Hjemmelavede skumfiduser

Hjemmelavet skumfiduser

Så er det lykkedes mig at lave den perfekte skumfidus opskrift. Vejen har været lang, før jeg blev helt tilfreds. Jeg tror det er min fremgangsmåde der gør, at jeg nu er helt tilfreds.

Hjemmelavede skumfiduser er jo bløde, noget blødere end dem man køber. Men de første par gange jeg lavede dem, synes jeg personligt at de var ALT for bløde. De smeltede nærmest på tungen, og det brød jeg mig faktisk ikke om.

Der er mange opskrifter derude, hvor du skal lade hele massen stå i op til 12 timer og sætte sig. Jeg skærer den op allerede efter et par timer og lader den derefter stå og sætte sig i små firkanter. Det giver lidt mere bid til skumfiduserne, hvilket jeg helst vil have.

Har du mod på at lave dem i 2 forskellige farver kan du se en vejledning til hvordan her.

Hjemmelavede skumfiduser opskrift (giver ca. 48 skumfiduser på 3cmx3cm)

1 1/4 dl koldt vand (eller anden væske, for eks. kakaomælk eller frugt saft)
3 spsk gelatine pulver (husblas i pulverform, kan købes her)
400 g sukker
110 g glucose
1 1/4 dl vand
1 spsk vanilje essens (smag evt. om der skal mere i)
Bruger du anden væske end vand skal der stadig lidt vanilje essens i.

Blanding til at vende skumfiduserne i

1 dl flormelis
1 dl maizena
Bland det evt. i en skål med tilhørende låg, da der bliver lidt tilbage.

Skumfiduser

Gelatine pulver drysset i lidt koldt vand.

Fremgangsmåden for hjemmelavede skumfiduser

I en skål hælder du 1 1/4 dl kold væske, såsom vand. Vil du prøve en anden smag i dine skumfiduser kan du bruge frugtsaft/sirup eller for eks. kakao. Kun fantasien sætter grænser her. Det skal bare være koldt. Drys gelatine pulveret udover og lad det stå. (minimum 15 minutter)

Skumfiduser

Du får det bedste resultat ved at bruge et sukker termometer. De kan efterhånden købes i de fleste isenkram butikker.

I en gryde hælder du sukker, glucose og vand sammen. Bring det til kog uden at røre alt for meget, dog skal du tjekke at vandet ikke bare ligger ovenpå blandingen. Når det når en temperatur på 115 grader tager du det af varmen. Det er nu en sirup. Hvis du synes temperaturen svinger noget og er lidt lang tid om at nå 115 grader, skyldes det at alt vandet endnu ikke er fordampet. Først når alt vandet er væk, har du en sirup som kan komme op på de ønsket 115 grader.

Skumfiduser

Hæld din sirup indover gelatine blandingen. Start med at piske forsigtigt og sæt lidt efter farten op.

Start med at piske i din gelatine blanding et øjeblik, for lige at bryde den op. Herefter hælder du i en tynd stråle din sirup i, samtidig med at du pisker stille og roligt. Undgå at ramme piskeriset når du hælder siruppen i.

Skumfiduser

Skumfidus massen skal piskes let og luftig og samtidig bliver den kølet af.

Derefter pisker du ellers bare løs. Massen skulle gerne blive minimum dobbelt så stor. Mærk løbende efter på skålen, den må ikke blive helt kold, for så når du ikke at hælde din skumfidus op i formen inden den stivner;)

Hjemmelavet skumfiduser

Udtræksform til den færdige skumfidus masse. Husk at drysse lidt flormelis/maizena på bunden.

Jeg har her brugt en udtræksform som jeg har lagt ovenpå et stykke bagepapir. Du kan sagtens bruge en bageform, ildfast fad eller noget helt 3. Jeg smører lige kanterne engang med noget smør på spray, det er nemlig noget klistret stads det her skumfidus. Drys også gerne med din flormelis blanding udover bunden, så klistrer skumfiduserne ikke fast til bagepapiret. Det gør det lidt nemmere at skille fra hinanden.

Hjemmelavet skumfidus

Skumfidus massen bredes ud, det kan godt være svært da den klistrer noget. Så der skal arbejdes hurtigt.

Nu skal der arbejdes hurtigt. Hæld massen i formen og spred den hurtigt ud. Jeg kunne undervejs se at min form var lidt for stor, så den blev justeret lidt. Men det afhænger jo helt af hvor store du vil have dine skumfiduser.

Skumfiduser

Du kan prøve at brede skumfidus massen ud, så det bliver så jævnt som muligt.

Så er skumfidus massn spredt godt ud og klar til at stå og sætte sig. Prøv at gøre overfladen så jævn som muligt, det giver det pæneste resultat. Men det er altså ikke så nemt, når det klistrer så meget som det gør.

Hjemmelavet skumfiduser

Flormelis/maizena massen drysses udover. Brug en si for at undgå store klumper på overfladen.

Men først skal du have drysset noget flormelis og maizena udover. Du laver blandingen i en skål, 1 del af hver og blander det godt. Jeg har brugt en te si til at drysse det udover massen, du behøver ikke spare på det. Herefter lader du den stå i et par timer for at sætte sig.

Skumfiduser

Jeg har en fugtig kniv liggende til at gøre kniven ren hele tiden. Tør over med køkkenrulle, så kniven ikke er våd når du bruger den igen.

Når massen har stået et par timer lægger du et stykke bagepapir på toppen og vender den rundt. Herefter kan du begynde at skære dine hjemmelavet skumfiduser ud. Først på den ene led og derefter den anden. Det er noget klistret noget, så det kan være at du skal vaske kniven undervejs.

Hjemmelavet skumfiduser

Skær nu skumfiduserne ud på den anden led.

Så er firkanterne klar. Har du mod på det kan du evt. også bruge en udstikker og for eks. lave hjerter. Når jeg skriver mod på det, er det fordi at det klistrer helt vildt. Det er lidt nemmere at styre med en kniv end en udstikker.

Hjemmelavet skumfiduser

Smid hver enkelt skumfidus op i en skål med flormelis/maizena blandingen. Sørg for at de bliver helt dækket, men børst dem godt af inden du tager dem op igen.

Nu tager du hver enkelt firkant og ruller dem i din blanding. Bare så der kommer lidt på over det hele. Læg dem herefter på noget bagepapir eller madpapir.

Hjemmelavet skumfiduser

Så skal de bare ligge og “sætte” sig.

Lækre hjemmelavet skumfiduser der sagtens kan spises allerede nu.

Hjemmelavet skumfiduser

Jeg lader skumfiduserne ligge 1 dags tid, så de bliver rigtig gode.

Nu har alle mine hjemmelavet skumfiduser fået en tur i skålen og får nu lov til at sætte sig rigtigt. Mine stod 4-5 timer inden jeg pakkede dem i en kagedåse. Efter den her portion fandt jeg ud af at de bliver rigtig gode af at blive skåret ud tidligt i processen og få lov til at sætte sig som en lille firkant, fremfor en stor. Det giver skumfiduserne lidt mere bid, hvilket jeg jo rigtig godt kan lide;). De er også super gode efter 2 dage. og skulle kunne holde sig op til 2 uger i en tæt lukket bøtte eller lign.

Skumfiduser

Det færdige resultat. Mine kollegaer har godkendt den her opskrift;), de var meget begejstret, så jeg tør godt skrive at de var virkelig gode. Du kan jo vælge smag, farve og form på dem som du lyster. Igen er det kun fantasien der sætter grænser:). Jeg har et par andre smagsvarianter der lige skal testes, og evt. tilføjes hertil hvis de bliver gode;)

Af ideer kan jeg nævne: jordbær saft, hindbær saft, alt muligt andet frugt saft, kakao, kaffe, juice, chokolade, mini m&m’s osv. Kom endelig med dine ideer:)

Hjemmelavet kakao skumfiduser

Med en mild smag af kakao.

Herover har jeg brugt Matilde kakao istedet for vand til at drysse gelatine pulveret over. Jeg blev dog desværre noget skuffet, da jeg næsten ikke kunne smage kakaoen. Det kan skyldes at jeg har brugt for meget vanilje essens, jeg forsøger igen en dag. Sammen  med maizena har jeg brugt kakao flormelis til at “dyppe” mine skumfiduser i. Det gav selvfølgelig også lidt kakaosmag.

Hjemmelavet jordbær skumfiduser

Med en mild smag af jordbær.

Så fik jeg også afprøvet med jordbær smag. Jeg kogte ca. 150 g frosne jordbær sammen med lidt vand, og stillede det på køl. Husk du skal som minimum ende op med 1 1/4 dl jordbær saft. Hæld det i skålen når det er koldt, og drys gelatine pulveret over. Du må ikke forvente, at du får en eksplosion af jordbær i munden, smagen er lidt anonym, men jeg synes faktisk den er udmærket. Et alternativ er essens, det vil altid give en kraftigere smag.


Print Friendly

14 Comments on Hjemmelavede skumfiduser

 1. Henne
  11. september 2015 at 3:55 pm (2 år ago)

  Hej. 🙂 Tak for opskriften.

  Jeg har problemer med at mine skumfiduser vil smelte, efter de har sat sig.? Hvordan kan det være og hvordan undgår jeg det??

  Venligst fra Hanne

  Svar
  • Annette
   16. september 2015 at 7:03 pm (2 år ago)

   Hej Hanne
   Det lyder da godt nok mærkeligt, og det har jeg aldrig selv prøvet.
   Jeg har prøvet at søge lidt på det og kunne ikke rigtig finde noget. Det har ikke været en meget varm dag du har lavet dem vel? Jeg kan simpel hen ikke fortælle dig hvorfor det går galt, i hvert fald ikke hvis du følger min opskrift 100 %.

   Svar
 2. Hanne
  17. september 2015 at 10:31 am (2 år ago)

  Hej igen, tak for svaret. 🙂

  Jeg tror måske ikke, jeg havde pisket dem grundigt nok.. de blev ikke lige så klistret, som andre fik dem til at være, på de forskellige klip på youtube, bare lige for at sammenligne. Jeg prøvede at piske dem lidt bedre og massen blev ganske rigtig mere sticki, dog sværere at arbejde med, men, voila! Lykkedes det mig.!!! 🙂 Så har fundet løsning på problem, hehe.

  Men tusind tak. 🙂

  Svar
  • Annette
   18. september 2015 at 7:58 pm (2 år ago)

   Hej Hanne
   Det lyder bare super, så ved jeg det, hvis en anden stiller et lignende spørgsmål en dag;).

   Svar
 3. Maiken Juul
  8. november 2015 at 8:58 pm (1 år ago)

  Jeg vil lave en masse skumfiduser til vores julestue og kan godt lide at være præcis i mit køkken for at nedsætte risikoen for fejl 🙂 Mængden af gelatine har du nævnt i spsk. Har du en præcis omregning til, hvad det svare til i gram? Mvh Maiken

  Svar
  • Annette
   8. november 2015 at 9:15 pm (1 år ago)

   Hej Maiken
   Det lyder da som et spændende projekt:). Det er desværre ikke noget jeg kan hjælpe med, og hvis du ikke allerede har gelatine hjemme i pulverform, så får du nok svært ved at finde det. Jeg har ikke selv kunne opdrive det længe og har efter kontakt med DrOetker fået bekræftet at produktionen af det er stoppet, pga. manglende salg:(. Der er super ærgerligt, for det gør jo denne opskrift lidt besværlig. Jeg er selvfølgelig ved at undersøge muligheden for at omdanne det til husblas som vi kender det, men jeg ved ikke helt om det er muligt.

   Svar
   • Maiken Juul
    9. november 2015 at 10:16 am (1 år ago)

    Jeg skal nok få fat i noget gelatine puler – man kan finde det flere steder på nettet. Det kan også købes i Matas. Mit spørgsmål går på hvor mange gram en spsk. gelatine vejer? Jeg ved jo ikke, om du laver strøgne eller toppede skeer, derfor var det rart at vide, hvor meget der er på din ske 🙂

    Svar
    • Annette
     9. november 2015 at 6:59 pm (1 år ago)

     Tak for info Maiken, jeg vidste ikke at der er andre der producerer det:).
     Jeg vil sige at mine skeer er et sted midt imellem en ske der er strøget og med top. Jeg håber at det kan hjælpe dig lidt:). Og så skal jeg nok veje det næste gang, og få skrevet det ind i opskriften:)

     Svar
 4. Tine Sommer Hønholt Hansen
  14. november 2016 at 2:39 pm (5 måneder ago)

  Hej
  Vi skal lave disse i weekend og vil høre dig om vi Kan bruge glucose sirup eller er det pulver der skal bruges

  Svar
  • Casper
   16. marts 2017 at 7:39 pm (1 måned ago)

   Gelentine får det til at stivne men det gør glucose ikke 🙂
   Er kun elve år men bager næsten vær dag 😉

   Svar
  • Annette
   18. marts 2017 at 11:42 am (1 måned ago)

   Hej Tine
   Det er ikke det samme. Gelatine pulver er ligesom husblas, det får massen til at sætte sig. Glukose er en sukkermasse:)

   Svar
   • Marie Louise
    20. marts 2017 at 12:47 pm (1 måned ago)

    Jeg tror altså at der hentydes til det glukose der skal blive til sirup med sukker og vand.. Om det må være glukose sirup?

    Svar
    • Annette
     2. april 2017 at 7:54 am (3 uger ago)

     Jeg har kun selv lavet opskriften som den står her, så om noget kan erstattes med noget andet må komme an på en prøve:)

     Svar

1Pingbacks & Trackbacks on Hjemmelavede skumfiduser

 1. […] Hjemmelavet skumfiduser […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *