Nemme fastelavnsboller med creme

Jeg har lavet en skøn og nem opskrift på fastelavnsboller. Mine fastelavnsboller er lækre cremeboller fyldt med chokolade eller syltetøj.

Der findes mange forskellige typer af fastelavnsboller. Der er fastelavnsboller med flødeskum og flødecreme, fastelavnsboller med “hul” i midten til syltetøj/creme og så er der de “gammeldags” fastelavnsboller med creme/syltetøj inden i. Jeg kan personligt lide dem allesammen.

Med denne opskrift ender du op med de skønneste bløde fastelavnsboller. Jeg har udviklet opskriften ud fra den tanke, at der skulle være nok af de lækre cremeboller til en skoleklasse. Her bliver der ca. 18 fastelavnsboller i en mellemstørrelse. Du kan jo evt. også bage dine fastelavnsboller med børnene. Mange børn elsker at bage og denne opskrift på fastelavnsboller er lige til at gå til. Det kunne evt være noget at lave med børnene i vinterferien, da det som regel er tæt på fastelavn.

Nem vaniljecreme

Har du ikke tid eller lyst til at stå og lave en vaniljecreme fra bunden, så har Bagetid nogle af Dr. Oetkers skønne cremer, som jeg tit selv bruger. Du kan bruge denne bagefaste vaniljecreme til dine fastelavnsboller. Jeg ved at de også plejer at have den almindelige, som netop hedder bagefast creme, men den har de ikke hjemme lige nu. Kig evt. i dit lokale supermarked.

Ingredienser til de bedste fastelavnsboller  (ca. 18 stk.)

1 1/2 dl sødmælk
50 gær
2 æg
30 sukker
550 g hvedemel (mærk dig frem, dejen skal være let klistret og blød)
1 spsk. vaniljesukker
200 g blødt smør

Hindbærsyltetøj og mørk chokolade til til fyld.

Fremgangsmåde

  • Lun mælken en smule og opløs gæren heri.
  • Tilsæt æg og sukker.
  • Tilsæt vaniljesukker
  • Tilsæt mel, lidt af gangen, det er ikke sikkert, at du skal bruge det hele. Jeg endte ud med at bruge 525 g i alt.
  • Smuldr smørret i. Ælt dejen godt sammen og sørg for, at der ikke er flere smør klumper i. Du kan også vælge at smuldre smørret i melet og så blot tilsætte det sammen lidt af gangen.
  • Lad dejen hvile 30 min. et lunt sted, jeg bruger altid en plads op af en radiator.
  • Lav den hjemmelavede vaniljecreme imens dejen hæver. Du kan (som skrevet opover) sagtens bruge en stabil bagecreme fx fra DrOetker, hvis det skal gå lidt hurtigt. Det har jeg selv god erfaring med.

Ingredienser til hjemmelavet vaniljecreme

2 1/2 dl sødmælk
1/2 stang vanilje ell. 1 tsk. med top vaniljesukker
3 æggeblommer
75 g sukker
2 spsk. Maizena

Fremgangsmåde

  • Del vaniljestangen og skrab kornene ud. For at få dem skilt godt fra hinanden tager du 1 tsk. sukker og blander kornene godt med det. Bruger du vaniljesukker, tilsættes det til æg og sukker inden det piskes.
  • Hæld det op i mælken og bring det hele til at koge, også stangen.
  • Pisk æggeblommer og sukker hvidt og luftigt.
  • Tilsæt Maizena, men uden at piske det ind i massen.
  • Når mælken koger, hældes den i æggemassen samtidig med at der piskes.
  • Hæld derefter hele blandingen tilbage i gryden og kog det op under meget kraftigt omrøring.
  • Pas på vaniljecremen ikke brænder på. Cremen må helst ikke koge vildt, men lidt bobler sker der ikke noget ved. Din vaniljecreme skal gerne tykne under omrøringen.
  • Tag den færdige vaniljecreme af varmen og sæt til afkøling. Den behøver ikke at være kold når du skal bruge den, men den må heller ikke være kogende.
  • Se evt. billede guide til vaniljecremen her.

Når dejen er færdig med at hæve

Jeg har valgt at bruge hele chokoladeknapper i mine fastelavnsboller, da de alligevel smelter. Men du kan også sagtens smelte en portion mørk chokolade og tilsætte chokoladen allerede smeltet i dine fastelavnsboller.

  • Del dejen i 2 lige store dele, og læg den ene del tilbage i skålen.
  • Rul dejen ud til et stort kvadrat, og skær små firkanter ud så du ender ud med 9 stk.
  • Tag en firkant frem foran dig, og rul den yderligere ud. Jeg gør dette for at undgå alt for tykke og tørre fastelavnsboller. Derudover er det min erfaring, at dejen trækker sig sammen, i det øjeblik jeg skærer firkanterne ud. Derfor ruller jeg dem lidt tyndere før jeg putter fyld på. Men ikke helt tynde.
  • Læg en klat syltetøj/chokolade i midten af hver firkant, læg en klat creme ovenpå, ca. 1 spsk. fuld. Men tag højde for, at du skal kunne lukke firkanten sammen rundt om cremen. (se billeder længere nede)
  • Tag de 4 hjørner af firkanten og klem dem sammen. Dejen er så blød og let klistret, så det sætter sig godt sammen. Tag nu den resterende dej og klem sammen med, så fastelavnsbollen er helt lukket. Dette er for at forhindre at der løber fyld ud under bagningen. Det sker dog stadig for mig, og så længe der er noget tilbage i bollen går det nok.
  • Læg fastelavnsbollerne med lukningen nedad på en bageplade med bagepapir. Der skal være plads til 12 stk.
  • Sæt pladen til hævning yderligere 30 min et lunt sted.
  • Gentag med den anden del af dejen.

Fastelavnsboller uden marcipanHvordan laver man gammeldags fastelavnsboller

  • Pensl med mælk eller et sammenpisket æg.
  • Bag fastelavnsbollerne i ovnen ved 190 grader (ikke varmluft) i ca. 12 minutter.
  • Tag de færdigbagte fastelavnsboller ud af ovnen og afkøl dem fuldstændig.

Har du prøvet fastelavnsboller med marcipan? som fx remonce? Bland lidt marcipan med smør og sukker, og læg lidt af det på fastelavnsbollen oven på cremen. Gør i øvrigt som i opskriften opover.

Glasur til fastelavnsbollerne

Lav lidt glasur af flormelis og vand, evt. også lidt farve hvis du ønsker det. Jeg kan anbefale kogende vand, som får glasuren til at stivne hurtigere. På den måde undgår du, at den flyder for langt ned af fastelavnsbollen.

Fremgangsmåde

Hæld lidt flormelis op i en skål og tilsæt den varme vand lidt af gangen. Jeg bruger gerne en gaffel til at røre glasuren med. Tilsæt lidt mere vand, hvis glasuren er for hård. Tilsæt evt. også lidt farve, hvis du ikke bare vil have en hvid glasur. Til glasur bruger jeg gerne konditorfarver fra Dr. oetker, det fungerer helt fint. Farverne er flydende og jeg bruger dem kun hvis jeg skal have lyse farver. En flydende farve kan hurtigt ændre på konsistensen af det du blander den i, og det er ikke altid noget man ønsker. Lige præcis i glasur, betyder det bare, at du skal tilsætte lidt mindre vand. Så det gør jo ikke nogen skade. Men ønsker du en mere intens farve i din glasur, så vil jeg til enhver anbefale dig, at bruge gelefarver.

Jeg har lavet en fin lyserød glasur og en kakaoglasur som passer godt til mine chokolade fastelavnsboller. Til kakaoglasur blander du flormelis, kakaopulver og vand.
Jeg har til sidst drysset lidt af min favorit tivoli krymmel ovenpå de færdige og virkelig lækre fastelavnsboller.

Fastelavn er mit navn

Den bedste opskrift på fastelavnsboller

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *