Vanilje mousse – som dessert eller fyld i en kage

Vanilje mousse 8

Så fandt jeg endelig frem til en opskrift på vanilje mousse, som jeg er tilfreds med. Den er virkelig lækker og har den helt rigtige konsistens og smag.
Der er blevet testet mange forskellige slags vanilje mousser herhjemme, og vi fandt endelig en som smager fantastisk og er ret simpel at lave.
Den kan bruges som fyld i kager, som en støbt mousse oven på en kagebund eller bare som den er i portionsglas med lidt knas til.

Uanset hvordan du vælger at bruge den, er den virkelig lækker.

Et spørgsmål jeg tit får, er om man kan undlade husblas, simpel hen fordi de fleste af os hader at arbejde med husblas. Gør man det ikke rigtigt, ender man nemlig ud med klumper i sin vanilje mousse.
Til spørgsmålet må jeg nok sige nej, eller det kommer jo an på hvilken konsistens man ønsker at ende ud med. Jeg lavede en portion i glas uden husblas og det smagte sådan set fint, men det var som at sidde og spise flødeskum af et glas. Jeg savnede en mere fast konsistens og derfor har jeg lavet denne opskrift med husblas. Men prøv dig gerne frem uden, og find din favorit vanilje mousse.

Vanilje mousse 6

Vanilje mousse opskrift (til et godt lag i en 25 cm kage, eller 4 dessert glas som på billedet)

2 blade husblas (evt. 2 ekstra hvis moussen skal støbes eller i en kage)
70 g sukker
4 past. æggeblommer
3 dl fløde
Korn fra 1 vaniljestang (jeg køber de lækreste vaniljestænger her)

Fremgangsmåden for vanilje mousse

Læg de 2 blade husblas i iskoldt vand et kvarters tid.
Skrab vaniljekornene ud af stangen og rør dem sammen med lidt sukker, det gør det nemmere at få dem fordelt i moussen.
Pisk sukker, vaniljekorn og æggeblommer hvidt og sejt, det må gerne være godt tykt.
Pisk fløden til let flødeskum.
Sæt en skål over vandbad, vrid vandet ud af husblassen og læg dem i skålen indtil de er smeltet helt. Rør gerne lidt i massen, for at være sikker på, at det er klar.
Tag skålen af vandbadet og lad det afkøle lidt. Tilsæt lidt af æggesnapsen til den smeltede husblas, rør hurtigt rundt. Tilsæt lidt mere æggesnaps og rør rundt. Rør til sidst hele æggemassen sammen med husblassen. Sørger du for at starte med lidt af gangen, undgår du klumper. Skulle du ende ud med klumper, kan du piske det, så forsvinder de.
Vend æggesnaps blandingen i skålen med flødeskum, vend det godt sammen.

Vanilje moussen er klar
Skal du fylde din mousse i en kage, er den nu klar til det (se billedet herunder). Ellers kan den hældes i portionsglas eller en stor skål, hvis den skal serveres på den måde.
Moussen skal bruges nu, da den hurtigt vil sætte sig.
Vaniljemousse med jordbær 5

Jeg har brugt en sprøjtepose til at fylde disse glas. Vil du have en glat overflade, kan du jævne moussen ud med en lille spatel.

Jeg vil næste gang jeg laver den, prøve at piske en let flødeskum og se om det giver en mere lind mousse, som så giver en mere jævn overflade.

Vanilje mousse 4

Jeg har i min knas brugt hakket mandler, fryse
tørret hindbær og hvid chokolade. Den hvide chokolade bliver en anelse sød til den i forvejen søde mousse, så den vil jeg selv foretrække at skifte ud med mørk chokolade en anden gang. Men det er jo en smagssag.
Du kan også toppe din mousse af med en lækker gele af hindbær, kun fantasien sætter grænserne her.

Vaniljemousse


Print Friendly