Luksus smørcreme

Denne opskrift på marengs smørcreme (smbc) er helt fantastisk. Den har en skøn blød konsistens og finishen er super fin og let skinnende. Vi kalder den også en schweizisk marengs smørcreme.

En marengs frosting består af en let afkølet marengs masse, hvori man pisker blødt smør. Grunden til at jeg skriver let afkølet er at hvis den er for varm når man tilsætter smør, vil frostingen falde sammen. Simpel hen fordi at smørret smelter. Skulle det ske for dig skal du ikke bliver nervøs. Bare i køleskabet med den en times tid (måske mere) så kan den piskes fint op igen.

Ingredienser til marengs smørcreme

8 store æggehvider (pasturiseret)
500 g sukker
690 g smør
1 spsk god vanilje essens

Fremgangsmåde

 • Sukker og æggehvider hældes i en skål der kan tåle vandbad. Brug evt. skålen til din kitchenAid.
 • Stil skålen over en gryde med varmt vand, men ikke kogende vand, da dine æg ikke gerne skulle koge. Skålen må slet ikke røre vandet, det er dampen vi skal bruge.
 • Brug dit sukker termometer til at følge med i sukker massens temperatur. Jeg fandt et til ca. 70 kr i kop og kande.
 • Når massen når en temperatur på ca. 66 grader burde alt sukker være opløst, jeg bruger et lille piskeris til at røre i massen undervejs.

Så skal der piskes

 • Tag skålen af varmen og pisk et par minutter på medium hastighed.
 • Pisk derefter på fuld hastighed 5-7 minutter, det burde give en dejlig marengs.
 • Sæt nu hastigheden ned på lav og pisk indtil din marengs har stue temperatur. Det er meget vigtigt at den ikke er for varm når du tilsætter smørret, da det så vil smelte og det hele falde sammen. Det kan godt tage lidt tid, men det er som sagt en vigtig ting.

swiss marengs buttercream

 • Når din marengs har nået stuetemperatur kan du tilsætte smør.
 • Bruger du en røremaskine kan du skifte til kage spaden, inden du tilsætter smørret.
 • Så skal der piskes indtil du får en blød og glat smørcreme, det kan tage alt fra 5-10 minutter.
 • Oplever du at din smørcreme falder helt sammen kan det sættes i køleskabet i en halv times tid.

Nu kan du tilsætte smag, bare sørg for, at det har stuetemperatur, da din smørcreme ellers kan falde sammen. Bruger du fx hakket jordbær, så tag højde for at de stadig kan være kolde indeni, selvom de har været ude af køleskabet et par timer. Prøv dig frem, du kan lave de mest lækre ting. Jeg har selv prøvet jordbær syltetøj uden bær. Jeg blev ved med at tilsætte mere, indtil jeg syntes det havde nok smag. Tilsætter du noget flydende, skal du selvfølgelig tage højde for at din smørcreme kan blive tynd og falde sammen. Så tilsæt lidt af gangen.

Denne smørcreme kan holde i et par uger på køl og kan sagtens fryses ned.

Skriv gerne i kommentar feltet hvad du har prøvet at blande i din smørcreme, så vi alle kan blive inspireret.

Cupcake swirl af schweizisk marengs smørcreme

Ingredienser som jeg har prøvet at tilsætte:

 • 1/2 dl Baileys. Tilsættes til sidst og kun lidt af gangen, så frostingen ikke bliver helt flydende. Husk at det skal have stuetemperatur.

 • 200 g smeltet afkølet chokolade.

60 Comments on Marengs smørcreme (smbc)

 1. Hej
  Vil man kunne tilsætte citronsaft? Eller noget andet der vil gøre den lidt syrlig? Rababer saft?

 2. Hej Laila
  Jeg bruger selv smør fra Rema1000 fordi den er billigere end Lurpak. Men hvis du foretrækker Lurpak kan den sagtens bruges. Jeg har selv erfaret at det skal være rigtig smør og ikke smørbar, da resultatet så bliver noget blødere.

 3. Hej! Jeg så den her opskrift og synes det var interessant. Men en ting er jeg i tvivl om, og jeg håbede at du kan svare mit spørgsmål.

  Hvad for en smør bruger man til at lave smørcreme? Er det lurpak smør eller?

 4. Hej Sally

  Det kommer selvfølgelig an på hvor store swirls du laver. Men det er en ret stor portion og der skulle gerne være til 30-35 cupcakes.
  Denne frosting holder formen helt fint, også på et kagebord. 🙂

 5. Hvor mange cupcakes rækker denne opskrift til?
  Er SMBC så “stiv” at den holder formen, når det sprøjtes ud? Altså selv om den skal stå i stuetemperatur?☺️
  Jeg skal lave et lille kagebord til fødselsdag, så det er vigtig, at frostingen holder formen hele tiden😉

 6. Hej Rikke
  Det kan jeg desværre ikke svare dig på. Det må næsten komme an på en prøve. Smagsmæssigt gør det måske en forskel, men om den kolde marengs overhovedet kan blandes med smør ved jeg simpelthen ikke. Lad mig høre hvis du prøver det af 🙂

 7. Hej Annette

  Kan man lave den uden at varme den først Altså lave en “kold” marengs og så tilsætte smørret…?

 8. Hej Trine
  Hmm, det er et godt spørgsmål. Jeg har ikke prøvet det, så det må blive et gæt og mit bud på et svar. Jeg tror ikke at blomsterne vil være luftige, når de har været nedfrosset. Det vil helt sikkert gøre noget i forhold til konsistensen. Så alternativet kunne være at lave smørcremen, som du selv skriver, fryse den ned og så lave blomster når du har tøet den og pisket den op igen. Men det må jo nok bare komme an på en prøve 🙂

 9. Hej Annette😃
  Kan man sprøjte blomster ud af cremen og fryse dem ned til når man skal bruge dem (uden at det går ud over cremens luftigere) eller ville du evt. tø cremen op, pisk den op og så sprøjte blomsterne ud?

 10. Hej Ida
  Ja der er altså også meget smør i lige denne type smørcreme. Prøv det af, jeg har selv brugt mindre smør når jeg ikke har haft nok i køleskabet. Om en halvering er mulig hvor smørcremen stadig sætter sig ved jeg dog ikke. Måske, jeg tør bare ikke lægge hovedet på blokken og love det 😉

 11. hvor meget smørcreme bliver der i alt i denne opskrift? tror 700g smør er lige i overkanten til den lagkage jeg skal lave.. hehe 🙂 kan man halvere den og så fungere det stadigt?

 12. Hej Diana
  Mit bud er at din marengs har været for varm. Det kan sagtens ske uden at smørcremen skiller. Bare i køleskabet med den i en times tid, så kan den piskes fint op. 🙂

 13. Hej jeg har lavet din smørcreme men så snart jeg tilsætter smør bliver det tynd men det er på ingen måde skilt??

 14. Hej Jannie
  Mit svar kommer lidt senere end hvad du havde behov for. Men ja tag skålen ud lidt før du skal bruge den og pisk den så op. Pga smørindholdet vil den være temmelig hård, af at stå i køleskabet:)

 15. Jeg har lavet denne creme i går og nu skal jeg bruge den i dag -skal den bare piskes op igen eller skal den stå og varme op i stuetemperatur før man kan bruge den?

 16. Hej Jannii
  Smør skal altid i, chokoladen er hvis du vil lave din marengs smørcreme til en chokoladefrosting:)

 17. Hejsa:)
  Denne frosting er meget sød, så jeg ville gå efter en kage der har lidt syrligt i sig. Det kan være bær eller måske en chokolade cupcakes med mørk chokolade. Du farver bare frostingen lyseblå, det bliver helt sikkert super fint:)

 18. Hej hvilken slags cupcake vil du anbefale til denne frostning, da jeg står og skal lave den til min søns fest . Da jeg ikke ved hvilken smag jeg skal gå efter da jeg gerne vil have frostning skal være lyse blå?

 19. Hej Anne Marie
  Jeg tror at jeg for en sikkerheds skyld ville gange opskriften med halvanden, når kagen er så stor og høj:)

 20. Hej… jeg skal lave en firkantet kage ca 10 cm høj og 24 x34 cm jeg skal kun smørre siderne på kagen… hvordan med mængden i opskriften, tror du at det er nok med en portion? Godt nytår.

 21. Hej Marlene
  Det er et rigtig godt spørgsmål, som er super svært at svare på. Men jeg ville som minimum lave dobbelt portion:), måske endda 3 gange.

 22. Hvor meget tror du der skal til en kage til 20 personer (springformen er 28 cm og 6 høj den ender med at blive 24 cm høj) den skal smøres op og så skal der inden i også ☺

 23. Hej Justine
  Jeg tror sagtens at den kan række til en kage til ca. 8 personer:). Det lyder spændende med glaze, det har jeg ikke selv afprøvet endnu:)

 24. Kan man dele det op i flere portioner og tilsætte pastafarve eller kan det ikke tåle at blive pisket mere end nødvendigt :-)??

 25. Hej Anette
  Hvad svare opskriften til, altså hvor mange personer eller cupcakes svarer din opskrift til. Jeg har tænkt mig at overtrække min kage (til ca. 8 pers) med frostingen og derefter putte glaze udenover, kan det lade sig gøre?

 26. Tak for dit tip Kristina😊
  Jeg giver dig ret i at denne frosting smager meget af smør. Jeg har prøvet at bruge mindre smør, men ikke så det ændrede smagen. Men prøv det af og meld endelig tilbage😃

 27. Jeg oplevede også at min grynede og så skilt ud – også selvom jeg havde haft den på køl. Jeg fandt simpelthen ud af, at det skyltes at min røremaskines “kagespade” ikke kunne røre smøren ordentlig ud. Til at starte med er kagespaden ok, da piskeriset ikke kan klare de store klumper, men når det er rørt ud til den grynede masse, skifter jeg til piskeriset og så skal jeg love for den samler sig.
  Jeg syntes dog også den smager for meget af smør, selvom jeg har både brombær og vaniljeessens i… Annette har du erfaring med at bruge mindre smør end opskriften foreskriver?

 28. Hej Anni
  Ja den skal bare i køleskabet og derefter piskes op igen. Den bliver ikke SÅ blød igen, så den ikke kan sprøjtes ud😊

 29. Hej Anette.
  Min frosting er helt blød kan jeg redde den, helt umulig at sprøjte ud jeg kan selvfølgelig sætte den i køleskabet men de bliver vel blød igen når jeg tager den ud,hjælp jeg skal bruge den i morgen

 30. Hej Charlotte
  Ja det kan du sagtens. Jeg tror at jeg personligt ville smelte ca. 200 g, og så tilsætte lidt af gangen og smage undervejs.:)

 31. Kan jeg putte hvid chokolade i denne frosting? Og hvor meget tror du der skal i?

 32. Hej Sussi
  Hvis den smager for meget af smør skal du bare tilføje mere essens eller vaniljekorn, afhængig af hvad du bruger. Når den skiller og du sætter den på køl burde den altså blive god igen. Grunden til at den skiller er at ingredienserne ikke har haft samme temperatur da de blev blandet. Dette opnår du ved at sætte den på køl og lade den bliver lidt hård, som smør jo bliver. Så skulle den være til at piske op igen:)

 33. Hej Joan
  Hvor er du sød at skrive:). Tak for dine søde ord, jeg vil jo gerne at alle andre kan lave det samme som jeg, så prøver at gøre det så forståeligt som muligt:). God fornøjelse med det:)

 34. Hej Anna
  Det er ret meget du skal bruge. Jeg ville nok lave 4-5 portioner for at være sikker på at have nok. Resten kan fryses ned:)

 35. Tak for en dejlig hjælpsom side! Jeg har nu 2 gange forsøgt at lave denne frosting uden held 🙁 Første gang smagte den alt for meget af smør, her 2 gang er den blevet grynet/klumpet og den skiller. Jeg har forsøgt at have den på køl for derefter at røre den op. Hvad gør jeg galt?

 36. Hej.
  Elsker din måde at forklare tingene på. Har ikke endnu turet kaste mig ud i denne italienske smørcreme. Men nu skal det helt sikkert afprøves. Føler mig efter at ha læst dette meget bedre klædt på til at tage springet.

  TAK.

 37. Skal lave cremen til en bryllupskage i 4 lag,- 18, 4, 30 og 36 cm cm. Hvor meget creme tror du jeg skal bruge?

  Mvh Anna

 38. Hej Kristina
  Ja den kan godt gryne og skille. Så skal den bare en tur i køleskabet en halv til en hel time og derefter piskes op igen:)

 39. Kan cremen godt skille og blive ubrugelig? Syns den var kold da jeg puttede smør i, men når den piskes blir den helt flydende og grumset.

  Mvh Kristina

 40. Hej Sanne
  Nej det har jeg desværre ikke prøvet. Jeg har faktisk aldrig brugt pufsukker, jeg har kun hørt om det. Så det må nok komme an på en prøve:)

 41. Hej,
  Har du prøvet at drysse pufsukker på denne creme? Tænker på om det puffer med det samme eller kan ligge på cremen uden at ‘gå af’?

 42. Hej Annette,

  Jeg er så uheldig at jeg ikke har fancy maskiner, men en god gammeldags el-pisker.
  Har aldrig lavet marengs, er det et no go uden, eller burde jeg godt kunne ramme et godt produkt alligevel? 🙂 Fin blog du har!

  Vh Nadja

 43. Hej Linda
  Ja jeg tror faktisk godt at smørret kan blive lidt for blødt. Men der sker bare det at din frosting klasker sammen. Så skal den i køleskabet, måske en halv times tid og herefter kan du piske den op:)

 44. Kan smøren blive for varm inden man tilsætter den… Jeg tog den ud af køleskabet i morges, så den er ret blød og i hvert fald stue temp. Men min tidsplan skred helt…

  Mvh Linda

 45. Hej Mie
  Jeg vil skyde på omkring 30 cupcakes. Men det kommer selvfølgelig an på hvordan du vil pynte dem. Er det en lidt flad rose swirl eller en høj soft ice swirl. Hvis det er det sidste så vil jeg nok skyde på en 20 stykker:)

 46. Hej Annette !
  Jeg lavede din opskrift men havde glemt at købe smør så det blev til 1/3 af marengs smørcremen. Da jeg havde lavet smørcremen delte jeg den i 2, så tog jeg 2 små æbler fra mit eget æbletræ (ikke den vilde smag eller syrlighed), rev dem og vendte dem i den ene halvdel sammen med et par dråber citronsaft. Det gav smørcremen en lækker syrlighed og rigtig god smag og vil klart være fremgangsmåden for hele portionen næste gang 🙂

 47. Hej Annette

  Tænkte at bruge denne til frosting til cupcakes til en barnedåb, så jeg ville lige hører om hvor mange alm. Størrelse cupcakes der vil være til i en portion.

 48. Hej Anna
  Ja du pisker den bare op inden brug. Om du skal tage den ud lidt før kommer an på hvor hård den er blevet i køleskabet. Den eneste årsag til at den skal ud lidt før, er at din røremaskine eller el-pisker måske ikke kan piske frostingen op hvis den er alt for hård. Så prøv dig frem, og går det ikke lader du den bare stå lidt på køkkenbordet:). Jeg ville ikke være nervøs for at have dem stående ude nogle timer, det skulle der ikke ske noget ved:).

 49. Hej Annette. Jeg vil bruge denne frosting til mini muffins til min datters dåb. Hvis jeg laver den et par dage i forvejen og opbevarer den på køl, hvordan skal jeg så gøre når jeg skal bruge den på dagen? Du skrev i dit andet indlæg at den lige skal piskes op igen, men er det direkte fra køl eller skal den lige stå lidt ude først? Og kan man pynte sine muffins om morgenen og så bare lade dem stå fremme til de skal bruges om fformiddagen?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *