Vaniljefromage

Så fandt jeg endelig frem til en nem opskrift på vaniljemousse, som jeg er tilfreds med. Den er virkelig lækker og har den helt rigtige konsistens og smag.

Der er blevet testet mange forskellige slags vanilje mousser herhjemme, og vi fandt endelig en som smager fantastisk og er ret simpel at lave.
Lav en lækker kage med vanilje mousse, fx en med en støbt mousse oven på en kagebund eller som den er i portionsglas med lidt knas til.

Uanset hvordan du vælger at bruge den, er den virkelig lækker.

Et spørgsmål som jeg tit får er, om man kan undlade husblas, simpel hen fordi de fleste af os hader at arbejde med husblas. Gør man det ikke rigtigt, ender man nemlig ud med klumper i den færdige mousse.
Til spørgsmålet må jeg nok sige nej, eller det kommer jo an på hvilken konsistens man ønsker at ende ud med. Jeg lavede en portion i glas uden husblas og det smagte sådan set fint, men det var som at sidde og spise flødeskum af et glas. Jeg savnede en mere fast konsistens og derfor har jeg lavet denne opskrift med husblas. Men prøv dig gerne frem uden, og find din favorit vaniljemousse. Jeg har brugt mine dessert glas fra Mette Blomsterberg, dem kan du finde her.

Vaniljemousse i glas med krymmel - Annettes kager

Ingredienser til vaniljemousse (til et godt lag i en 25 cm kage, eller 4 dessert glas som på billedet)

2 blade husblas (evt. 2 ekstra hvis moussen skal støbes eller i en kage)
70 g sukker
4 past. æggeblommer
3 dl fløde
Korn fra 1 vaniljestang

Nyhedsbrev banner - Tilmeld dig her

Fremgangsmåde

  • Læg de 2 blade husblas i iskoldt vand et kvarters tid.
  • Skrab vaniljekornene ud af stangen og rør dem sammen med lidt sukker, det gør det nemmere at få kornene fordelt i moussen.
  • Pisk sukker, vaniljekorn og æggeblommer hvidt og sejt, det må gerne være godt tykt.
  • Pisk fløden til let flødeskum.
  • Sæt en skål over vandbad, vrid vandet ud af husblassen og læg dem i skålen indtil de er smeltet helt. Rør gerne lidt i massen, for at være sikker på, at det er klar.
  • Tag skålen af vandbadet og lad det afkøle lidt.
  • Tilsæt lidt af æggesnapsen til den smeltede husblas, rør hurtigt rundt. Tilsæt lidt mere æggesnaps og rør rundt. Rør til sidst hele æggemassen sammen med husblassen. Sørger du for at starte med lidt af gangen, undgår du klumper. Skulle du ende ud med klumper, kan du piske det, så forsvinder de.
  • Vend æggesnaps blandingen i skålen med flødeskum, vend det godt sammen.
  • Moussen er nu færdig og kan fyldes i portionsglas eller som fyld i en kage.

Skal du lave en kage med vaniljemousse, er moussen nu klar til det. Vaniljemoussen vil sætte sig hurtigt, så du skal enten fylde den i din kage eller i portionsglas med det samme.

Vaniljemousse med friske danske jordbær

Vaniljemousse med jordbær i lagkage
Jeg har brugt en sprøjtepose til at fylde disse glas. Det giver et pænere resultat, da man så kan undgå at ramme kanten af glassene. Vil du have en glat overflade, kan du jævne moussen ud med en lille spatel.

Næste gang jeg laver denne vaniljemousse, vil jeg prøve at piske en mere let flødeskum. Det må give en mere lind mousse, som så giver en mere jævn overflade.

Vaniljefromage

Jeg har i min knas brugt hakket mandler, frysetørret hindbær og hvid chokolade.

Den hvide chokolade bliver en anelse sød til den i forvejen søde mousse. Den vil jeg selv foretrække, at skifte ud med mørk chokolade en anden gang. Men det er jo en smagssag.
Du kan også toppe din mousse af med en lækker hindbærgele, kun fantasien sætter grænserne her. En vaniljemousse er ganske diskret i smagen, derfor kan du virkelig lege med smagene i din pynt. Jeg elsker personligt når der er modspil i smagene. Fx noget syrligt mod noget sødt. Prøv dig frem, tilsæt det, som du synes er allermest lækkert.

Desserter i glas

Er du på udkig efter en anden dessert? Så har jeg også andre opskrifter der måske kan have interesse.