Hjemmebagte fødselsdagsboller

En opskrift på hjemmebagte fødselsdagsboller, der smager helt fantastisk, især når de er nybagte.

Jeg har fået opskriften her fra min svigermor, og vi bruger ikke andre opskrifter på boller herhjemme. Søger du en opskrift på hjemmebagte boller der er luftige og super nemme at lave? Så har du fundet den.

Disse hjemmebagte fødselsdagsboller skal hæve 2 gange, 1. gang når dejen er rørt sammen og 2. gang når bollerne er formet. Det kan for nogen godt virke besværligt og irriterende. Men det er det hele værd, bollerne bliver SÅ gode. Læs bare den fantastiske feedback under indlægget.

Ingredienser til hjemmebagte fødselsdagsboller (ca. 12 stk. hvis du vejer hver bolle af til ca. 80-85 g)

100 g smør/bagemargarine
2 dl mælk
50 g gær
500 g mel (evt. mere, så pak ikke posen helt væk)
50 g sukker
2 æg
1 tsk. salt
Evt. rosiner hvis det ønskes.

Fremgangsmåde

 • Smør og mælk lunes i en gryde indtil smørret er smeltet.
 • Opløs herefter gæren i, men lad det lige køle lidt, hvis det er blevet meget varmt. Vær opmærksom på at du kan ødelægge gæren, hvis mælken er for varm, når den kommer i. Sker det, vil bollerne selvfølgelig ikke hæve.
 • Tilsæt resten af ingredienserne men melet lidt af gangen og ælt dejen godt sammen. Her går jeg lidt efter Mette Blomsterbergs råd om, at man skal passe på med for meget mel. Det gør dejen og de færdige boller meget tørre, hvis du bruger for meget mel. Så det gør ikke noget, at dejen er en smule klistret.
 • Stil den til hævning et lunt sted i 30 minutter.
 • Ælt dejen igennem og del den op til boller. Du behøver ikke veje dejen af, jeg synes bare det gav et fint ensartet resultat på de færdigbagte boller.
  Når jeg laver boller klistrer de lidt, det gør det nemmere at lave dem fine runde. Jeg laver en “klo” med min hånd og kører bollen rundt på bordet i cirkler inde i “kloen”. Ja jeg håber at I kan se det for jer;). Det giver i hvert fald flotte runde boller.
 • Sæt bollerne på en bageplade og dæk dem til, lad dem hæve endnu 30 minutter.
 • Tænd samtidig din ovn på 200 grader (ikke varmluft).

Hjemmebagte boller til fødselsdag - Annetteskager

 • Når bollerne er færdig hævet pensles de med mælk eller æg og sættes i ovnen. Jeg bager dem gerne 8-10 min., men prøv evt. at banke dem lidt i bunden hvis du er i tvivl. Lyder bollerne hule er de fine.
 • Tag de færdigbagte boller ud og afkøl dem på en rist. Vi lægger gerne et viskestykke over dem, når den “værste” varme er fordampet. Så ligger de der og forbliver dejlige bløde og lækre.

Når de nybagte boller er helt afkølede kan du pakke dem væk i fryseposer.
Hvor længe de kan holde sig ved jeg ikke, de er altid væk efter et par dage, når vi bager dem herhjemme. Men jeg vil tro, at de begynder at blive noget tørre i det, efter en 3 dages tid. Bollerne kan selvfølge også sagtens fryses, hvis du har behov for det.

Fødselsdagsopskrifter - Annetteskager

Hvad med at servere disse skønne eclairs til fødselsdagen også?

Eclairs med syltetøj og creme

29 Comments on Hjemmebagte fødselsdagsboller

 1. De bedste boller jeg nogensinde har bagt. Jeg har aldrig kunnet bage hvide boller, men det kan jeg nu 😄 så der er lagt indtil flere bestillinger til bedstemor på de lækre boller fra børn og børnebørn 👍

 2. Tusen takk. Har aldri bakt bedre boller. Danmark har verdens beste mat. (Og verdens beste øl: Carlsberg.) Kona var også meget fornøyd med smaken; hun liker vanligvis ikke boller.

 3. Hvis du smelter smørret først og derefter kommer mælken i så er det hurtigere ar få den rigtige temperatur til gæren.

 4. SKØNNE fødselsdagsboller. Prøve-bagte lige en portion, og det skal helt sikkert være disse, der skal laves, når hele 1.C kommer til fødselsdag på fredag 🙂
  Jeg halverede mængden af smør – og skar også 10 pct. af sukkeret – de smager himmelsk.
  Tak for at dele opskriften 🙂

 5. Jubiiii Gitte, skøn at læse :). Ja jeg har altså også kun selv stor succes med denne opskrift, dejligt når andre oplever det samme :). Stort tillykke med fødselsdagen 🙂

 6. Hold nu op en lækker opskrift. For første gang lykkes det mig at lave de mest lette og luftige boller. Er ellers ikke kærester med gærdej😀glæder mig til at servere dem til mine gæster her om lidt til min 62 års fødselsdag. 👏👏👏👏

 7. Hej Annette

  Kan disse boller fryses?
  Tænker på at bage dem i forvejen og så tø dem op og en lille tur i ovnen.

 8. Det er de skønneste boller jeg nogåensinde har bagt. TAK for det

 9. Fedt Klaus, fantastisk med succes. Jeg takker for de søde ord om opskriften, og sender dem straks videre til min kære svigermor:) Og tak for tippet til de uheldige læsere, som ikke har haft succes med opskriften.

 10. Lavede boller til min søns fødselsdag I dag.( dobbelt op på opskriften)
  De bedste boller i laaaang tid var både jeg selv og 12 gæster enige om.
  Til alle dem der ikke kan få dem til at hæve: vær meget opmærksom på at mælk og smør blandingen i opløser gæren i IKKE er for varm.
  Tak for opskriften Annette

 11. Fantastisk at læse Birgit:). Jeg knus elsker også denne opskrift.
  Lidt pudsigt at du skriver, da jeg netop i dag har fået en kommentar fra en der var mindre heldig med opskriften.
  Rigtig god weekend til dig:)

 12. De bedste boller ever. De har altid været gide fra 1 gang jeg lavede dem . Endelig har jeg fundet koden til gode boller og det er at ikke at bruge mere mel end det der står . Der skal en anelse mel til når de skal æltes i hånden men sikker en dejlig blød dej.

 13. Det er jeg ked af at høre. Jeg kan garantere jer om, at det intet har med opskriften at gøre. Vi bruger denne opskrift fast i vores familie, og den giver de fineste hævet boller hver gang. Det må være de ingredienser I bruger den er gal med. Enten er der noget galt med jeres gær eller også er det fremgangsmåden. Bliver mælk og smør for varmt? Er det alt for varmt ødelægger det gæren, og bollerne vil naturligvis ikke hæve.

 14. Hej Anette,

  Jeg må desværre give Laura ret, de hæver overhovedet ikke. Jeg har fuldt opskriften til punkt og prikke.

  De er desværre lige til at smide i skraldespanden.

 15. Fantastisk nemme og virkelig lækre!
  Ryger lige i gemmerne til “De Bedste Opskrifter”

 16. Hej Laura
  Jeg har aldrig oplevet det du beskriver, så jeg tænker at du måske ikke har fulgt opskriften fuldstændig. Det er ret vigtigt når man bager brød, da det ellers nemt kan gå galt. Jeg håber at du har mod på at prøve igen, for det færdige resultat er virkelig godt:)

 17. Lorte opskrift den vil over hoved ikke hæve og er vildt klistret selv om man har puttet 200 g mere mel i end hvad der stod i opskriften

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *