Lagkage smurt op med ganache

Jeg kan godt lide fondant kager. De er super fine, men enormt tidskrævende. Derfor kan jeg rigtig godt lide, at der er et alternativ indimellem. Dette alternativ er super lækkert, og det bliver ikke sidste gang, at jeg prøver det af. Kagen herover er smurt op med en lækker ganache, af en super lækker mørk chokolade. En ganache er fantastisk nem og består kun af 2 ingredienser, nemlig chokolade og fløde.

En ganache har faktisk flere anvendelses muligheder. Du kan piske den op, og bruge den som en creme i en kage. Du kan gøre som jeg har gjort, og smøre en kage op.. Og du kan lade den stå og sætte sig lidt længere, og fylde den på en sprøjtepose og sprøjte den ud på en kage eller cupcakes.

Jeg har smurt rigeligt med ganache på kagen herover. Du kan vælge at skrabe den godt efter hver påsmøring, så du får en skarp kant på kagen istedet. Da ganachen havde stået og sat sig lidt på kagen, har jeg taget en spise ske og lavet det fine mønster, ved at køre skeen rundt. Vil du have krymmel på, skal du arbejde lidt hurtigt, så det hænger ved.

Chokolade ganache opskrift til opsmøring (kagen er 25x25cm og ca. 12 cm høj)

510 g mørk chokolade
4 dl fløde

Du kan enten hælde fløde og chokolade i en skål, og smide det over vandbad. Eller du kan hakke chokoladen fint, varme fløden op og hælde den over chokoladen. Rør indtil chokoladen er helt smeltet.

Uanset metoden skal ganachen nu i køleskabet og køle af. Sæt film over, og sørg for at den kommer helt ned og røre overfladen af din ganache. På denne måde undgår du kondens. Jeg lod min ganache stå et par timer i køleskabet. Vær ikke bange for at den får sat sig for meget,  en tur i mikroovnen og så er den klar til brug. Bare pas på at du ikke får brændt den.
Den skal ikke være flydende, for så kan du ikke få det tykke lag som jeg har på kagen på billedet. Den skal være sådan lidt tyk cremet i det. Brug en palet eller kniv og smør ganachen udover kagen.

Sæt kagen på køl så ganachen rigtig kan sætte sig.

Print Friendly, PDF & Email

18 comments on “Ganache til opsmøring”

 1. Hej, jeg ville høre dig om man kan bruge en chokolade ganache i stedet for en smørcreme når man laver kager med marcipan?

  • Hej Christina
   Jeg har ikke selv prøvet det, men jeg kan ikke se hvorfor man ikke skulle kunne gøre det.:)

  • Hej Lise
   Du kan sagtens bruge hvid chokolade men så hedder forholdet 1:3. Altså 1 dl fløde til 300 chokolade. Det er en ret stor forskel, men det er man nød til for at få en ganache der kan bruges og størkner rigtigt:). Her er du selvfølgelig nød til at lave vandbad med det hele i skålen. Man kan ikke bare varme fløden og hælde det over chokoladen, det er umuligt at smelte alt den chokolade. Så langt havde jeg ikke selv tænkt første gang jeg prøvede det af;)

 2. Hej, kan man fortynde sin creme med pisket flødeskum når man har pisket cremen op og syntes den er for kraftig?
  Lækre opskrifter du har her på siden😊
  Hilsen lene

  • Hej Lene
   Ja sagtens, altså jeg har ikke prøvet det, men det kan jeg ikke forestille mig at der skulle ske noget ved. Ganache er jo fløde og chokolade, så lidt ekstra fløde (flødeskum) kan da ikke skade. Bare vend den forsigtigt i chokoladecremen:)

 3. Jeg har set i nogle ganache opskrifter der bliver også brugt smør, hvad er forskellen på at bruge smør og ikke?

  • Hej Line
   Ja det har jeg også set, og jeg har faktisk også selv tænkt på at prøve det. Der hvor jeg har læst, at det kan gøre en forskel, er i forhold til glans. Hvis man bruger ganachen flydende, du ved hælder den udover kagen, ser det super flot ud hvis den skinner lidt. Men om det har andre egenskaber ved jeg ikke:)

 4. Hej

  Hvor meget ganache bruger du til sådan en forkantet kage? Jeg vil gerne lave det i hvid chokolade men er meget i tvivl om hvor meget der skal bruges til en kage på feks. 30×35 cm.

  På forhånd tak for hjælpen 🙂

  • Hej Tanja
   Åhh det er altid så svært det med mængder. Det kommer jo selvfølgelig helt an på højden af kagen, men jeg ville nok lave ganache af minimum 900 g hvid chokolade til 3 dl fløde. Og ja det er meget chokolade og lidt fløde. Men hvid chokolade opfører sig meget anderledes, så derfor hedder forholdet 1 del fløde til 3 dele hvid chokolade (en del er 100 g). Jeg har ikke selv prøvet det. Alternativt kan du prøve at google det, og se om andre har erfaring med det:)

 5. Hej Annette
  Kan man godt piske ganachen op når man bruger den til opsmøring? Der skal ikke fondant eller marcipan på, den skal stå som den på dit billede bare med hvis chokolade
  På forhånd tak
  Tina

  • Hej Tina
   Det med at piske ganache skal man være meget forsigtig med. Afhængig af hvor meget chokolade og fløde der er i, kan den nemlig meget hurtigt skille. Har du meget chokolade i ville jeg ikke piske den, og det er der i denne opskrift. Men det er faktisk slet ikke nødvendigt, da den bliver sådan helt smøragtig når den sætter sig. Hvis du godt vil prøve forsigtigt, så kan du bruge et piskeris og piske lidt forsigtigt i hånden, så kan du se hvordan den reagerer. Nu får jeg lige læst dit spørgsmål igen og kan se, at du vil bruge hvid chokolade. Så skal du bruge noget mere end den mørke jeg har brugt. Og ellers hvis du bruger samme mængde som jeg, bare i hvid chokolade, så vil jeg godt tro at du kan piske den op.:). Men gør det i hånden, så du ikke risikerer noget:)

  • Hej Stine
   Ja det burde du kunne. Du skal bare lade den afkøle i skålen så den rigtig sætter sig til noget nær nutella konsistens. Så på en sprøjtepose med det😊

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *