Hjemmelavede flødekarameller

Søger du en nem opskrift på lækre bløde hjemmelavede flødekarameller?

Jeg har en skøn opskrift på hjemmelavede flødekarameller, som er lavet uden kondenseret mælk. De er lavet med mørk sirup, hvilket giver dem en skøn skøn smag der minder rigtig meget om Toms Guldkarameller. Faktisk plejer de, som jeg serverer karamellerne for, netop at sige at de smager som Guldkarameller.

Jeg har lavet hjemmelavede karameller mange gange og jeg har også smidt mange karameller ud fordi de blev for hårde. Til trods for at jeg fulgte opskrifterne til punkt og prikke. Jeg har selv udarbejdet denne opskrift og har i den forbindelse vænnet mig til at have en lille skål med koldt vand ved siden af. Når karamelmassen når en temperatur på ca. 118-120 grader, hælder jeg en smule i skålen med vand. Der går 10-15 sekunder, så er karamellen afkølet af vandet. Nu kan jeg se og mærke hvilken konsistens den færdige karamel nogenlunde vil have, hvis jeg tager gryden af varmen nu. Det fungerer super godt for mig.

Jeg har også en opskrift her på AnnettesKager på flødekarameller lavet af kondenseret mælk. Den er også virkelig lækker og værd at prøve.

Ingredienser til hjemmelavede flødekarameller

280 g sukker
1 dl mørk sirup
1/2 dl glukosesirup
110 g smør
2 1/2 dl fløde

Fremgangsmåde

Gør en 20 x 20 cm form klar med bagepapir som smøres let. Jeg bruger gerne lidt smør, men du kan også bruge olie, bare en smule. Sørg for at få bagepapiret godt ud i alle hjørner og kanter, så karamellen bliver jævnt fordelt i formen.
Jeg bruger også et bolche termometer, for at være sikker på at få karamelmassen af varmen inden den bliver for varm.

  • Vej sukker, mørk sirup og glukosesirup af og hæld det sammen i en gryde.
  • Varm det op og lad det smelte sammen, du behøver ikke røre så meget her i starten.
  • Tilsæt smør og fløde til sukkerblandingen og rør det sammen. Pas på, det kan godt sprutte lidt.
  • Nu skal karamelmassen bare varmes op, til den når en temperatur på 120 grader. Du må ikke bevæge dig for langt væk fra din karamel nu og der skal røres godt i den. Ellers kan den brænde på.
  • Så snart karamellen når de 120 -122 grader tages den af varmen og hældes i formen. Du kan evt. gøre som jeg beskriver længere oppe, hvor jeg hælder lidt karamelmasse i en kop med koldt vand ved de 118 grader. Hvis karamellen stivner og er dejlig blød, er den klar til at tage af varmen.

Hjemmelavet slik opskrift - Annettes Kager

Afkøling af karamellen

Jeg kan godt finde på at åbne vinduet på klem og sætte min form i vindueskarmen, så karamellen afkøles hurtigere. Men et par timer eller 3 på køkkenbordet kan også gøre det.
Tag bagepapiret op af formen og læg den afkølede karamel på et spækbræt. Du kan evt. varme kniven, som du skal skære med under varmt vand. Men det kan også sagtens gå uden. Skær nu på langs, så du får lange stykker karamel, som du herefter kan skære små stykker karamel af. Skær ikke de hjemmelavede karameller alt for store, da de så godt kan blive lidt besværlige at spise. Sørg for at skære dem i mundrette stykker.

Hjemmelavede flødekarameller - Annettes Kager

Herover har jeg delt et stykke mellemlægspapir, du ved dem til madpakken, og pakket karamellerne ind. Det ser super dekorativt ud og så undgår du også at karamellerne klistrer sammen i en bøtte. Det vil nemlig ske hvis du bare skærer dem ud og lægger dem i en bøtte eller lignende. Så sørg for at pakke dine hjemmelavede karameller ind.

Hjemmelavede flødekarameller

Flødekarameller overtrukket med chokolade

En ret lækker ting at gøre med dine hjemmelavede flødekarameller kunne være at overtrække dem med en god mørk chokolade. Det smager bare virkelig godt med den let bitre mørke chokolade sammen med den søde karamel.