Denne opskrift på klassisk vanilje frosting til cupcakes, bruger jeg både til at smøre mine kager op med og som frosting på de fleste af mine cupcakes.

Den smager skønt, og man kan tilsætte lige den smag, man har lyst til, for eks. friske hakket jordbær;). Det smager fantastisk:).
Der er mange der mener, at denne frosting smager af smør. Er det tilfældet med din frosting, så har du ikke pisket den længe nok. Den skal virkelig piskes lufttig og næsten hvid.
Søger du andre frostings, kan du se alle mine frosting opskrifter på bloggen her.

Ingredienser til klassisk vanilje frosting (rækker til ca. 12 cupcakes med en høj swirl)

250 g smør (stuetemp. og helst den pakket i papir som lurpak eller en kopi)
500 g flormelis
Mælk til at justere konsistensen med (ikke for meget da frostingen så bliver flydende)
Et par dråber vanilie essens (eller hvad man nu er til)
Evt. også vanilje fra en vaniljestang

Fremgangsmåde

 • Det hele piskes sammen til det har en meget luftig konsistens, og er næsten hvidt. Det tager lidt tid, men det er netop tiden og essensen der gør at smørsmagen forsvinder.

Ja der er meget smør i, men det er netop alt det smør som gør denne smørcreme super god til at smøre kager op med, fordi den bliver meget hård, når den kommer på køl.
Smørcremen her vil gøre det nemmere at få fine og skarpe kanter og hjørner på kagerne. Din kage vil stå knivskarpt, når først du får fondanten på.
Klassisk vanilje frosting kan tilsættes mange forskellige smage, så den er nem at variere. Tilsæt frugtsaft, syltetøj, smeltet chokolade osv. Det er kun fantasien der sætter grænserne her. Man skal dog være opmærksom på, at det kan ændre frostingens konsistens, hvis man tilsætter noget der er meget flydende. Tilsæt lidt af gangen, så du kan holde øje med konsistensen undervejs,

En nem opskrift på frosting

68 Comments on Klassisk vanilje frosting til cupcakes

 1. Hej Sofia

  Undskyld mit sene svar, jeg håber at du bare har kastet dig ud i bageprojektet. Men jeg vil gerne svare alligevel. Frosting af smør og flormelis smelter ikke. Den bliver blød når den kommer ud af køleskabet, men ikke så den smelter eller falder sammen på dine cupcakes. Så det skal du ikke være bange for 🙂

 2. Hej Anette.
  Når jeg laver en frosting, hvor lang tid tager det så før at den begynder at smelte på cupcakes?.
  Skal lave muffins til klassen med frosting. Hvornår skal det så sprøjtes i forhold til hvornår det begynder at smelte

 3. Hej Sandra

  Undskyld mit sene svar. Ja du kan sagtens sprøjte dine cupcakes med smørcreme dagen før og sætte dem i køleskabet. Bare tag dem ud noget tid før at de skal serveres, så smørcremen ikke er helt hård og kold når de skal spises. 🙂

 4. Hej!
  Kan jeg sprøjte mine cupcakes med smørcremen én dag i forvejen?
  De kan ikke komme på køl efterfølgende?..
  Tak for god opskrift.

 5. Hej Anika
  Okay, det giver god mening :). Jeg ved ikke om du kan smøre det ud på folien, men ellers kan du bare smøre det stille og roligt ud på kagen. Bare et tyndt lag. Gør det på den måde som du vil have det bedst med, så du ikke ødelægger kagens gelelag.

 6. Hej Anika
  Skønt at du kan bruge min opskrift 🙂
  Altså det med vanilje det handler jo om smag. Vanilje og hvid chokolade kan sagtens gå sammen smagsmæssigt. Men du kan også undlade vaniljen og så “kun” have smagen af hvid chokolade. Den er i sig selv også ret kraftig i smagen.
  Jeg vil lige høre dig hvad årsagen til opsmøringen er? Er det for at have noget klister, som marcipanbåndet kan sidde fast i? Jeg har siddet og kigget lidt på Google på “marcipanbånd hvordan” og der bruger de ikke smørcreme på siderne af kagen 🙂

 7. Hej Annette,

  Først tak for en grundig og god opskrift.
  Hvis jeg ønsker at komme lidt hvid chokolade i denne, skal der så stadig vanilje i?

  Jeg skal lave vores egen bryllupskage (til 26.09.20) og der skal gele på toppen og marcipanbånd rundt om. Jeg skal derforhave smurt kagen op på siden. Jeg tænker at snyde lidt og komme smørcreme på min kageplast, så ikke det skal så meget smørcreme på selve kagen efterfølgende da jeg er bange for, at få ødelagt geléen ved opsmøring af siderne.

  Har du måske en anden ide til, hvordan man kan gøre det?

 8. Hej Linda
  Ja det var da et godt spørgsmål. Nu har du jo nok fundet en løsning, men til en anden gang så ville jeg sætte skålen i køleskabet. Lad den stå til den bliver hård og tag den så ud igen og pisk den op. Så burde den ikke skille mere. 🙂

 9. Jeg kan slet ikke få den luftig… syntes den virker tung og skiller en smule.
  Hvad kan man lige gøre forkert??

 10. Min masse er fyldt med små klumper, er dog ikke færdigpisket endnu. Men er det rigtigt nok og forsvinder de? Eller har jeg gjort noget forkert?

 11. Hej Brynhild
  Det lyder som et vildt spændende projekt du har gang i:). Jeg skal prøve at komme med så gode svar som muligt:)
  Jeg vil tro at det er fuldstændig ligegyldigt hvilke bunde du bruger. Så det kan både være lagkagebunde eller bund af en kage du godt kan lide.
  Jeg ville bare lave kagen med fyld, altså mousse eller creme. Simpel hen fordi jeg ikke er så vild med smørcreme, så jeg ville spise en hel kage fyldt med det. Men det er jo altså en smagssag:). Hvis du fx bruger en ret flydende mousse, lader du den bare sætte sig, inden du skærer hullet i midten. Men det skal selvfølgelig være en mousse der sætter sig så godt, så den ikke splitter i det hul dukken skal stå i. Alternativt kan du måske smøre indersiden af det hul op med smørcreme.
  Du kan sagtens bare bruge smørcreme til kjolen. Man kan jo sprøjte i alle mulige flotte mønstre med forskellige tyller, så den kan blive rigtig fin. Jeg synes personligt at man skal bruge det man rigtig godt kan lide at spise:)
  Jeg håber at det var svar nok:). God fornøjelse med projektet.

 12. Hej 🙂

  Jeg skal lave en prinsessekage i dag. Min datter skal holde 6 års fødselsdag 🙂
  Jeg bager et par runde bunde og stabler dem oven på hindanden med creme imellem, laver et hul i midten til at stille en barbie/Frozendukke i. Derefter skærer jeg bundende så de bliver formet til en kjole.

  Mit spørgsmål til dig er:
  1. Vil du anbefale sukkebrødsbunde? Eller har du en bedre/anden ide?
  2. Vil du anbefale smørcreme imellem? Eller noget andet?
  3. Vil du anbefale smørcreme til at lave kjolen med? eller fondant?

  Jeg kan ikke lide smagen af fondant, derfor vælger jeg at pynte med smørcreme istedet. Synes du at det er en dårlig ide?

  Tak på forhånd 🙂

 13. Hej Nicole
  Ja jeg laver hele portionen på en gang og opbevarer den på køl. Når du skal bruge den til at smøre op med pisker du den bare op igen, så er den lækker og luftig:)

 14. hej annette, hvordan gør du, når du bruger smørcreme til at lave en lille kant på bundene inden moussen kommer på? laver du hele portionen, som skal senere bruge til at smøre kagen op eller nøjes du med en lille portion? hvordan holder smørcremen sig bedst, hvi den et par timer senere skal bruges igen? tak for hjælpen! 🙂

 15. Hej Line
  Jeg har desværre ingen erfaring med at fryse en kage selv, så det tør jeg slet ikke vejlede i. Men hvis du gør det må du meget gerne skrive her igen, så kan vi give lidt fif videre:)
  Smørcreme er nok nemmest at piske med håndmixer, det skal piskes ret lang tid:)

 16. Hej Annette,

  Vi skal holde barnedåb og jeg har fundet en kage med nøddebund og hindbærmousse (jeg har læst at jeg kan fryse kagen, tror du det er korrekt?)
  I så fald tænkte jeg at jeg kunne tage den op lørdag eftermiddag også kan jeg smøre denne smørcreme på og dekorere den når ungerne er lagt. Og stå i køleskabet til vi skal bruge den søndag middag? Tror du at det kan lade sig gøre?
  Et andet spørgsmål, når smørcreme skal piskes er det så med håndkraft eller håndmixer?

  Vh line

 17. Jeg Kathrine
  Jeg er ret glad for åbne og lukkede stjernetyller. Hos wilton hedder de 1M og 2D. Men også 1B er fin og de franske tyller, som er dem med små takker hele vejen rundt i åbningen😊

 18. Hej Dorte
  Skønt at du kan finde inspiration her i mit lille univers😉. Jeg ville nok lave dobbelt portion, så kommer du i hvert fald ikke til at mangle😊

 19. hvor er megen god inspiration at hente. Hvor meget smørcreme ville du lave til en kage 30’20 cm?

 20. Hej Maj Britt
  Ja det kan du sagtens:). Det er faktisk sådan de laver kager i USA, med masser af smørcreme:)

 21. Hej Patricia
  Jeg bruger altid pasta farver, det skulle netop ikke påvirke konsistensen, da det er en gele. Kan det være noget andet der er gået galt?:)

 22. Hej Malene
  Ja så skal du prøve toppingen uden smør eller skumfidus frosting. De bliver ikke hårde og er ret lækre lette og luftige:). Et andet alternativ kunne være creme cheese frosting, den bliver heller ikke helt så hård:)

 23. Hej Annette.
  Vil en frosting altid blive hård? Jeg vil lave hindbær cupcakes med topping/creme, og vil selvfølgelig have en “creme” på, som holder formen, men er ikke interesseret i, at cremen/frostingen bliver hård. Har du nogle forslag?
  Hilsen Malene

 24. Hej Annette 🙂
  Kan man bruge pasta farver eller bliver frostingen for tynd? Har nemlig flere gange prøvet at lave frosting hvor det så smelter 🙁

 25. Hej Annette
  Vil man også kunne bruge denne creme til at komme imellem lagene på en lagkage? Tænker at jeg vil blande lidt karamelessens i.

 26. Hej Annemette, vil denne smørcreme kunne bruges til at skrive med? Skal lave muffins med et enkelt bogstav på hver nemlig 🙂
  Vh Pernille

 27. Hej Esmaralda
  Jo det kan godt være at den skal halveres, afhængig af hvor højt du vil pynte dine cupcakes med frosting:)

 28. Jeg har 14 små cupcakes og syndes det er en god opskrift så tænkte jeg ville bruge den men skal jeg halvere den er der for meget?🎂

 29. Hej Kristine
  Tja en 10 minutters tid. Man kan høre når den er virkelig luftigt og man kan også smage at den ikke smager af smør mere:)

 30. Hej Christina
  Jeg bruger aldrig selv smør der er usaltet, jeg har endnu ikke kunne smage forskel. Men der er nogen der siger at der er smagsforskel. Prøv dig frem:)

 31. Hej Freja
  Jeg synes også selv at alle disse frostings kan blive noget søde når der også skal fondant udover. Jeg ville anbefale ganache, det har jeg selv brugt et par gange og det bliver super godt. Jeg bruger selv mørk chokolade i min ganache og så hedder forholde 1:1, altså 1 dl fløde til 100 g mørk chokolade (mere hvis du skal bruge en større portion selvfølgelig:). Det smeltes sammen og afkøles og er klar til brug. Jeg har skrevet lidt om det her

 32. Hej Mette.
  Er der noget der kan gøre at denne her frosting bliver mindre sød? skal nemlig overtrække lagkager med fondant også, eller har du en anden opskrift?

 33. Hej Anette
  Det ved jeg ikke om man kan, da jeg ikke selv har prøvet det. Men jeg ville bare prøve det af og se hvad der sker:). Og ellers kan du søge lidt på Google efter frosting med mascarpone:)

 34. Kan man ikke erstatte noget af smørret med mascarpone flødeost i en frosting? Har bare en forestilling om at den bliver for fed med ren smør…

 35. Skal i gang med maaange mini muffins med frosting – kan man fryse kagerne med frosting på??

 36. Hej Marianne
  Ja selvfølgelig kan du det:). Det bedste vil være en gelefarve, da det ikke påvirker konsistensen og gør frostingen tynd:)

 37. Hej Trine
  Det er en meget sød frosting som du selv skriver, men om det bliver for sødt er nok en smagssag. Rigtig mange gør det og dækker endda kagen med fondant også, og så kan det bare ikke blive mere sødt;). Du kan jo evt. bruge en chokoladekage opskrift der er lidt bitter i det, hvor der er noget mørk chokolade i evt. Det burde hjælpe lidt på alt det søde:)

 38. Hej
  Jeg skal bruge frostingen til at smører en chokoladekage op med.. Også skal den selvfølgelige pyntes.. Blir den for sød til det? Tænker at den jo nok skal smøres op et par gange for at dække helt:-)

  Det er første gang jeg skal forsøge mig med det, det derfor jeg spørg:-)

 39. Hej Astrid
  Jeg er glad for at du synes om bloggen:). Jeg har en opskrift på en tobleronecreme og til din blåbærmousse bruger du bare min hindbær mousse og skifter hindbær ud med blåbær:). Du finder opskrifterne i fanen under kagefyld heroppe øverst på bloggen:)

 40. Hej 🙂
  Jeg har bagt lyse bunde og tænkte blåbærmousse og tobleronemousse, Har du opskrift på det? Og kan jeg smøre den op med vaniliefrosting?
  Spændende blog, det er første gang jeg er herinde. 🙂

 41. Hej Anne
  Ja det kan jeg sagtens anbefale:). Det er en sammensætning af kage og frosting jeg tit selv bruger:). De skal bare på køl så snart du har toppet dem med frostingen og tag dem gerne ud 20-30 min. før de skal serveres. Pga. den mængde smør der er i frostingen bliver den hård af at stå i køleskabet. Generelt smager kage også bedre når det ikke er iskoldt, så det er altid en god ide at tage det ud lidt før det skal spises:)

 42. Vil du anbefale klassisk vanilie frosting til dine chokolade cup cakes hvis jeg skal bruge dem søndag eftermiddag og derfor gerne vil lave dem lørdag aften?
  Cup cakes’ene bliver ikke bløde og frostingen falder ikke sammen??
  Vi skal holde barnedåb og kan derfor ikke være i køkkenet søndag formiddag 🙂

  Og tak for dejlige opskrifter!!

 43. Hej Sofie
  Det er et super godt spørgsmål du stiller og vildt irriterende at jeg ikke har skrevet det ind i opskriften. Jeg har lavet denne opskrift masser af gange. Udover at det selvfølgelig kommer helt an på hvordan du vil pynte dine cupcakes, altså med lille eller stor swirl, så vil jeg skyde på at opskriften rækker til ca. 12 cupcakes. Min hindbær frosting her på bloggen er baseret på denne klassiske opskrift, og der har jeg skrevet at den rækker til 12 cupcakes med en pæn stor swirl.:)

 44. Jo det er vildt sødt sådan noget frosting. Nogen er vilde med det og andre synes at det er alt for meget.
  Du har ret i, at man ikke behøver at smøre kagen op, hvis den ikke skal betrækkes med fondant. Grunden til at man gør det, er for at få en glat og skarp kage med fondant over.
  Men jeg ville dog stadig lave den i en form (lad kagen sætte sig med fyldet), så den står flot og skarpt. Det ser også ret flot ud selvom den “bare” pyntes med flødeskum:)

 45. Hejsa. Jeg tænker: bliver smørcremen ikke vanvittig sød af et halvt kilo flormelis?
  Hvis man skal lave den tradtionelle lagkage (ikke fondant-betrukket), så skal man vel ikke smøre den op?

 46. Hej Freja
  Tak for de meget søde ord om min blog:)
  Ja du kan sagtens vælge denne frosting uden at kagerne behøver at komme på køl:). Det skulle der ikke ske noget ved:)

 47. Først tak for en supergod blog, jeg finder mange gode ting her inde 🙂
  Jeg skal have cupcakes med i skole, men der er ikke mulighed for at de kan komme på køl, vil denne frosting/smørcreme så kunne “holde sig”, eller bør jeg finde en anden slags topping/pynt?

 48. tak for dejlig – og total usund blog. Jeg elsker kag og nye tips til at gøre hjemmebag bedre. Skal forsøge med at smørre en lagkage op på lørdag – tak for tips hertil:-)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *