lækre fødselsdags muffinsHer får du helt perfekte og festlige fødselsdags cupcakes.

Denne opskrift på jordbær cupcakes er ikke helt ny på siden. Dog har jeg ændret lidt i den, så I får en lidt anden version her, som giver 12 færdige cupcakes. Disse festlige fødselsdags cupcakes kommer jeg helt sikkert til at bage igen inden længe. De kan varmt anbefales herfra.

Fødselsdags cupcakes er oplagte at servere til en hvilken som helst fødselsdag, uanset om det er børn eller voksne der fejres. Hvilken type cupcake opskrift du bruger, kan selvfølgelig også varieres i det uendelige, og så alligevel ikke.
Jeg har nemlig valgt at fylde disse jordbær cupcakes med en lækker kogt vaniljecreme, og toppe dem med flødeskum og fin tivoli krymmel. Jeg elsker i øvrigt tivoli krymmel fra DrOetker, og jeg bruger den hver gang jeg skal lave noget festligt.

Du kan selvfølgelig sagtens gøre det samme med andre cupcake opskrifter, men det kræver altså, at den går godt smagsmæssig med kagecreme og flødeskum.
Selve ideen er egentlig en mini lagkage. De ingredienser som mange af os bruger i lagkage er nemlig i denne lille cupcake. Vanilje kage, jordbær, kagecreme, flødeskum og krymmel. Genialt, altså hvis I spørger mig.

Kager til pigefødselsdag

Happy birthday to you

Ingredienser til jordbær cupcakes (opskriften giver ca. 12 stk.)

60 g smør
150 g sukker
1 æg
160 g mel
1,5 dl fløde
1 tsk. bagepulver
Lidt salt
120 g hakket jordbær

Alle ingredienser skal have stuetemperatur

Fremgangsmåde

 • Smør og sukker piskes blødt og hvidt.
 • Ægget piskes godt ind.
 • Mel, bagepulver og salt blandes i en skål for sig.
 • Melblandingen tilsættes skiftevis med fløden.
 • Jordbær tilsættes til dejen og vendes forsigtigt i.
 • Dejen fyldes i papirsforme, ca. 1 cm fra kanten (se evt øverste billede).
 • Kagerne bages ved 180 grader i 16-20 minutter. Hold øjeundervejs og brug evt. en tandstik til at tjekke med. Hænger der ikke dej ved, er kagerne færdige og kan tages ud af ovnen.
 • Lad kagerne afkøle fuldstændig.

Ingredienser til vaniljecreme (Der bliver lidt mere end hvad du skal bruge her)

3 dl sødmælk
1 vaniljestang
4 past æggeblommer
75 g sukker
2 spsk. maizena

Fremgangsmåde

 • Start med at hælde mælken i en kasserolle.
 • Skær vaniljestangen ud på langs og skrab forsigtigt kornene ud. Du kan evt. tage en tsk. sukker og “smøre” vaniljekornene ud i, på den måde får du skilt vaniljekornene lidt fra hinanden. Tilsæt det til mælken sammen med vaniljestængerne.
 • Bring det til kogepunktet, men hold øje.
 • Pisk æggeblommer og sukker hvidt og luftigt.
 • Tilføj maizena, men pisk det ikke ind i æggemassen endnu
 • Hæld den kogende mælk over æggesnapsen samtidig med at du pisker.
 • Når du har en ensartet masse, hældes cremen tilbage i kasserollen.
 • Tag en ske frem og rør nu godt i cremen mens den langsomt tykner. Undgå at lade det brænde på.
 • Tag cremen af varmen når den har en god cremet konsistens.
 • Hæld cremen gennem en si og ned i en skål, lad den afkøle lidt.
 • Sæt film over cremen, gerne helt ned og røre cremen, så du undgår kondens. Det ødelægger ikke cremen, men personligt vil jeg godt være foruden kondens i min creme.
 • Sæt cremen i køleskabet og lad den blive helt kold.

Nu er det tid til at fylde creme i de afkølede jordbær cupcakes.

Cupcakes med fyld

Start med at udhule dine cupcakes i midten. Har du en stor tyl som den på billedet, kan du bruge den. Har du ikke nogen tyl eller lign som du kan bruge, kan du bruge en ganske almindelig urtekniv. Skær et rundt hul i midten af dine cupcakes, og tag kagen nedenunder op. Jeg sætter ikke noget kage tilbage som låg på cremen, men det kan du gøre som du vil.
Tag cremen ud af køleskabet og pisk den forsigtigt smidig med et piskeris i hånden. Fyld den på en sprøjtepose, så er den klar.
Når du har lavet huller i alle cupcakes, fylder du hullerne med den lækre kagecreme. Jeg laver hullerne helt ned til bunden af kagerne, så er der god plads til masser af creme.

Så skal dine cupcakes bare toppes med en godt pisket flødeskum og pyntes med det fineste krymmel, som fx tivoli krymmel fra DrOetker. Sørg for at sprøjte flødeskummet ovenpå toppen af cremen, så den er gemt som en lille overraskelse.

Festlige fødselsdags cupcakes

Cupcakes til fødselsdag

Når det kommer til swirls af flødeskum, må det jo godt se flot og lidt højt ud. En swirl skulle gerne stå som en fin softice top. Men det kan godt være svært med flødeskum, da det ikke bliver helt så stift som fx en frosting med smør i. Jeg har endnu ikke selv prøvet det, men jeg har læst at en smule flormelis i fløden, inden den piskes, kan gøre flødeskummet mere fast. Det skal testes her og har du erfaringer med det, er du velkommen til at dele med os herunder indlægget.

Kagerne her kan godt holde sig friske et par dage i køleskabet, opbevaret i lukket emballage. Men tag dem gerne ud lidt før de skal spises, så de ikke er helt køleskabskolde. Det kan godt ødelægge smagsoplevelsen, hvis kagen er iskold.

Samling af sprøjtepose

4 Comments on Festlige cupcakes til fødselsdag

 1. Ja Nanna, de er mega gode. Altså hvis man er til alt det creme og flødeskum;). Men jeg er i hvert fald fan:)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *