Vaniljefromage

Så fandt jeg endelig frem til en nem opskrift på vaniljemousse, som jeg er tilfreds med. Den er virkelig lækker og har den helt rigtige konsistens og smag.

Der er blevet testet mange forskellige slags vanilje mousser herhjemme, og vi fandt endelig en som smager fantastisk og er ret simpel at lave.
Lav en lækker kage med vanilje mousse, fx en med en støbt mousse oven på en kagebund eller som den er i portionsglas med lidt knas til.

Uanset hvordan du vælger at bruge den, er den virkelig lækker.

Har du skræk for at bruge husblas? Læs med her ↓

Et spørgsmål som jeg tit får er, om man kan undlade husblas, simpel hen fordi de fleste af os hader at arbejde med husblas. Gør man det ikke rigtigt, ender man nemlig ud med husblas klumper i den færdige mousse.
Til spørgsmålet må jeg nok sige nej, eller det kommer jo an på hvilken konsistens man ønsker at ende ud med. Jeg lavede en portion i glas uden husblas og det smagte sådan set fint, men det var som at sidde og spise flødeskum af et glas. Jeg savnede en mere fast konsistens og derfor har jeg lavet denne opskrift med husblas. Men prøv dig gerne frem uden, og find din favorit vaniljemousse.
Jeg må indrømme at jeg selv har haft mine kampe med husblas. Det er bare ikke særlig lækkert med fx en mousse med de her trevler i, som husblas meget nemt efterlader. Men jeg har fundet ud af, at hvis du smelter det i en varm væske, så sker dette ikke. Simpel hen fordi det er smeltet. Så uanset hvad du laver, så se om der er ikke er et sted hvor du kan varme lidt fløde, og smelte din husblas blade deri. Du kan evt læse lidt med her hos DrOetker. De har skrevet en fin artikel om emnet, da de jo netop sælger husblas. Så slut med at søge på opskrifter uden husblas.

Glas til anretning

Jeg har brugt mine dessert glas fra Mette Blomsterberg, dem kan du finde herDe er perfekte i størrelsen og jeg bruger dem tit til desserter som fx mousse. En mousse dessert skal ikke være for stor, da det fylder godt i maven. Lidt men lækkert, er det ikke sådan vores alle sammens Mette Blomsterberg siger det  Eller også er det i hvert fald sådan jeg siger det.

Vaniljemousse i glas med krymmel - Annettes kager

Ingredienser til vaniljemousse (til et godt lag i en 25 cm kage, eller 4 dessert glas som på billedet)

2 blade husblas (evt. 1 ekstra hvis moussen skal støbes eller i en kage)
70 g sukker
4 past. æggeblommer
3 dl fløde (lidt ekstra til at smelte husblas i)
Korn fra 1 vaniljestang

Fremgangsmåde

 • Læg de 2 blade husblas i iskoldt vand et kvarters tid.
 • Skrab vaniljekornene ud af stangen og rør dem sammen med lidt sukker, det gør det nemmere at få kornene fordelt i moussen.
 • Pisk sukker, vaniljekorn og æggeblommer hvidt og sejt, det må gerne være godt tykt.
 • Pisk fløden til let flødeskum.
 • Sæt en skål over vandbad med lidt fløde og varm det op. Det skal ikke koge men kun lige blive lunt nok til at smelte husblas bladene i.
 • Vrid vandet ud af husblas bladene og læg dem i fløden og rør indtil de er smeltet helt.
 • Tag skålen af vandbadet og lad fløden afkøle lidt.
 • Tilsæt lidt af æggesnapsen til den varmede fløde. Tilsæt lidt mere æggesnaps og rør rundt. Herefter hælder du fløde og husblas i resten af æggesnapsen.
 • Vend æggesnaps blandingen i skålen med flødeskum, vend det godt sammen.
 • Moussen er nu færdig og kan fyldes i portionsglas eller som fyld i en kage.

Skal du lave en kage med vaniljemousse, er moussen nu klar til det. Vaniljemoussen vil sætte sig hurtigt, så du skal enten fylde den i din kage eller i portionsglasene med det samme.

Vaniljemousse med friske danske jordbær

Vaniljemousse med jordbær i lagkage
Jeg har brugt en sprøjtepose til at fylde disse glas. Det giver et pænere resultat, da man så kan undgå at ramme kanten af glassene. Vil du have en glat overflade, kan du jævne moussen ud med en lille spatel.

Næste gang jeg laver denne vaniljemousse, vil jeg prøve at piske en mere let flødeskum. Det må give en mere lind mousse, som så giver en mere jævn overflade.

Vaniljefromage

Jeg har i min knas brugt hakket mandler, frysetørret hindbær og hvid chokolade.

Den hvide chokolade bliver en anelse sød til den i forvejen søde mousse. Den vil jeg selv foretrække, at skifte ud med mørk chokolade en anden gang. Men det er jo en smagssag.
Du kan også toppe din mousse af med en lækker hindbærgele, kun fantasien sætter grænserne her. En vaniljemousse er ganske diskret i smagen, derfor kan du virkelig lege med smagene i din pynt. Jeg elsker personligt når der er modspil i smagene. Fx noget syrligt mod noget sødt. Prøv dig frem, tilsæt det, som du synes er allermest lækkert.

Vaniljemousse med frisk frugt

Vaniljemousse i glas med frugt

Er du på udkig efter en anden dessert? Så har jeg også andre opskrifter der måske kan have interesse.

Affiliate links

Denne side indeholder affiliate links. Det betyder, at der når du klikker på mine links, vil lægge sig en lille cookie hos dig. Hvis og når du evt. handler i den webshop, som jeg linker til, vil jeg modtage et lille beløb for dit køb. Dette har ikke betydning for det beløb du handler for, det er webshoppen der betaler mig.
Beløbet gør det muligt for mig, at prøve endnu flere kreative ideer af og dele med dig.
Tak fordi du støtter mit arbejde, det er værdsat 

24 Comments on Vanilje mousse – dessert eller kagefyld

 1. Hej Filippa
  Jeg beklager mit meget sene svar, men jeg har holdt en lang pause fra bagningen og min hjemmeside.
  Det lyder som et virkelig spændende projekt, jeg sidder selv og bliver lidt inspireret til at gå i køkkenet og lave flagkage. Du har jo nok lavet kagen for længst. Men for at svare på dit spørgsmål så kommer det helt an på størrelsen af kagen tænker jeg 🙂 Umiddelbart vil en enkelt portion af cremen være nok 🙂

 2. Hej Annette,
  Jeg vil gerne lave en flagkage og jeg tænkte på om man kan bruge denne opskrift til creme altså det hvide i flaget?
  Skal jeg så lave dobbelt opskrift?
  Kh Filippa

 3. Hej Lene
  Det tror jeg desværre ikke. Man kan ikke piske en mousse op som har sat sig. Det vil højst sandsynligt blive helt flydende. Alternativt skal du lade den sætte sig i en sprøjtepose og sprøjte den forsigtigt ud på kagen. Det har jeg gjort med min hindbærmousse før. Dutterne står ikke super skarpt, men de står 🙂

 4. Tænker du den kan piskes op (efter den har sat sig) og kommes i en sprøjtepose og tylles ud i pæne dutter? 😀

 5. Hej Sofie
  Jeg vil sige at det kommer lidt an på hvor meget mousse du vil have. Umiddelbart tror jeg at du får et pænt lag hvis du nøjes med denne opskrift som den er. Men hvis du kun skal have vaniljemouse på kagen og ønsker lidt højde på den, så ville jeg gange opskriften med 1,5. 🙂

 6. Hej Annette,

  jeg ville gerne støbe en kage med din mousse, tror du så jeg skal gange opskriften op?

 7. Hej Louise
  Jeg har desværre ikke selv prøvet at lave talkage med nogle af mine mousser. Men jeg har skrevet med flere, som netop har ladet moussen sætte sig i en sprøjtepose i køleskabet. Når den har sat sig fuldstændig kan man sprøjte den forsigtigt ud i dekorative dutter. Ja du kan sagtens lave moussen dagen før. Men vær forsigtig når du sprøjter den ud. Jeg har som sagt ikke prøvet det selv og ved ikke om man ødelægger konsistensen ved at rode med den, så moussen bliver mere flydende. Man skal normalt ikke “rode” med en mousse der allerede har sat sig. Lad mig endelig vide hvordan det går 🙂

 8. Hej.
  Jeg skal lave en bogstavskage af chokoladeKage og tænker at ville sprøjte moussen pænt ud ovenpå kagen. Skal jeg så lade moussen stå lidt for at den sætter sig? Og hvor længe tænker du den skal stå? Og til sidst.. tror du jeg vil kunne gøre det dagen før?
  Mvh Louise

 9. Hej Charlotte
  Det har jeg også selv oplevet indimellem. Men jeg synes ikke at det har været et problem efter jeg valgte at varme lidt af fløden og smelte husblassen heri. Hvis du har husblas klumper, så har den ikke været smeltet helt. Jeg har også oplevet at stå med klumper som lignede koagulerede æggeblommer. Men det kan kun ske hvis fløden med den smeltede husblas er meget varm, når du blander den med æggesnapsen.
  Et præcist svar kan jeg desværre nok ikke give dig. Der er jo flere processer når man laver sådan en mousse, og lige hvor det er sket er ikke altid lige til at sige. Jeg håber at du har mod til at kaste dig ud i at prøve den igen en anden gang 🙂

 10. Hvorfor skiller moussen , fløden var ikke pisket meget stiv og massen var ikke varm ? Kan massen være blevet for kold , der vat husblas klumper i men selve smagen fejlede ellers ikke noget , men den røg ud da der var klumper i 😀

 11. Hej Mikala
  Tak for de søde ord 🙂
  Jeg kender desværre ikke selv til nougatine. Jeg har googlet det og det ligner noget sprødt noget. Tænker du at du kan bruge det som knas i en mousse? Jeg er nok ikke til den store hjælp da jeg ikke rigtig kender til det. Desværre.

 12. Hej Annette

  Lækre opskrifter.
  Har du prøvet at røre nougatine i en mousse?
  Har nemlig en rest nougatine med pistacienødder fra min nytårsdessert som jeg tænker kunne være lækker i en mousse!

  Mvh Mikala

 13. Hej Christa
  Dejligt at du kan bruge mine opskrifter 🙂
  Jeg har aldrig selv prøvet at smøre en kage op med mousse og jeg tror ikke at det kan lade sig gøre. Du kunne evt. støbe moussen udover kagen. Altså lave en kage færdig med fyld og det du nu vil have i. Sæt en kagering rundt om, men ikke helt tæt. Gerne med 1-2 cm luft mellem kage og kagering. Så kan du hælde mousse rundt i det luftrum og lade den sætte sig. Jeg har set andre gøre det, men det er heller ikke noget som jeg har fået kastet mig ud i selv. Prøv evt. at google lidt, jeg er sikker på at der kommer forslag frem hvor kagen er støbt med mousse hele vejen rundt om 🙂

 14. Hej Annette.
  Jeg vil gerne bruge denne mousse til en kage, men vil høre dig om jeg også kan bruge den til at smøre kagen op med og derefter lave drip? Skal jeg lave dobbelt portion? Kagen skal være cirka 22 cm i diameter 🙂

  Tak for gode opskrifter

 15. Hej Charlotte
  Jeg skal nok først vide hvordan du vil lave det? Er det sprøjtet dutter du vil bruge, eller vil du støbe moussen som et 30 tal? Bemærk at moussen er flydende når den er færdig, den skal stå og sætte sig hvis du skal sprøjte den ud. Hvis du allerede har kastet dig ud i projektet, så lad mig endelig høre hvordan du gjorde og hvordan det gik 🙂

 16. Hej Annette.
  Jeg skal lave en chokolade tal kage til min fødselsdag og tænkte jeg ville bruge din vanillemouse til det 🙂 hvor meget tror du man skal bruge når man skal lave 30? 🙂 er tre nok? Der skal også frugt og sådan på kagen 🙂

  Mvh Charlotte

 17. Hej Rikke
  Det lyder vildt lækkert. Jeg har desværre ikke selv erfaring med at fryse en kage ned, så det må nok komme an på en prøve. Dog tænker jeg ar om det er 1 uge eller en måned er underordnet 😊👍🏻

 18. Hej 🙂
  Jeg tænker at lave den her vaniljemousse i en kage og så friske jordbær rundt i kanten.
  Mit spørgsmål er så, om man kan fryse den til næste måned? 🙂

 19. Hej Sarah
  Jo det tror jeg vil være nok kage. Det er efterhånden blevet min erfaring at folk skærer mindre stykker af de her kage med gode mousser og bunde. Er det så ovenpå en god frokost så tror jeg helt sikkert at det rækker fint😊
  Jeg tror at jeg ville gange opskriften med halvanden, så skulle du være dækket godt ind med fyld. Det gælder begge de mousser som du nævner 😊

 20. Hej..
  Jeg skal lave en lagkage str 26*26 og vil bruge din vanilje mouse og hindbær mouse hvor meget skal jeg lave af dem ( gange op) tænker du..?
  Vi bliver 15 mennesker tror du ikke det er nok til kaffe.. efter en god frokost..? 🤔
  På forhånd tak..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *