Gammeldags æblekage med flødeskum - Annetteskager

Skøn opskrift på gammeldags æblekage med rasp og makroner

Søger du en opskrift på en god gammeldags æblekage? Jeg har længe ville dele denne gammeldags æblekage med jer, men tiden har bare ikke været til det. Ikke fordi at den tager lang tid at lave, men fordi jeg godt ville have en masse billeder med, så jeg kan vise jer hvordan jeg laver min version af gammeldags æblekage.
Jeg har ikke nogen helt særlig gammel familie opskrift, så jeg har skabt “min egen”, som jeg synes smager skønt. Når jeg skriver “min egen”, er det fordi at de fleste opskrifter på gammeldags æblekage ligner hinanden. Der kan være lidt forskel, men grundlæggende er det æblemos med æblekagerasp og flødeskum. Hvad man derudover tilsætter er en smagssag.

Da jeg lavede gammeldags æblekage for nogle år siden, var det med æblemos købt på glas.
Når jeg laver det i dag, er det med hjemmelavet æblemos, simpelthen fordi det bare smager bedst. Det er ikke særlig svært at lave, men kræver selvfølgelig lidt ekstra tid i køkkenet, i forhold til at købe det færdiglavet på glas. Derudover elsker jeg en grov æblemos med lidt bid i, og det er der ikke i købt æblemos. Så skal du vælge at købe en færdig æblegrød, det er selvfølgelig også en mulighed.

Af denne portion æblemos fik jeg en skål gammeldags æblekage samt 6 små portions anrettet gammeldags æblekage i glas.

Ingredienser til æblemos til æblekage af 2,5 kg æbler (giver ca. 1,8 l æblemos)

2,5 kg æbler (jeg brugte store æbler, så er det hurtigere at skære dem ud)
4-5 dl vand (sådan ca., bare nok så æblerne ikke brænder på)
1 stor tyk vaniljestang (bruger du de lidt tynde fra supermarkedet kan du sagtens bruge 2)

Jeg tilsætter ikke sukker i min hjemmelavet æblemos, da jeg synes, at sødmen fra æblekageraspen er nok. Men du kan sagtens tilsætte lidt sukker hvis du synes. Smag evt. på æblemosen inden du afkøler, så der kan tilsættes mere sukker hvis nødvendigt.

 • Æblerne skrælles og kernehuset fjernes. Brug en stor gryde til denne portion.
 • Skær æblerne ud i mindre stykker og læg dem i en stor gryde.
 • Tilsæt vand og vanilje korn.
 • Lad æblerne koge. Jeg tager ikke tid på dem, men tager gryden af varmen, når æblerne kan moses ud med en grydeske.
  Jeg kan personligt godt lide, at der er lidt “bid” i æblemosen, altså at alle æblerne ikke er most helt ud. Det synes, jeg gør den færdige æblekage mere rustik. Er du ikke til det, kan du evt. blende æblemosen, så den bliver fin og jævn.
 • Sæt den færdigkogte æblemos til afkøling i køleskabet.

Æblemos til gammeldags æblekageDen færdige æblemos klar til afkøling. Den er godt grov denne æblemos, men blend den gerne, hvis du hellere vil have en jævn æblemos uden for store stykker æble i.

Æblekagerasp til gammeldags æblekage med makroner

Æblekagerasp

Når det kommer til æblekagerasp, så køber jeg den altså færdiglavet. Jeg har 1 gang prøvet at lave den selv, og jeg endte ud med en æblekagerasp som havde en brændt eftersmag. Jeg har ikke haft lyst til at prøve igen, men det kommer nok på et tidspunkt. Lige nu fungerer denne færdiglavet version fint for mig.
Jeg tilsætter selv lidt knuste makroner til æblekageraspen, for at give den et lille twist smagsmæssigt. Det smager virkelig godt. Det synes min mand også, som ellers ikke er til makroner. Så hold dig ikke tilbage fra at prøve det, selvom du ikke bryder dig om makroner.

 • Jeg har brugt 40 g makroner til 1 pose æblekagerasp med 200 g. Jeg køber min æblekagerasp i Rema1000
 • Læg makronerne i en frysepose og bank på posen med noget hårdt, eller slå den ned i køkkenbordet. Bliv ved indtil makronerne er smuldret og krummerne har nogenlunde samme størrelse som æblekageraspen.
 • Bland æblekagerasp og knuste makroner sammen i en skål og den er klar til brug.
 • Vil du egentlig gerne have en opskrift på hjemmelavet æblekagerasp, som du selv kan lave? Jeg har lavet en specifikt til min e-bog “11 skønne kager med mousse“. I min e-bog finder du en anden version af den gammeldags æblekage. Nemlig med en kage som bund, toppet med en skøn æblemousse og pyntet på fineste vis.

Vaniljekage med æblemousse

Æblemoussekage fra min e-bog “11 skønne kager med mousse”

Gammeldags æblekage med makroner - Annetteskager

Fremgangsmåde

Så skal den gammeldags æblekage “samles”. Det er meget nemt.

 • Tag en skål og start med et lag æblegrød, drys æblekagerasp udover og fortsæt så ellers til du når kanten af skålen. Jeg plejer gerne, at vente med at drysse det øverste lag æblekagerasp på til lige inden jeg lægger flødeskum på. Så er der en smule knas i den færdige æblekage, når den serveres. Æblekageraspen vil helt naturligt suge fugten fra æblemosen og stå og blive blød.

Gammeldags æblekage i glas

Du kan også portionsanrette æblekagen, som jeg har gjort herover. Det er en lækker og let lille dessert som vi spiser året rundt. Tilføj evt. lidt bær eller lignende hvis du er til det.

Mormors gammeldags æblekage med flødeskum

Lækker gammeldags æblekage med flødeskum

Så er det tid til en lækker og let flødeskum øverst på æblekagen. Jeg kan rigtig godt lide, at der er lidt flødeskum til hver skefuld jeg putter i munden, så derfor er der gerne top på mine æblekager.
Jeg mindes, at jeg som barn fik æblekage med små “klatter” af en bær gele oven på. Men det er ikke noget jeg selv har brugt endnu. Jeg tror dog, at en syrlig gele kunne være lidt lækker til alt det søde.
Selvom jeg ikke bruger sukker i min æblemos, så synes jeg, at denne gammeldags æblekage er lige tilpas sød.

Jeg håber at du vil kaste dig ud i at lave denne skønne gammeldags æblekage, jeg lover dig at du ikke vil fortryde. Opskriften er nem og kan laves af alle. Så mangler du en nem kage til kaffen, så har du en mulighed her. Søger du en mere “moderne gammeldags æblekage”, så tilsæt lidt nødder til æblekageraspen. Fx ristede hakkede mandler, det kunne gøre æblekagen her virkelig lækker.