Hjemmelavet skumfiduser

Så er det lykkedes mig at lave den perfekte opskrift på hjemmelavede skumfiduser. Vejen har været lang, før jeg blev helt tilfreds. Jeg tror det er min fremgangsmåde der gør, at jeg nu er helt tilfreds.

Hjemmelavede skumfiduser er jo bløde, noget blødere end dem man køber. Men de første par gange jeg lavede dem, synes jeg personligt at de var ALT for bløde. De smeltede nærmest på tungen, og det brød jeg mig faktisk ikke om.

Der er mange opskrifter derude, hvor du skal lade hele massen stå i op til 12 timer og sætte sig. Jeg skærer den op allerede efter et par timer og lader den derefter stå og sætte sig i små firkanter. Det giver lidt mere bid til skumfiduserne, hvilket jeg helst vil have.

Har du mod på at lave dem i 2 forskellige farver kan du se en vejledning til hvordan her.

Hjemmelavede skumfiduser opskrift (giver ca. 48 skumfiduser på 3cmx3cm)

1 1/4 dl koldt vand (eller anden væske, for eks. kakaomælk eller frugt saft)
3 spsk gelatine pulver (husblas i pulverform, kan købes her)
400 g sukker
110 g glucose
1 1/4 dl vand
1 spsk vanilje essens (smag evt. om der skal mere i)
Bruger du anden væske end vand skal der stadig lidt vanilje essens i.

Blanding til at vende de hjemmelavede skumfiduser i

1 dl flormelis
1 dl maizena
Bland det evt. i en skål med tilhørende låg, da der bliver lidt tilbage.

Skumfiduser
Gelatine pulver drysset i lidt koldt vand.

Fremgangsmåden for hjemmelavede skumfiduser

I en skål hælder du 1 1/4 dl kold væske, såsom vand. Vil du prøve en anden smag i dine skumfiduser kan du bruge frugtsaft/sirup eller for eks. kakao. Kun fantasien sætter grænser her. Det skal bare være koldt. Drys gelatine pulveret udover og lad det stå. (minimum 15 minutter)

Skumfiduser
Du får det bedste resultat ved at bruge et sukker termometer. De kan efterhånden købes i de fleste isenkram butikker.
I en gryde hælder du sukker, glucose og vand sammen. Bring det til kog uden at røre alt for meget, dog skal du tjekke at vandet ikke bare ligger ovenpå blandingen. Når det når en temperatur på 115 grader tager du det af varmen. Det er nu en sirup. Hvis du synes temperaturen svinger noget og er lidt lang tid om at nå 115 grader, skyldes det at alt vandet endnu ikke er fordampet. Først når alt vandet er væk, har du en sirup som kan komme op på de ønsket 115 grader.
Skumfiduser
Hæld din sirup indover gelatine blandingen. Start med at piske forsigtigt og sæt lidt efter farten op.

Nu skal der piskes

Start med at piske i din gelatine blanding et øjeblik, for lige at bryde den op. Herefter hælder du i en tynd stråle din sirup i, samtidig med at du pisker stille og roligt. Undgå at ramme piskeriset når du hælder siruppen i.

Skumfiduser
Skumfidus massen skal piskes let og luftig og samtidig bliver den kølet af.

Derefter pisker du ellers bare løs. Massen skulle gerne blive minimum dobbelt så stor. Mærk løbende efter på skålen, den må ikke blive helt kold, for så når du ikke at hælde din skumfidus op i formen inden den stivner.

Hjemmelavet skumfiduser
Udtræksform til den færdige skumfidus masse. Husk at drysse lidt flormelis/maizena på bunden.

Jeg har her brugt en udtræksform, som jeg har lagt ovenpå et stykke bagepapir. Du kan sagtens bruge en bageform, ildfast fad eller noget helt 3. Jeg smører lige kanterne engang med noget smør på spray, det er nemlig noget klistret stads det her skumfidus. Drys også gerne med din flormelis blanding udover bunden, så klistrer skumfiduserne ikke fast til bagepapiret. Det gør det lidt nemmere at skille fra hinanden.

Hjemmelavet skumfidus
Skumfidus massen bredes ud, det kan godt være svært da den klistrer noget. Så der skal arbejdes hurtigt.

Nu skal der arbejdes hurtigt. Hæld massen i formen og spred den hurtigt ud. Jeg kunne undervejs se, at min form var lidt for stor, så den blev justeret lidt. Men det afhænger jo helt af hvor store du vil have dine skumfiduser.

Skumfiduser
Du kan prøve at brede skumfidus massen ud, så det bliver så jævnt som muligt.

Så er skumfidus massen spredt godt ud og klar til at stå og sætte sig. Prøv at gøre overfladen så jævn som muligt, det giver det pæneste resultat. Men det er altså ikke så nemt, når det klistrer så meget som det gør.

Hjemmelavet skumfiduser
Flormelis/maizena massen drysses udover. Brug en si for at undgå store klumper på overfladen.

Når skumfidusmassen har sat sig

Men først skal du have drysset noget flormelis og maizena udover. Du laver blandingen i en skål, 1 del af hver og blander det godt. Jeg har brugt en te si til at drysse det udover massen, du behøver ikke spare på det. Herefter lader du den stå i et par timer for at sætte sig.

Skumfiduser
Jeg har en fugtig kniv liggende til at gøre kniven ren hele tiden. Tør over med køkkenrulle, så kniven ikke er våd når du bruger den igen.

Når massen har stået et par timer lægger du et stykke bagepapir på toppen og vender den rundt. Herefter kan du begynde at skære dine hjemmelavet skumfiduser ud. Først på den ene led og derefter den anden. Det er noget klistret noget, så det kan være at du skal vaske kniven undervejs.

Hjemmelavet skumfiduser
Skær nu skumfiduserne ud på den anden led.

Så er firkanterne klar. Har du mod på det kan du evt. også bruge en udstikker og fx lave hjerter. Når jeg skriver mod på det, er det fordi, at det klistrer helt vildt. Det er lidt nemmere at styre med en kniv end en udstikker.

Hjemmelavet skumfiduser
Smid hver enkelt skumfidus op i en skål med flormelis/maizena blandingen. Sørg for at de bliver helt dækket, men børst dem godt af inden du tager dem op igen.

Nu tager du de hjemmelavede skumfiduser, og ruller dem i flormelis/maizena blandingen. Bare så der kommer lidt på over det hele. Læg dem herefter på noget bagepapir eller madpapir.

Hjemmelavet skumfiduser
Så skal de bare ligge og “sætte” sig.

Lækre hjemmelavede skumfiduser der sagtens kan spises allerede nu.

Hjemmelavet skumfiduser
Jeg lader skumfiduserne ligge 1 dags tid, så de bliver rigtig gode.

Klar til servering

Nu har alle mine hjemmelavede skumfiduser fået en tur i skålen og får nu lov til at sætte sig rigtigt. Mine stod 4-5 timer inden jeg pakkede dem i en kagedåse. Efter den her portion fandt jeg ud af at de bliver rigtig gode af at blive skåret ud tidligt i processen og få lov til at sætte sig som en lille firkant, fremfor en stor. Det giver skumfiduserne lidt mere bid, hvilket jeg jo rigtig godt kan lide;). De er også super gode efter 2 dage. og skulle kunne holde sig op til 2 uger i en tæt lukket bøtte eller lign.

Skumfiduser

Det færdige resultat. Mine kollegaer har godkendt denne opskrift på hjemmelavede skumfiduser, de var meget begejstret, så jeg tør godt skrive at de var virkelig gode. Du kan jo vælge smag, farve og form på dem som du lyster. Igen er det kun fantasien der sætter grænser. Jeg har et par andre smagsvarianter der lige skal testes, og evt. tilføjes hertil hvis de bliver gode.

Af ideer kan jeg nævne: jordbær saft, hindbær saft, alt muligt andet frugt saft, kakao, kaffe, juice, chokolade, mini m&m’s osv. Kom endelig med dine ideer:)

Hjemmelavet kakao skumfiduser
Med en mild smag af kakao.

Herover har jeg brugt Matilde kakao istedet for vand til at drysse gelatine pulveret over. Jeg blev dog desværre noget skuffet, da jeg næsten ikke kunne smage kakaoen. Det kan skyldes at jeg har brugt for meget vanilje essens, jeg forsøger igen en dag. Sammen  med maizena har jeg brugt kakao flormelis til at “dyppe” mine skumfiduser i. Det gav selvfølgelig også lidt kakaosmag.

Hjemmelavet jordbær skumfiduser
Med en mild smag af jordbær.

Så fik jeg også afprøvet med jordbær smag. Jeg kogte ca. 150 g frosne jordbær sammen med lidt vand, og stillede det på køl. Husk at, du skal som minimum ende op med 1 1/4 dl jordbær saft. Hæld det i skålen når det er koldt, og drys gelatine pulveret over. Du må ikke forvente, at du får en eksplosion af jordbær i munden, smagen er lidt anonym, men jeg synes faktisk, at den er udmærket. Et alternativ er essens, det vil altid give en kraftigere smag.


Print Friendly, PDF & Email

14 comments on “Hjemmelavede skumfiduser”

 1. Hej. 🙂 Tak for opskriften.

  Jeg har problemer med at mine skumfiduser vil smelte, efter de har sat sig.? Hvordan kan det være og hvordan undgår jeg det??

  Venligst fra Hanne

  • Hej Hanne
   Det lyder da godt nok mærkeligt, og det har jeg aldrig selv prøvet.
   Jeg har prøvet at søge lidt på det og kunne ikke rigtig finde noget. Det har ikke været en meget varm dag du har lavet dem vel? Jeg kan simpel hen ikke fortælle dig hvorfor det går galt, i hvert fald ikke hvis du følger min opskrift 100 %.

 2. Hej igen, tak for svaret. 🙂

  Jeg tror måske ikke, jeg havde pisket dem grundigt nok.. de blev ikke lige så klistret, som andre fik dem til at være, på de forskellige klip på youtube, bare lige for at sammenligne. Jeg prøvede at piske dem lidt bedre og massen blev ganske rigtig mere sticki, dog sværere at arbejde med, men, voila! Lykkedes det mig.!!! 🙂 Så har fundet løsning på problem, hehe.

  Men tusind tak. 🙂

 3. Jeg vil lave en masse skumfiduser til vores julestue og kan godt lide at være præcis i mit køkken for at nedsætte risikoen for fejl 🙂 Mængden af gelatine har du nævnt i spsk. Har du en præcis omregning til, hvad det svare til i gram? Mvh Maiken

  • Hej Maiken
   Det lyder da som et spændende projekt:). Det er desværre ikke noget jeg kan hjælpe med, og hvis du ikke allerede har gelatine hjemme i pulverform, så får du nok svært ved at finde det. Jeg har ikke selv kunne opdrive det længe og har efter kontakt med DrOetker fået bekræftet at produktionen af det er stoppet, pga. manglende salg:(. Der er super ærgerligt, for det gør jo denne opskrift lidt besværlig. Jeg er selvfølgelig ved at undersøge muligheden for at omdanne det til husblas som vi kender det, men jeg ved ikke helt om det er muligt.

   • Jeg skal nok få fat i noget gelatine puler – man kan finde det flere steder på nettet. Det kan også købes i Matas. Mit spørgsmål går på hvor mange gram en spsk. gelatine vejer? Jeg ved jo ikke, om du laver strøgne eller toppede skeer, derfor var det rart at vide, hvor meget der er på din ske 🙂

    • Tak for info Maiken, jeg vidste ikke at der er andre der producerer det:).
     Jeg vil sige at mine skeer er et sted midt imellem en ske der er strøget og med top. Jeg håber at det kan hjælpe dig lidt:). Og så skal jeg nok veje det næste gang, og få skrevet det ind i opskriften:)

 4. Hej
  Vi skal lave disse i weekend og vil høre dig om vi Kan bruge glucose sirup eller er det pulver der skal bruges

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *