Hjemmelavet vaniljeisHer får I en lækker opskrift på hjemmelavet vaniljeis, som er lavet på ismaskine.

Jeg købte min skønne Wilfa ismaskine sidste sommer, men jeg har først nu fundet frem til en opskrift på nem hjemmelavet vaniljeis, som jeg er helt tilfreds med.
Har du ikke tid til at læse hvordan opskriften blev til, kan du scrolle længere ned på siden til opskriften ↓

Lidt om sukker

Jeg synes faktisk, at det har været en lang vej. Jeg havde mange krav til min færdige is og nogle af disse krav arbejdede mod hinanden. Fx ønskede jeg ikke isen alt for sød og prøvede ihærdigt at sætte mængden på sukker ned. Men det resulterede i, at min færdige is, blev meget hård og sket ikke særlig “creamy”.
Jeg fik læst lidt på lektien og fandt ud af, at sukker spiller en vigtig rolle i forhold til at ende ud med en “creamy” is. Så vil nogen måske tænke, at der er alternativer og ja der er der nok. Men jeg kan godt lide at holde mine opskrifter simple med ingredienser, som jeg i forvejen har i mit køkken. Mit motto er generelt med hensyn til mad, at hvis man spiser “alt med måde”, så går det nok. Så lidt sukker i ny og næ skader ikke nogen.

Lidt om æggeblommer

I denne opskrift pisker jeg kun æggeblommer og halvdelen af sukker let sammen i hånden. Hæld evt sukker ned i æggeblommerne og lad det stå lidt, så vil alt sukker blive opløst. Derudover vil jeg gerne lige tilføje, at grunden til at jeg stadig bruger pasteuriserede æggeblommer er, at jeg synes at det er spild at smide æggehviderne væk. Det er sjældent, at jeg lige skal bage marengs samtidig med at jeg laver is. Men kan du bruge æggehviderne med det samme, så kan du sagtens bruge ganske almindelige friske æg.

Er rigtig vaniljeis ikke hvid?

Et andet kompromis for mig var farven. Vaniljeis er for mig en lækker hvid is med bitte små vaniljekorn i. Men det er lidt svært at skabe en hvid is med alle de æggeblommer der skal i. Æggeblommerne skulle i øvrigt også være med til at gøre isen “creamy”, derfor sparer jeg ikke på dem i min opskrift. Min færdige is er derfor ikke helt hvid, men har en lækker råhvid farve og smager af vanilje.

Alternative opskrifter på is

Her på Annetteskager har jeg også is opskrifter der er baseret på kondenseret mælk. Disse opskrifter på is skal ikke køres på en ismaskine, men kan blot hældes i en bøtte og sættes i fryseren. De er ganske udemærket og smager også godt. Jeg kan dog godt synes at fx vaniljeisen er noget til den søde side. Derfor er jeg glad for alternativer.
Jeg har skrevet et lille indlæg om min ismaskine her på siden. Her finder du også links til maskinen samt forslag til andre ismaskiner som alternativ. Der findes nemlig forskellige typer. Men det kan du læse mere om i mit indlæg. 


Nu til opskriften på hjemmelavet vaniljeis

Ingredienser til vaniljeis (giver ca 1 l færdig is)

5 dl fløde
3 dl sødmælk
150 g sukker
Lidt salt
8 æggeblommer
Korn fra en vaniljestang

Fremgangsmåde

 • Fløde, sødmælk, ca. halvdelen af sukkeret og lidt salt hældes i en gryde. Varm det langsomt op til det begynder at dampe, det skal tages af lige inden det begynder at simre.
 • Imens fløde/mælke blandingen varmes, hældes æggeblommer, det sidste sukker og korn fra vaniljestangen i en skål og røres/piskes let sammen. Det skal have lov til at stå lidt, så sukkeret kan blive opløst.
 • Når fløde/mælk blandingen er varm nok, tages den af komfuret. Hæld en smule af det i æggeblommerne samtidig med at der røres godt. Gør det af et par gange indtil æggeblommerne er tempereret.
 • Hæld nu æggeblommeblandingen op i gryden til resten af fløde/mælke blandingen og varm det op under omrøring.
 • Det skal gerne tykne lidt nu, ligesom når du laver en kogt vaniljecreme.
 • Når du kan trække en finger ned af bagsiden på skeen uden at massen “render tilbage”, er den klar til at blive taget af varmen.
 • Jeg hælder massen gennem en si og ned i en skål, som står i koldt vand. Fx kan du fylde lidt koldt vand i vasken og sætte prop i. På den måde får du kølet ismassen hurtigt ned.
 • Når den har stået lidt og afkølet, skal den på køl for at blive helt kold. Jeg lader den gerne stå 4-5 timer eller natten over.
 • Herefter kan du køre den på din ismaskine.
 • Jeg lader gerne min is køre til maskinen næsten ikke kan røre den rundt mere. Herefter hælder jeg den på en brødform foret med bagepapir og sætter den i fryseren 3-4 timer før servering. Sørg for at isen pakkes helt ind i bagepapir.
 • Du kan altså også sagtens vælge at spise isen med det samme. Så får du en slags soft ice konsistens og det smager lige så godt.

Din hjemmelavet vaniljeis kan også sagtens stå i fryseren en hel dag, men sørg for at tage den ud et kvarter til 20 minutter før den skal serveres. Så er den lidt blødere og til at håndtere hvis du fx vil lave kugler af den. Er det en meget varm dag, er 10 minutter måske nok.

Hjemmelavet vaniljeis på ismaskine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *