Frosting uden smør

Denne opskrift på vanilje frosting uden smør, er en let marengs, som er ekstra lækker med vanilje fra en skøn vanilje stang.

Vanilje frosting uden smør, er et skønt alternativ til de frostings vi har taget til os fra fra det store Amerika. De består som regel af masser af smør og flormelis. Du kan sagtens bruge vaniljesukker eller vaniljepulver, hvis du ikke lige har en lækker vaniljestang i køkkenet. Men jeg vil altså til enhver tid anbefale dig at prøve en rigtig vaniljestang, det giver bare en helt anden smag i det du laver.

Ingredienser til vanilje frosting uden smør (til ca. 24 cupcakes med en ikke så høj swirl)

3 3/4 æggehvide (hvilket svarer til 3 bægre past. æggehvide fra Hedegaard købt i Rema1000)
225 g sukker
Korn fra en vaniljestang

Fremgangsmåde

 • Skrab kornene ud af vaniljestangen og bland dem med lidt sukker for at undgå klumper.
 • Hæld alle ingredienserne i en skål over vandbad og rør lidt i det. Det må ikke koge. Jeg bruger selv et lille piskeris.
 • Tag det af når sukkeret er smeltet. Mærk på massen, det sker ret hurtigt og det bliver ikke så varmt så du brænder dine fingre.
 • Hæld massen i en skål og pisk. Pisk indtil det er en lækker luftigt og fast marengs som ikke er varm.
 • Vil du have farve i skal du tilsætte den, når din marengs begynder at samle sig.

Fyld den færdige frosting på en sprøjtepose med det samme og sprøjt det på dine cupcakes. Du kan ikke sætte denne frosting på køl og piske den op igen, når den skal bruges. Men du kan sagtens sprøjte den på dine cupcakes en dags tid før de skal serveres. Jeg har selv haft cupcakes stående 2-3 dage efter at de er pyntet og de smagte stadig fantastisk.

Hindbær cupcakes med vanilje frosting uden smør

Prøv denne frosting sammen med mine fersken og hindbær cupcakes. Det er en virkelig skøn kombination.

23 Comments on Vanilje frosting uden smør

 1. Hej Sisse
  Jeg bruger ikke selv usaltet smør, da jeg har fundet ud af at jeg ikke kan smage forskel. Det ville en rigtig bager måske nok kunne, men det kan jeg altså ikke. Så bare kast dig ud i den saltet laktose fri næste gang:). Det er jo en marengs man pisker op her og der sker lidt ved konsistensen hvis man “roder” mere med den efter den er pisket. Men, jeg tror godt at du kan dele den op og farve i forskellige farver. Bare vend dem forsigtigt rundt med farven i, så du ikke får slået luften ud af den:)

 2. Hej Annette.
  Jeg skal lave laktose og gluten fri cupcakes med frosting og fandt så den her opskrift uden smør så der blev jo nemt valg, da jeg heller ikke kunne finde usaltet smør uden laktose.

  Men mit store spørgsmål er om jeg har “tid” til at dele frosting op i 6 skåle og farve dem eller skal den bare på kagerne med det Samme?
  Eller har du evt et andet alternativ?
  Vh Sisse

 3. Hej Louise
  Det er et godt spørgsmål, som jeg desværre ikke kan svare dig på. Jeg aner simpel hen ikke hvordan frostingen (marengs) vil opføre sig hvis du blander kakao eller chokolade i. Men prøv det og meld endelig tilbage hvordan det går. Min umiddelbare tanke er at frostingen vil “falde sammen” når man blander noget andet i.

 4. Hej igen Annette.. Kam man tilsætte kakao eller smeltet chokolade til denne opskrift så man får en chokoladefrosting, eller er man nødt til at lave den anden opskrift med smør?

 5. Hej igen.
  Jeg har nu prøvet at fylde lagkagen med nutella skum og så har jeg pipet den op med frostingen. Den smager vidunderligt med hindbær (brugte frosne, som jeg kogte op, blendede og sigtede frøene fra)
  Hvis det fungerer fint når den skal serveres i eftermiddag, så vil jeg også prøve den som fyld. Jeg skal nemlig lave kagen til min svigermors 60 års fødselsdag

 6. Hej Louise
  Tusind tak for de søde ord om bloggen:)
  Det er et rigtig godt spørgsmål. Umiddelbart tænker jeg ja, især når det bare er til fyld (så kan man ikke se det). Men jeg ved ikke hvordan en marengs “reagerer” på at blive blandet med frugtmos. Prøv det af og skriv endelig hvordan det går.:)

 7. Hej Anette.
  Sikke en masse dejlig inspiration.
  Kan man blande frugtmos i denne marengs og bruge den som kagefyld også? Altså en “lagkage”
  Hilsen Louise

 8. Hej Chris
  Dejligt at du kan lide min side, tak:). Mit svar kommer muligvis lidt sent, så måske har du allerede kastet dig ud i projektet. Denne marengs kan du sagtens bruge til opsmøring så længe der ikke skal fondant på:).

 9. Hej Annette 🙂
  Dejlig side, med gode råd! Jeg skal lave en kage til min søsters fødselsdag og tænkte på om jeg kan smøre kagen op med din vaniljecreme? Der skal ikke fondant ud over, men den skal pyntes med lidt hjemmelavede kyskager, bær osv på toppen 🙂 vil helst undgå en smørcreme da jeg ikke er tosset med smagen 🙂 på forhånd tak! 🙂

 10. Pingback: Vanilje frosting uden smør - Annettes kager og andre lækkerier
 11. Hej Djamillah
  Ja det kan du sagtens og du kan også vælge vaniljesukker. Jeg ville sige 1-2 tsk essens, det giver ret kraftig smag. Start evt. med 1 og smag:)

 12. Hej😀

  Hvis man ikk har vaniljestang og det skal laves hurtigt kan det så blive godt nok med vanilje essence? Og hvor meget…

  Mhv djamillah

 13. Hej Marie
  Det lyder som et spændende projekt du skal igang med:)
  Når jeg bliver spurgt om hvor meget kage der er til henviser jeg altid til det skema som kagekonen har lavet, det bruger jeg også selv. Det passer ret godt og jeg har altid kage tilbage.
  Ja du kan sagtens sprøjte frosting på dagen inden kagerne skal serveres. Jeg ville så sætte dem i køleskabet og tage dem ud 20 min før de skal serveres. Så smager kagerne af mere og frostingen er ikke helt hård:)

 14. Hejsa

  Vi skal holde barnedåb og jeg skal lave en dåbskage 2 etagers en form på 25ø og en på 16ø. Hvor mange personer tror du der er kage til??

  Samt jeg vil lave nogle cupcakes med blåfrosting hvor jeg bruger din klassiske opskrift med vanilje som jeg så vil komme meget lidt blå farve i. Men kan jeg godt komme frostingen på dagen inden de skal serveres???

  Håber du finder tid til at svare mig 😊

  Hilsen Marie

 15. Hvor er jeg glad for at du kan bruge min side:)
  Ja du kan sagtens bruge den til at sprøjte roser med op af en kage. Men op det er en god ide dagen inden den skal serveres ved jeg ikke. Frostingen her er jo en form for marengs, som jo er en pisket luftig sukkermasse. Når jeg bruger den som frosting på cupcakes, kan jeg godt mærke forskel på skummet efter en dag i køleskabet, der sker jo noget med alt den sukker. Smagsmæssigt har det intet at sige, og det kan altså også være at der ikke sker noget som helst. Men jeg tør ikke love det, da roserne jo gerne skal holde deres facon og blive på siden af kagen.
  Det må nok komme an på en prøve eller lidt is i maven på dagen hvor den skal bruges;)
  En rigtig dejlig dag til dig også:)

 16. Hej Anette 🙂 dejlig hjemmeside, den er uundværlig ☺️
  Har lige et par spørgsmål,
  – din vanilje frosting uden smør kan man bruge den til og sprøjte roser op, af en etage-kage uden det falder sammen,
  – og kan man gøre det dagen inden den skal severes?
  Dejlig dag til dig…

 17. Hej Amanda
  Jeg har faktisk lavet en cupcake guide som du kan finde her Med hensyn til opbevaring vil jeg ikke anbefale køleskabet, medmindre de har fået frosting på. Den tørringsproces der sker i kager, bliver nemlig fremskyndet hvis du sætter dem på køl. Dermed ikke sagt at de er tørre efter 1 døgn i køleskabet, men det går lidt hurtigere end normalt:). Grunden til at jeg anbefaler, at de kommer på køl når de har fået frosting på, er fordi frostingen normalt består af smør. Og smør har det bedst på køl.

 18. Hej. Jeg har aldrig prøvet at lave cupcakes, men nu vil jeg give mig i kast med det. Er der ting som er godt at vide for en førstegangs-forsøger? Jeg har lavet almindelige kager mange gange dog.
  Især vil jeg gerne vide hvordan man opbevarer cupcakes, og hvor længe de kan holde sig? Jeg kan se her at du skrev til Gitte at de skal stilles i køleskabet, men er det hele tiden eller indtil frostingen er ‘klar’?

 19. Ja Gitte det gør jeg altid. Når først frostingen er kommet på ryger de ind:)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *