Vanilje is af kondenseret mælk

Så er der en nem og virkelig lækker hjemmelavet is af kondenseret mælk på her på Annetteskager, og den kræver ikke en ismaskine.

Isen er en hjemmelavet is af kondenseret mælk og flødeskum, nemmere kan det næsten ikke blive. Opskriften her på vaniljeis kan du bruge som en base, hvor du efterfølgende blander den med det, som du nu har lyst til. Det kan være en bær kompot, smeltet chokolade, hakket chokolade, hakket nødder osv.
Mulighederne er faktisk nærmest uendelige, og jeg vil komme med masser af bud på forskellige slags is, som du kan lave. Du kan allerede se lidt forslag nederst på siden her.
Du er også velkommen til at komme med ideer og dine egne favorit opskrifter nedenunder.

Hvor meget is

Når jeg laver is, så laver jeg først basen af 1 dåse kondenseret mælk som herunder. Herefter deler jeg den op i 2, og laver 2 forskellige slags is. Men det afhænger jo helt af hvor meget is du skal bruge.
Opskriften stammer fra Nestles dåser med kondenseret mælk.

Bemærk at mængden af færdig is kan variere alt efter hvilken is du laver. Vaniljeisen her giver ca. 1,3 l færdig vaniljeis, vælger du at lave en kirsebæris vil du ende ud med ca. 1,5 l færdig is pga. den store mængde kirsebærsovs du blander i. Derudover kan det også have betydning hvor luftigt du får pisket din ismasse.

Vaniljeis af kondenseret mælkIngredienser til vaniljeis (giver ca. 1,3 l færdig vaniljeis, det kan variere alt efter hvor luftigt du pisker den)

1 dåse kondenseret mælk
1/2 l fløde
1 vaniljestang (undlades evt. hvis du skal lave en anden smagsvariant)
1 tsk. vanilje essens

Ovenstående opskrift giver en vaniljeis.
Alle ingredienserne skal være iskolde for det bedste resultat.
Vanilje essensen indeholder alkohol og er godt for isen så du undgår krystaller, derfor er den god at tilsætte, også selvom du skal lave en anden smagsvariant.

Fremgangsmåde

Hjemmelavet is af kondenseret mælk

 • Tilsæt vaniljekorn til fløden og pisk den stiv. Den færdige flødeskum skal ikke være pisket let og heller ikke for meget. Det skal en være en flødeskum som du ville lave til fx. en lagkage.

Nem is opskrift

 • Tilsæt iskold kondenseret mælk og vanilje essens til den færdig piskede flødeskum og pisk videre, indtil det igen bliver tykt.
 • Når massen igen er godt cremet er din vaniljeismasse færdig og klar til nedfrysning.
 • Hæld den i en silikoneform, en brødform eller andre forme du har, som kan tåle frysning.

Jeg lader gerne isen fryse i 1 døgns tid, så synes jeg, at den bliver bedst. Der står nogle steder at man kan nøjes med at fryse den 5-6 timer, men min erfaring er, at så klæber isen til ganen pga. af fløden, og det er altså ikke ret lækkert. Dette forsvinder, hvis isen får lov til at fryse længe nok ind.
Når det kommer til holdbarhed, skulle den være god i et par uger. Jeg har dog selv konstateret, at smagen er forringet allerede efter halvanden uge. Men det har selvfølgelig også noget at sige, hvor lang tid isen står på bordet, inden du smider den i fryseren igen. Er den en smule flydende, vil den være krystalliseret næste gang du spiser af den, og det gør også lidt ved smagen.
Det overraskende ved denne opskrift var for mig, at resultatet slet ikke var så sødt, som jeg frygtede. Jeg smagte selvfølgelig på ismassen inden den røg i fryseren, og den smagte fantastisk, men var meget sød. Noget af den sødme forsvinder simpelt hen når massen fryser ind.

Verdens nemmeste opskrift på is

Mit bud er, at hjemmelavet is af kondenseret mælk, må være den nemmeste måde at lave is på, da du bare skal piske lidt flødeskum og kondenseret mælk sammen. Men det kræver selvfølgelig noget planlægning, da isen skal fryse godt ind.

Vend endelig tilbage med dine erfaringer og tips til andre smage. Jeg vil løbende tilføje forskellige smagsvarianter som jeg selv får afprøvet.

Chokoladeis
Daimis
Hindbæris
Jordbæris
Kirsebæris m. hakket chokolade
After eight is

Kitchen Aid røremaskine

51 Comments on Hjemmelavet is af kondenseret mælk

 1. Hej! 🙂

  Jeg er overbevist om det ikke er noget nyt.
  Men, jeg har noget økologisk lakrids, i meget, meget fint pulver.
  Det passer fint til bl.a. is. 👍🙂

 2. Hej Bjarne

  Det er et godt spørgsmål, som jeg godt kan forstå at du stiller :). Når du pisker din vaniljeis sammen af iskolde ingredienser, bliver den hurtigt “varmere” da vi jo pisker luft ind i den. Så den burde være fin at blande med den smeltede chokolade når først den er pisket færdig. Det jeg hentyder til her er, at vi skal blande en let kold og en let lun masse sammen og det kan godt gå galt, hvis det går for hurtigt. Derfor er det vigtigt, at starte med en smule af vaniljeisen i chokoladen, så den ikke får kuldechok og stivner. Jeg håber at det svarer på dit spørgsmål 🙂

 3. Hvordan skal man lave chokoladeisen, når ingredienserne til vaniljeisen skal være iskolde, men når den blandes i den smeltede chokolade, må den ikke være for kold?

 4. Hej Ann

  Det lyder også spændende men nej det er ikke noget jeg har prøvet selv. Men hvis man tænker på at dette er en base og at man kan blande den smag i som man ønsker, så skulle det da være muligt. Lad mig endelig vide hvordan det går 🙂

 5. Hej Marjun
  Nu kender jeg jo ikke maskinen, men jeg tror at jeg ville tage udgangspunkt i halvdelen af opskriften. Altså en halv dåse kondenseret mælk og kvart fløde. Men det kan godt være at det er for meget, så jeg ville ikke nødvendigvis hælde hele massen i maskinen. Bare sørg for at der er noget plads fra massen og op til kanten af skålen, da isen jo fylder mere når den fryser. Jeg tror personligt at jeg ville fylde skålen lidt mere end halvt op. Lav et forsøg første gang du prøver den af, og se hvor meget der kan være 🙂

 6. Hej
  Jeg har fået en ismaskine med kompressor af mærket Gelato.
  Skålen er meget lille i den. Der står at “En færdiglavet portion i ismaskinen svarer til 0,5 liter is.”
  Hvor meget kondenseret mælk Og piskefløde tror jeg vil skulle bruge?
  Vh. Marjun

 7. Hej Sif
  Jeg er Annette og ikke Annemette :).
  Jeg har selv en enkelt gang prøvet at hælde en is af kondenseret mælk i min ismaskine og det blev ikke godt. Massen var alt for tyk. Det smarte ved is af kondenseret mælk er jo netop også at man ikke behøver en ismaskine for at lave is 🙂

 8. Hej Annemette 😊
  Kan man godt lave denne is i en ismaskine, hvis ja, hvor længe tænker du, at den skal være deri?

 9. Hej Heidi
  Jeg tænker ikke at du kan blive syg af den efter 4 uger i fryseren. Jeg ville personligt ikke være bange for at spise den. Det er mere smagen der kan ændre sig lidt efter flere uger i fryseren. Så smag på den først og beslut om du skal spise mere 😉

 10. Hej Annette.
  Jeg fik jo lavet is med kondenseret mælk og piskefløde og 2 slags likører, den 4.marts, men har ikke fået spist af den endnu, nu er spørgsmålet så bare, er det stadig forsvarligt at spise den efter konstant frys i 4 uger, eller risikerer jeg at blive syg af den???
  Venlig hilsen
  Heidi.

 11. Hej Heidi
  Åhh det lyder jo fantastisk. Håber at den var lige i skabet dagen efter :). Og ja jeg er selv stor fan af det her med en base opskrift og så ellers bare alle mulige smags varianter 🙂

 12. Hej Annette.
  Nu har jeg prøvet at lave isen med Dooley og med Amaretto, jeg delte den op i 2 portioner og rørte lidt over 1/2 dl. Likør i hver af ismasserne og frøs den. Jeg smagte på dem Ca. 6 timer efter, og du har ret, man får en lidt fedtet fornemmelse i ganen pga. Fløden, men bortset fra det, så smagte de begge skønt, så jeg glæder mig til at smage på dem igen i morgen, for det åbner jo op for et hav af smagsvarianter, det bliver spændende.
  Så jeg vil sige mange tak for rådet.

 13. Hej Heidi
  Det lyder som et spændende projekt.
  Ja jeg ville bare tilsætte det direkte i blandingen inden jeg fryser den. Smag dig lidt frem og se hvor meget der skal tilsættes.
  Du har helt ret i at en almindelig creme på æggeblommer, sukker og flødeskum kan fryses ned til is. Jeg har ikke selv prøvet det, men har også hørt om det. Det giver jo meget god mening da is netop er lavet af de ingredienser.

 14. Hej Annette.
  Jeg har tænkt mig at prøve denne opskrift på is, men vil gerne lave en med Amaretto, mandellikør, og en med Dooley, flødelikør med vodka i stedet for whisky. Nu er jeg så lidt i tvivl, skal man bare tilsætte det direkte fra flasken, og så røre det i og fryse isen?
  Jeg synes også at jeg har hørt at man kan lave en vanille creme, bare lidt tyndere end den man kommer i lagkagen, som efter afkøling kan fryses ned til vanille is, er det rigtigt?

 15. Hej Heidi
  Ja det tror jeg godt at du kan. Jeg har ikke selv prøvet det, men jeg synes at jeg har set andre prøve det. Så kast du dig bare ud i det. Meld endelig tilbage hvordan det går 🙂

 16. hejsa vil prøve denne nemme opskrift men tænkte på om man kan bruge karameliseret kondenseret mælk til evt karamel/hård nougat is

 17. Hej Ingrid
  Jeg kender absolut intet til budding, så det er bare et gæt. Kondenseret mælk er jo sødt, så mon ikke at det kan give noget sødme til en budding. Jeg ved altså ikke om det har noget at sige i forhold til konsistensen. Desværre. 🙂

 18. Kan man smage budding til med kondensmælk. jeg tænker på budding lavet af buddingpulver.

 19. Hej Lene
  Nej den skal ikke være frosset ned først. Det skal altsammen fryses ned sammen. Når jeg skriver kuldechok, er det fordi at chokoladen vil være en smule varmere end basen når den er smeltet.
  Nej jeg rør slet ikke i isen under indfrysningen. Det er ikke nødvendigt når man laver is på kondenseret mælk. Det er dejligt nemt 🙂

 20. Hej.
  Jeg er i tvivl om basen skal være frosset ned inden jeg blander kirsebærsovs og hakket chokolade i?
  Du skriver nemlig under chokoladeisen, at den varme chokolade ikke må få et kuldechok fra basen?
  Det tolker jeg som at basen har været frosset først, men hvor blød bliver basen i frossen stand? Kan det overhovedet lade sig gøre at blande flere ingredienser i frossen is?

  Rører du i kirsebærisen undervejs eller lades den i fred i fryseren?

 21. Hej Stina
  Hvor er det dejligt at læse. Det er skønt med en opskrift hvor man ikke behøver ismaskine eller at røre i isen hele tiden. Gode ideer til forskellige varianter du kommer med, tak 🙂

 22. Jeg har ofte brugt opskriften. Både som alm vaniljeis, men også syrenis med hjemmelavede makroner, tutti frutti is og en is hvor der er marcipan/pistacie og chokolade stykker i.

 23. Hej Pia
  Altså det tænker jeg at den kan. Men jeg har ikke prøvet det, så jeg har ingen anelse om det. Umiddelbart tænker jeg at laktosefri fløde kan bruges så vel som den almindelige? Men igen, jeg har ingen erfaring inden for det område. Meld endelig tilbage hvis du kaster dig ud i eksperimentet:)

 24. Hej den ser rigtig lækker ud. et spørgsmål kan den bruges som Laktosefri dessert

 25. Hej Beatrice
  Åhh det lyder bare helt fantastisk. Jeg har også overvejet at kaste mig ud i en version med lakrids:). Tak fordi du deler.

 26. Jeg lavede den med pulver. Og tilsidst tog leg lakrids sovs og lige rørte lidt rundt. Så der kom fine striber med lakridssovs… den var super god. Har også lavet med mint, og chokolade stykker. Tro jeg har prøvet med 6 forskellige ting, og den bliver super hver gang. Børnes ynglings var med jordbær 🙂

 27. Hej Marie-Louise
  Det lyder ellers lækkert. Hmm jeg ville nok bruge en 3 stykker, sådan af en god mellem eller stor størrelse:).

 28. Hej, jeg vil prøve at lave den med friske bananer – men hvor mange mom der skal i?

 29. Lyder nemt.Den er lige kommet i fryseren. Glæder mig til at smage🙂
  Hvor længe før den skal spises skal den ud af fryseren ?

 30. Hej Karin
  Nej dåsen skal ikke koges, for så bliver indholdet til karamel. Umiddelbart vil jeg mene at kondenseret mælk og sweet kondenseret mælk er det samme😊.
  Bare følg opskriften, så skal det nok gå godt😃

 31. Hej
  Vil gerne lave din is på kondenseret mælk. Skal jeg koge den først?
  Hvad er forskellen på kondenseret mælk og sweet kondenseret mælk?
  Har ingen erfaring med det, derfor er jeg nødt til at spørge dumt.
  Hilsen Karin

 32. Jeg er også fan af is lavet på kondenseret mælk, da man ikke behøver en ismaskine.

  Men har haft samme problem med at det er meget sødt….. En dag så jeg en, som havde bagt brød hvor hun skulle bruge kærnemælk. Resten havde hun puttet i is lavet af kondenseret mælk.
  Ah ha smart tænkte jeg, men nu har kærnemælk jo en lidt speciel smag. Jeg har så forsøgt med yoghurt natural. Det kan anbefales 🙂
  Gør som du plejer, men pisk yoghurt i og smag til efter behag. Bare et lille fif 😉

 33. Hej Alice
  Det kan du sagtens, og ja du har ret i at det er ret sødt pga den kondenseret mælk. Prøv med et par dl fløde mere end opskriften siger:)

 34. Hej 😀 Kan man evt komme mere fløde i kirsebær isen. Tænker,bliver den ikke for sød? Knus

 35. Hej Camilla
  Jeg ville købe bøtter med låg til. Det kan du få overalt tror jeg. Kig i bunden om de kan tåle frost, så skulle de være gode nok:)

 36. Jeg skal lave 5 af dine varianter i næste uge, og er i tvivl om, hvilke forme der er bedst.
  Jeg har nogle plast bøtter uden låg, kan de bruges, eller hvor får jeg noget andet?

 37. Hej.
  Mange tak for opskriften. Er vild med hvor nem den er, og hurtig. 🙂 har lige lavet den med lakrids, og den blev bare super god. Så endnu engang tak 😁
  Hilsen Beatrice

 38. Den smagte rigtigt godt. Og med terninger af frisk ananas til – helt kanon. Gæsterne var meget glade.
  Jeg må indrømme, at jeg brugte en smule mandelessens, da jeg ikke lige havde vanilleessens. Der er jo også lidt alkohol i, og da der jo ikke skal ret meget i, mente jeg, det kunne gå. Det gjorde det.

 39. Hej Kurt
  Lige umiddelbart så tror jeg ikke at det får konsekvenser for iskrystallerne at du undlader vaniljeessens. Den kondenseret mælk skal nok sørge for at de holder sig væk;), da den jo er fyldt med sukker. Så brug en vaniljestang istedet for, en rigtig lækker en, så du får en skøn vaniljesmag ud af det:)

 40. Hej Sanne
  Det lyder da virkelig mærkeligt, det har jeg altså kun selv oplevet hvis jeg smager på isen før der er gået 1 døgn. Du har gjort som der står i opskriften ik? Pisket fløde til skum og efterfølgende med den kondenseret mælk. Jeg sidder og tænker om fløden måske er pisket for meget? Er det noget du har kastet dig ud i igen?

 41. Hej Kirsten
  Det lyder rigtig spændende. Hvordan smagte den så? Jeg har jo lidt problemer med vaniljeisen, da jeg synes at den er alt for sød pga. den kondenseret mælk. Men jeg sidder lige og tænker, nu hvor jeg læser din kommentar, om man kan tilføje noget syrligt, for at nedbringe sødheden.:)

 42. Sikke en nem – og god .- opskrift.Jeg har lige lavet en udgave med lime-saft – ca. 1 dl.. Smagte virkelig godt. Glæder mig til den er færdig i fryseren.

 43. Hej, jeg hat prøvet at lave din opskrift og non klistre stadig til ganen og det som du selv siger lidt ulækkert. Den har nu stået 1 døgn fryseren – hvad har jeg gjort galt?
  Med venlig hilsen Sanne

 44. Det lyder godtnok både nemt og lækkert (mums) men er der noget andet man kan bruge istedet for Vanille essenssen fordi jeg er allergisk overfor alkohol??

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *