Min tidsplan når jeg laver en kage

Her har jeg lavet en ugeplan, der viser hvornår jeg laver hvad, til en kage der skal bruges om søndagen.

Da jeg fik den her skønne hobby for snart et par år siden, ledte jeg nettet tyndt for at finde alt hvad jeg overhovedet kunne om det. Det galdt både opskrifter, billeder til inspiration og vejledninger til hvordan man gør de forskellige ting. Og vigtigst af alt, hvor lang tid det tager at lave sådan en kage.
I det her indlæg vil jeg skrive om min tidsplan når jeg laver en kage. Lige fra ide til færdig kage:). Jeg kan godt lide at fordele det hele over 1 uges tid, da jeg har en lille datter som selvfølgelig ikke skal lide under sin mors hobby;). Men samtidig synes jeg også at det er nogen mindre stressende, ikke at skulle lave det hele på en gang. Kagen jeg her bruger som eksempel skal bruges søndag.

Mandag: Jeg starter med at tegne lidt, få mine ideer til kagen ud på papir. Det gælder både form på kagen,  hvilket fyld der skal i, hvilke farver den skal ha og hvilken pynt der skal på. Samme dag begynder jeg så småt at lave pynten i fondant. Det er sukker, og kan sagtens tåle at blive lavet lang tid før kagen skal bruges, også længere tid før end 1 uge. Det kan godt være rart hvis der skal bruges meget pynt, for eks en masse blomster.

Tirsdag: “Hviledag” 😉

Onsdag: Jeg bager lagkage bunde, eller kage bunde alt efter hvad jeg nu har planlagt at bruge i kagen. Medmindre jeg har bagt mud cake, (som er en chokolade kage der har godt af at hvile i køleskabet nogle dage) så ryger bundene i fryseren. Ellers kan de godt gå hen og blive lidt tørre.

Torsdag: Endnu en “hviledag”;)

Fredag morgen/formiddag: Fyldet gøres klar. Chokolade creme og hindbær mousse. Det vil sige chokoladen smeltes i fløde, køles ned og sættes på køl. Jeg tager hindbær op af fryseren, giver dem et let opkog, moser dem og smager dem til med sukker og vanille. Når blandingen er kølet ned sættes den også på køl. Jeg tager mine bunde op af fryseren.

Fredag eftermiddag: Hvis jeg ikke har bagt mine bunde enkeltvis, deler jeg nu kagen i det antal bunde som jeg skal bruge. Smørcremen gøres klar med smør som jeg har taget op et en halv times tid før, og fyldes på en sprøjtepose. Jeg pisker chokolade cremen op og fylder den på en engangs sprøjtepose. Flødeskummet til hindbær moussen piskes op og mine hindbær vendes i. Moussen fyldes på en engangs sprøjtepose. Jeg fylder kagen med en bagering omkring (se her hvordan) og stiller på køl.

Fredag aften: Jeg smører kagen op med smørcreme. Jeg gør det gerne af et par gange, med en halv times mellemrum. Så får kagen en rigtig fin form, og smørcremen bliver stiv så den holder formen når den betrækkes med fondant næste dag.
I nogle tilfælde har kagen godt af at stå i bageringen til dagen efter, så fyldet kan sætte sig rigtigt, og ikke “buler” ud når kagen er færdig. Men med den her smørcreme som jeg bruger nu, synes jeg ikke at det er nødvendigt. Jeg laver altid en dam af smørcreme rundt på bunden, inden fyldet kommer på. Og med den mængde smør som den her smørcreme indeholder, bliver det meget stift. Hvilket gør kagen meget “robust”, så fyldet ikke “mases” ud når man ligger flere bunde på.

Lørdag morgen: jeg betrækker kagen med fondant og stiller på køl. Nu har jeg så hele lørdagen til at pynte kagen færdig i:)

Print Friendly

33 Comments on Min tidsplan når jeg laver en kage

 1. Kaja
  16. februar 2015 at 9:25 pm (2 år ago)

  Har du en opskrift på smørcremen du bruger? 🙂

  Svar
 2. Ann-christina
  17. april 2015 at 5:58 pm (2 år ago)

  Super godt beskrevet det hele,nemt at arbejde efter. Tak for dine gode råd

  Svar
  • admin
   17. april 2015 at 6:38 pm (2 år ago)

   Skønt at det kan bruges:) god fornøjelse med projektet:)

   Svar
   • Line
    7. februar 2017 at 8:18 am (3 måneder ago)

    Hej,
    Tak for skøn blog!
    Ville bare spørge dig om hvorvidt du “pakker” dine kager ind i noget, når de står i køleskabet? Stanion/ film.ect. (altså når de har fået fondant på)
    mvh.
    Line

    Svar
    • Line
     7. februar 2017 at 8:21 am (3 måneder ago)

     …og hov, glemte også lige at spørge; og bliver de pakket ind inden de kommer på køl, når de kun er opsmurt i smørcreme? TAK

     Svar
    • Annette
     13. februar 2017 at 7:33 pm (3 måneder ago)

     Hej Line
     Nej det gør jeg faktisk ikke, de får bare lov til at stå. Men jeg sørger som regel også for ikke at have noget andet i køleskabet som evt. ville kunne afgive lugt eller smag:). Og det samme gælder faktisk når de er smurt op med smørcreme. Medmindre de skal stå længe (et halvt døgn). Så kan jeg godt finde på at komme lidt film over.:)

     Svar
 3. Anita
  3. maj 2015 at 10:58 pm (2 år ago)

  Kan en kage holde sig pæn, hvis den bliver betrukket med fondant og pyntet fx onsdag og først serveret torsdag aften?

  Svar
  • admin
   4. maj 2015 at 7:05 pm (2 år ago)

   Hej Anita:)
   Ja sagtens:). Jeg betrækker som regel mine kager 1 dag før de skal serveres og det er der ingen problemer i:)

   Svar
 4. Mai
  29. juli 2015 at 5:54 pm (2 år ago)

  Hej!

  Kan man bruge kokosolie i stedet for fedt/palmin?? Kan ikke opdrive palmin nogen steder 🙁

  Svar
  • Annette
   30. juli 2015 at 5:54 pm (2 år ago)

   Hej Mai
   Det ved jeg desværre ikke, da jeg endnu ikke har prøvet at bruge palmin smørcreme. Men jeg har da forstået på andre, at du kan købe det i mange supermarkeder, så det lyder da helt utroligt, at du ikke kan finde det:(.

   Svar
 5. Helene Korsholm
  28. november 2015 at 7:15 pm (1 år ago)

  Jeg skal lave en kage med mudcake bund, hindbærmousse, cake boss bund, Toblerone creme, bær på toppen og vaffelrør hele vejen rundt. Er det så nødvendigt med smørcreme dam og opsmøring med creme når der ikke skal fondant på? Vil helst ikke have smørcremesmagen med.
  Har lavet bundene og det ser lovende ud 🙂

  Svar
  • Annette
   28. november 2015 at 7:51 pm (1 år ago)

   Hej Helene
   Nej så behøver du ikke smørcreme, hverken i kanten eller til opsmøring. Og dog, du skal nok finde på noget der kan få de der vaffelrør til at hæfte fast på kagen. Men der kan man nok også bruge andre ting, hvis du ikke er vild med smørcreme. Fx. en ganache af fløde og chokolade:)

   Svar
   • Helene Korsholm
    1. december 2015 at 10:07 am (1 år ago)

    Tak det prøver jeg. Hvis man samler kagen dagen før, hvordan dækker man den så i køleskabet? Med film eller hvad?

    Svar
    • Annette
     3. december 2015 at 8:26 pm (1 år ago)

     Hej Helene
     Når jeg samler min kage, bruger jeg jo den her ring rundt om kagen, det vil sige, at det kun er toppen der skal dækkes, og ja der kan du bruge både sølvpapir og film:)

     Svar
     • Helene Korsholm
      5. december 2015 at 5:34 am (1 år ago)

      Dejligt du er hurtig med svarene. Jeg har også en kagering, men kan man fx lave ganache dagen før og gemme den og så smøre kagen op eller er det bedre at smøre kagen op dagen før den skal spises og i så fald hvordan dækker man så af?

     • Annette
      5. december 2015 at 9:09 pm (1 år ago)

      Hej Helene
      Ja indimellem er jeg lige forbi bloggen hver dag, og har mulighed for at svare hurtigt;).
      Du kan sagtens lave en ganache dagen før, men den vil begynde at sætte sig så snart den bliver nedkølet. Det vil sige at du så dagen efter skal varme den igen, for at gøre den smørbar. Men hvis du har en mikroovn og ikke er bange for at prøve dig frem, så var det da en mulighed. Med hensyn til at smøre kagen op, så vil jeg sige at tidspunktet er afhængig af hvornår du har fyldt din kage. Fyldet skal gerne have lov til at sætte sig 1/2 halvt døgns tid hvis det er muligt. Begynder man at tage kageringen af en kage hvor fyldet ikke har fået lov at stå længe nok, kan det gå helt galt. Så hvornår du smører kagen op kommer til an på fyldet. Men det kan sagtens være dagen inden og også sagtens samme dag den skal serveres:)

 6. Marianna R
  9. januar 2016 at 8:59 am (1 år ago)

  Hej, jeg skal aflevere en kage næste søndag med fondant. Men mit store problem er at jeg skal rejse onsdag. Så går og tænker hvordan jeg skal klare denne kage. Den skal spises søndag. Så tror du at det ville kunne lade sig gøre at lave den færdig onsdag og at den stadigvæk er god søndag. Har også tænkt at det skulle så nok ikke være krem eller musse som indeholder fløde.

  Svar
  • Annette
   11. januar 2016 at 9:08 am (1 år ago)

   Hej Marianne
   Personligt tror jeg ikke at det bliver en kage du er tilfreds med hvis du laver den færdig allerede onsdag. Selvom du ikke bruger fløde i fyldet, vil kagebundene nok blive noget tørre. Et alternativ er at lave kagen færdig onsdag, og smide den i fryseren. Men her stopper min erfaring, for jeg har aldrig prøvet at fryse en helt færdigpyntet kage. Det er dog nok noget du kan finde noget om på Google, for jeg har da læst om andre der har gjort det med succes:).
   God fornøjelse med projektet:)

   Svar
 7. Lisa
  30. marts 2016 at 7:31 pm (1 år ago)

  Hej Annette.
  Håber du når at se mit spørgsmål.
  Jeg skal lave en kage til søndag og plejer at lave den færdig dagen før (som jeg her kan se du også gør) MEN jeg er ikke hjemme lørdag og tænker så om jeg kan lave det HELE fredag, også overtrække og pynte, og så stadig have en god kage søndag?
  Mvh Lisa

  Svar
  • Annette
   31. marts 2016 at 2:48 pm (1 år ago)

   Hej Lisa
   Altså det tænker jeg at du sagtens kan. Jeg gør gerne fyldet klar allerede fredag og fylder lørdag, så om du fylder den fredag eller lørdag tænker jeg altså ikke har den store betydning. Bare den står på køl tror jeg altså sagtens at det kan gå:)

   Svar
 8. Ann
  20. juni 2016 at 4:29 pm (10 måneder ago)

  Hej Annette.
  Jeg skal lave en studenterkage til min lillesøsters studentergilde på fredag (mandag i dag). Problemet er bare at jeg ikke er hjemme hele dagen onsdag, ikke før om aftenen i hvert fald.
  Kan jeg godt lave fyld, fylde kagen og sætte den på køl i morgen (tirsdag), så smører den op onsdag aften og så betrække og pynte den med fondant torsdag, uden at kagen og fyldet bliver dårlig af det? Der skal chokolademousse og jordbærmousse med friske jordbær stykker i kagen.

  Håber det giver mening. 🙂

  Svar
  • Annette
   17. juli 2016 at 5:14 pm (10 måneder ago)

   Hej Ann
   Ja mit svar kommer nok noget for sent, men jeg svarer lige alligevel. Jeg plejer selv at lave kagerne et par dage i forvejen, så jeg tænker ikke at den 3. dag i dit tilfælde vil nok kunne gå:)

   Svar
 9. Marianne
  23. juli 2016 at 1:28 am (9 måneder ago)

  Hej, jeg tænkte på, når kagen er helt færdig pyntet hvordan du så dækker den ned når den skal i køleskabet til dagen efter 🙂
  Mvh Marianne, og tak for en god forklaring og skøn blog 🙂

  Svar
  • Annette
   23. juli 2016 at 5:11 pm (9 måneder ago)

   Hej Marianne
   Når mine kager er helt færdige ryger de faktisk bare på køl uden noget over. Har det været kager til andre, hvor jeg måske har været lidt nervøs over, om der skulle ske noget, har jeg smidt lidt sølvpapir over. Men ikke tæt så det rør ved kagen. Det er selvfølgelig helt afhængig af hvad man ellers har i køleskabet, her tænker jeg om der kan være noget som kagen kan tage smag fra.
   Tak for rosen, jeg er glad for at du kan bruge bloggen:)

   Svar
 10. Mathilde
  15. september 2016 at 1:14 pm (8 måneder ago)

  Hej.
  Jeg skal lave en lagkage til en stor fødselsdag på lørdag. Den skal bruges lørdag middag. Kan jeg godt fylde kagen med mit chokolade mousse og hindbær vendt i flødeskum i dag torsdag? Jeg skal nemlig arbejde fredag fra 15-23 så har ikke meget tid der.

  Svar
  • Annette
   25. oktober 2016 at 9:00 pm (6 måneder ago)

   Hej Mathilde
   Undskyld mit alt for sene svar. Jeg håber at du bare kastede dig ud i at prøve. Men til en anden gang så ville jeg ikke være bange for at gå igang med en kage, 2 dage før den skal serveres. Bare den holdes på køl:)

   Svar
 11. Mette
  21. september 2016 at 4:18 pm (7 måneder ago)

  Hej Anette. Jeg vil gerne lave min egen bryllupskage med marcipan overtræk. Det kræver dog at jeg kan lave hele kagen færdig fredag, da jeg jo af gode grunde ikke har tid lørdag. Kan man godt det og hvordan undgår man at marcipanen bliver våd?

  Svar
  • Annette
   28. september 2016 at 7:36 pm (7 måneder ago)

   Hej Mette
   Det tænker jeg at du sagtens kan lave dagen før. Dog har jeg aldrig selv arbejdet med marcipan, så tips omkring våd marcipan ved jeg desværre slet ikke noget om.

   Svar
 12. Sara
  2. november 2016 at 11:18 am (6 måneder ago)

  Hej 🙂 lækker blog for det første! Jeg skal lave en kage med chokolademousse og hindbærmousse i chokoladebunde, Men jeg skal ikke have fondant på. I stedet skal der smørcreme på lavet som blomster.
  Spørgsmålet er kan jeg godt lave den færdig lørdag formiddag og sætte på køl uden at den mister smage. Og smager af køleskab, jeg skal bruge den om søndagen ved eftermiddagstid.

  Hilsen Sara

  Svar
  • Annette
   3. november 2016 at 8:17 pm (6 måneder ago)

   Har Sara
   Ja det kan du sagtens. Men det kræver selvfølgelig at du ikke har noget i køleskabet som har en meget stærk dunst;). Og så ville jeg også pakke kagen ind i noget film eller sølvpapir. Hvis det er roser du vil sprøjte på i smørcreme, så vent med at pakke kagen ind til smørcremen er blevet hård. Det bliver den ret hurtigt af at stå på køl. Når først den er blevet hård, skulle den ikke tage skade, hvis du er uheldig, når du pakker den ind i film eller sølvpapir.:)

   Svar
 13. Malene
  13. marts 2017 at 10:51 am (2 måneder ago)

  Hvis man nu selv vil lave sin egen bryllups kage og festen skal holdes 30 min væk hvornår ville du så aflevere kagen hvis det er færdig dagen før..

  Svar
  • Annette
   13. marts 2017 at 7:46 pm (2 måneder ago)

   Hej Malene
   Altså jeg tænker at jeg ville aflevere kagen når den er klar, altså dagen før. For så snart en kage er afleveret, så kan jeg personligt først slappe af. Og hvis det så er min egen bryllupskage, ville det da være fedt at kunne krydse det af listen allerede dagen før brylluppet:)

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *