Hjemmelavet karamel

Så fik jeg ENDELIG kastet mig ud i det her med at koge en dåse kondenseret mælk og få lækker karamel ud af det. Jeg må indrømme at jeg ikke har turde prøve. Jeg har været skrækslagen for at dåsen ville eksplodere under kogningen. Men jeg kastede mig ud i det.

Det er meget simpelt. Du køber en dåse kondenseret mælk, jeg bruger den fra Nestle som Rema1000 blandt andre forhandler.

Du sætter dåsen ned i en gryde og fylder vand i til et par cm over dåsens top. Den skal altså være helt dækket.

Dulce de leche
Sæt dåsen i gryden og lad vandet dække den helt.

Så sætter du gryden over, så kogningen kan komme igang. Allerede kort efter jeg tændte for min gryde gik jeg i panik. Jeg kiggede væk et øjeblik, og da jeg kiggede på dåsen igen, var det som om låget var trykket ned i dåsen. Der var altså en kant rundt over låget på ca. 1 cm. Det gik så ret hurtigt op for mig at det var etiketten der var på vej op over dåsen;). Så panikken blev afblæst. Kort efter faldt etiketten helt af, og jeg tog den op af gryden.

Når det koger, skruer du ned, så den står og småkoger. Sæt låg på gryden, så undgår du at skulle fylde mere vand på undervejs. Vandet fordamper jo, men låget gør at vandet bliver i gryden. Samtidig gav det mig mere sikkerhed, for skulle den eksplodere, så var det i det mindste under låget. Medmindre det selvfølgelig flyver af H til 😉

Sådan lader du din dåse stå i 2-3 timer, alt efter hvilken konsistens du ønsker at ende ud med. Den lyse karamel på billedet herunder er lys og lækker cremet, den har kogt 2 timer. Den lidt mørkere er mere fast i det, men stadig cremet, den har kogt i 3 timer. Jeg vil personligt fremover koge min karamel i 2 timer og jeg vil også prøve i kun 1 time, for at få en mere flydende karamel. Der kommer selvfølgelig en opfølgning på det projekt i indlægget her.

Når kogetiden er slut, slukker du for varmen og lader det hele stå og køle af. Der er mange forskellige måder at lade den køle på. Men jeg er altså stadig meget bange for at den springer;), så jeg lod mine stå i vandet indtil det var så afkølet at jeg kunne tage dåserne op med hænderne. Herefter fik de lov til at køle helt af på køkkenbordet. Jeg vil skyde på at der gik 4-5 timer før jeg turde åbne. Du må ikke åbne når den stadig er varm (har jeg læst).
Det gik jo fint uden dåser der eksploderede. Men jeg vil nu alligevel have meget respekt og passe på når jeg skal gøre det her fremover.

Det færdige resultat er alle anstrengelserne værd:). Det smager helt fantastisk:). Min mand samlignede det lidt med Werthers echte, I ved de der bolcher med karamel smag. Helt fantastisk. Undlader du at åbne dåsen, skulle den kunne stå til holdbarheds datoen. Jeg vil personligt nok sætte den i køleskabet, men om det egentlig er nødvendigt ved jeg faktisk ikke. Åbner du dåsen, ville jeg anbefale at hælde den på noget andet. Et glas eller hvad du nu har, noget der kan lukkes til. Jeg har læst mig til at det kan holde sig MEGET længe, på grund af det høje sukkerindhold. Igen ville jeg sætte det i køleskabet.
Hvad du vil bruge det til, er helt op til dig. Jeg skal i hvert fald have det ovenpå lidt vanilje is i weekenden;). Men du kunne også bruge det i for eks. fyldt chokolade eller karamel cupcakes:). Eller du kunne også bare stikke en ske i og spise det;)

Det skal i hvert fald prøves, og jeg håber at mit indlæg her kan hjælpe dig til at komme igang:)

Hjemmelavet karamel
Denne dåse har kogt i 2 timer.
Hjemmelavet karamel
Denne dåse har kogt i 3 timer.

Jeg vil gerne her efterfølgende tilføje at man ikke anbefaler at koge den kondenseret mælk i dåsen, da dåsen ikke er beregnet til det. Man har fundet rester af stoffer fra dåsen i karamellen. Du vil så måske undre dig over at jeg vælger at lade indlægget her stå. Men jeg vil ikke bestemme, om det er noget du skal kaste dig ud i eller ej, det må være op til dig selv. Du kan faktisk idag få allerede færdig kogt karamel på dåse i blandt andet netto. Alternativt kan du hælde den kondenseret mælk i en lille gryde og selv koge den til karamel. Men rør godt så den ikke brænder på;)

 

7 Comments on Kondenseret mælk – Dulce de leche

 1. Har du prøvet at koge den 1 time?
  Jeg vil brugde den til fyldte chokolader og har brug for en konsistens, der ikke er så tyk, så jeg er ret nysgerrig på, om du har testet det af;-)
  På forhånd tak!

 2. Det har jeg faktisk læst om andre der har prøvet:). Så det kan du bare kaste dig ud i:), det bliver sikkert mega lækkert:)

 3. Min svigerinde ELSKER det…. toastbrød m dulce og så kokosmel over…
  Smager meget bedre end det lyder :$ 😉
  Glæder mig til at se billede af både 1-2 og 3 timer ved siden af hinanden…. måske 1½ også?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *