selv kan begynde at lege med det=)

 58. Hejsa:)
  Nej jeg laver ikke selv min fondant. Jeg har prøvet et par gange, men det sprækkede når jeg havde rullet det ud og skulle have det på kagen:(. Så det er opgivet. Jeg bruger kagebutikkens fondant, den er god til både at betrække med og lave pynt:). Og så smager den godt:).
  Tak for de søde ord om mine kager:), det er super skønt at andre får glæde og inspiration af mine kreationer;)

 59. Hej Delish
  Sådan en portion kan række til 24 cupcakes eller til en rund kage på 20 cm ca.:)

 60. Hej Annette:-)

  Jeg vil bare lige høre dig hvor langt en portion smørcreme rækker (250 g hhv. Flormelis og smør)?

  Tak for dit svar:-)

 61. hvordan laver du din marcipan. Er den til at “skære” igennem. Jeg har ikke før fulgt din blog men er helt benovet over din kagekunst. Den er virkeligt inspirerende.

 62. Hejsa:)
  Kagen står på køl nogle timer inden jeg betrækker den. Så smørcremen kan få lov at stå og sætte sig rigtig godt. Det er smørcremen der giver kagen den form og de skarpe kanter som jeg gerne vil ha. Men jeg tager kagen ud, 5-10 min før jeg betrækker den. For ellers er smørcremen så stiv og kold at fondanten ikke klæber til kagen, og så er det svært at gøre den pæn og glat.
  Annette

 63. Når du har smurt smørcremen på sætter du så kagen i køleskab mens du gør fondanten klar? Eller ligger du den på med det samme

 64. Det lyder spændende Pia, jeg har ikke selv turde prøve noget andet end smør endnu.
  Annette

 65. Tak for den gode og nemme opskrift. Jeg brugte plantemargerine, som man kan købe i rema1000 under 10kr. Den blev altså rigtig god… den er nem og billig og god:-)

 66. Hej Pia
  Det lyder da spændende at du skal igang selv:). Og skønt at du kan bruge min blog;)

 67. Jeg så videon som du havde givet link til.. Virkelig god… Skal selv igang med at arbejde med fondant… Er bare så glad for at have fundet din side på nettet:-)

 68. Denne opskirft du har her – er det nok til at dække en hel kage? Her tænker jeg alm str købe lagkage bunde !?

 69. Hejsa:)
  Nu ved jeg ikke præcis hvilken pynt du har kigget på, men jeg laver det meste selv:)

 70. Mange tak for de meget søde ord:) Jeg er super glad for at høre at du kan brug min blog til noget. Det har fra en start været min mening at den skulle kunne hjælpe andre igang med at lave flotte kager:). Jeg vil give dit helt ret i at det er super svært at smøre en kage op, indtil man lærer teknikken rigtigt. For mig er den rigtige smørcreme det vigtigste. Den skal blive hård, men den skal også være så blød så man kan smøre den på kagen uden at trække krummer med, og ødelægge kagen. Jeg vil da prøve at filme det næste gang jeg laver kage:). Og indtil da har jeg fundet lidt her på you tube, som du måske kan bruge:).
  http://www.youtube.com/watch?v=IsrgS9eB1bE

 71. Jeg syntes at det med at smørre en kage op er det sværreste. Kunne godt tænke mig et kursus i nettop dette en dag 🙂

  Har læst dine blokke og prøvet nogle af dine opskrifter og må sige at jeg syntes du er genial 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *