Gammeldags æbletærte

Er du på udkig efter en opskrift på kage med æbler?

Jeg har her en hjemmelavet æbletærte som smager helt fantastisk. Især lidt lun med en god vaniljeis. Alene duften er helt fantastisk.

Til denne hjemmelavet æbletærte har jeg brugt en helt almindelig opskrift på mørdej. Jeg har haft den lidt på køl, inden jeg har rullet den ud så den passede i tærteformen. Jeg synes, at resultatet bliver bedst, hvis den kommer lidt på køl så den bliver hård, ellers er det virkelig svært at rulle den ud, uden at den går i stykker. Jeg elsker gammeldags æbletærte og kan virkelig anbefale denne opskrift.
Jeg bager mine tærter i en skøn tærteform med en løs bund. Jeg smører den godt med smør inden mørdejen lægges i den. Så sætter den færdigbagte tærte sig ikke fast. Ved at bruge en tærteform med en løs bund, kan tærten let løftes op af formen. Det gør det noget nemmere at skære stykker ud, når æbletærten skal serveres.

Ingredienser til hjemmelavet æbletærte (til en tærteform på 26 cm i diameter)

Mørdejen
200 g smør (koldt)
300 g mel
1 æg
2 spsk sukker

Fyldet
4 store æbler
Kanelsukker til at drysse udover æblerne lige inden bagningen.

Servering
Vaniljeis, creme fraiche med vanilje i eller fløde pisket til flødeskum.

Tænd ovnen på 200 grader almindelig ovn (ikke varmluft)

Fremgangsmåde

  • Det hele hældes i en skål (med undtagelse af æblerne) og blandes sammen til en ensartet mørdej.
  • Læg mørdejen på køl indtil den er fast og kold.
  • Drys mel over køkkenbordet og rul din mørdej ud, så den passer i formen.
  • Lav huller i tærtebunden fx med en gaffel og sæt den på køl. Hullerne skal gerne forhindre luftbobler i bunden.
Æbletærte med mørdej
  • Jeg har lavet denne tærte rigtig mange gange og jeg plejer at skrælle æblerne, skære æblerne i både og derefter i skiver. Men jeg så for nylig et billede af en æbletærte hvor æblerne var skåret i små tern, så det måtte prøves. Der er mange æbler, men det synes jeg jo er super lækkert. Synes du, at det er for meget, så nøjes med 3 æbler.
  • Hæld/placer æblerne på bunden. Du kan enten gøre det lidt tilfældigt eller lægge dem dekorativt, hvis du vælger at bruge både.
Opskrifter med æbler
  • Drys herefter med masser af kanelsukker. Men pas på med ikke at overdrive. Sukkeret smelter under bagningen og er der for meget, vil det lægge sig i bunden af din tærte og gøre tærten lidt for sød og våd. I hvert fald til min smag.
Æbletærte med kanel
  • I ovnen med tærten og bag den i ca. 30 min, hold dog altid øje, da ovne bager forskelligt. Det ville være ærgerligt at ende op med en brændt tærte.
Æbletærte med mørdej og kanelsukker
  • Ud med den færdige æbletærte og lad den afkøle. Den er ret lækker hvis den er lidt lun når den serveres. Serveres æbletærten med is, vil det smelte lidt, det er super lækkert, hvis du spørger mig. Men du kan også bruge creme fraiche med vanilje, flødeskum, skyr eller noget helt andet.
Gammeldags æbletærte med mørdejDu kan også “bare” nyde tærten uden noget til, det smager også helt fantastisk.

Rigtig god fornøjelse med bagningen.
Er du ligesom jeg ret vild med æbler i kage? Så har jeg en anden lækker opskrift på gammeldags æblekage, som jeg virkelig gerne vil dele med dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *