Nemme havregrynskuglerHer får I en nem opskrift på havregrynskugler

Jeg tror, at vi er mange der er vokset op med at lave masser af havregrynskugler her i den søde juletid. Jeg husker, at jeg som barn fik sat en skål foran mig, hvor alle ingredienserne var i, og så var det min opgave at ælte massen sammen til havregrynskugler. En særlig ting, som jeg ikke tror at vi bruger så meget i dag, er at der var rå æg i. I dag er risikoen selvfølgelig minimal for salmonella, men jeg vil nu alligevel ikke bruge æg i mine havregrynskugler.

Opskrift på havregrynskugler

Opskriften på havregrynskugler, som jeg deler med jer her, er faktisk fra en god kollega. Hun havde disse skønne små runde chokoladekugler med på arbejde en dag, og de smagte meget bedre end dem jeg selv havde prøvet at lave. Jeg fik opskriften og har fået lov til at dele den her på Annetteskager. Dog var opskriften, som jeg fik, blot en liste over ingredienser, hun laver den nemlig lidt på slum. Kender I den slags mennesker, som bare kan kaste lidt af dit og lidt af dat i en skål og ende ud med noget helt fantastisk? Jeg er ikke en af dem. Men det lykkedes mig nu alligevel, at få et godt resultat første gang jeg prøvede.
Så her får I opskriften på de bedste havregrynskugler, hvis I spørger mig.

Ingredienser

250 g smør
150 g sukker
2 spsk. kakaopulver
2 tsk. vaniljesukker
50 g ristet kokosmel
300 g havregryn
1/2 dl stærk kaffe (ikke varm)
100 g mørk chokolade
Resten af kokosmelet fra posen til at rulle de skønne havregrynskugler i

Fremgangsmåde

 • Smør og sukker piskes hvidt og luftigt, det kan godt tage lidt tid.
 • Kakaopulver og vaniljesukker piskes med i et kort øjeblik.
 • Kokosmel ristes på en tør pande, bare let så det får en smule farve.
 • Tag nu en stor grydeske i brug (eller hænderne) og tilsæt den ristede kokosmel og havregryn til æggesnapsen.
 • Rør det godt sammen.
 • Tilsæt kaffen, evt. lidt af gangen, hvis du ikke er alt for begejstret for kaffesmagen. Du kan altid tilsætte mere, hvis du synes.
 • Hak den mørke chokolade, smelt den og tilsæt den til havregrynskugle massen.
 • Sæt massen i køleskabet 1/2-1 time, så er den knap så klistret at rulle til skønne kugler.
 • Hæld kokosmel op på en tallerken.
 • Rul kugler i hænderne og læg dem i kokosmelet og rul dem rundt. De skal gerne dækkes helt af kokosmel. Er du stor chokoladeelsker så kunne du også vælge at rulle dine havregrynskugler i smeltet chokolade, inden du ruller demi kokos.
 • Du kan også bruge krymmel eller hvad med hakkede hasselnødder. Ja brug det du kan lide. Her hos os synes vi, at det skal være kokosmel.

Du kan opbevare de færdige skønne havregrynskugler i en dåse eller anden bøtte i køleskabet. Når det kommer til holdbarhed, så tror jeg sagtens at du kan have dem stående i køleskabet en uge, måske lidt mere. Men så lang tid holder de ikke herhjemme, vi laver dem gerne tidligst en uge før jul. Så de bliver spist hurtigt efter at de er lavet.