Chokolade ganache som fyld og til opsmøring

Chokolade ganache

Denne opskrift på chokolade ganache er super lækker og nem. En chokolade ganache er en chokoladecreme, som du kan bruge som fyld i kager.

Når du laver en chokolade ganache skal du være opmærksom på at den kan skille. Jeg har efterhånden nogle års erfaring, og har derigennem lært, at jo højere kakao procenten er i din chokolade, jo mindre bør du bruge af den. Ellers vil du opleve en creme der skiller. Jeg har tit selv været fristet til at putte mere chokolade i, for at give cremen mere smag. Men det er gået op for mig at det ikke er en god ting. Jeg vil hellere ende op med en god lækker og luftig creme.

Ønsker du en noget “tykkere” chokolade ganache, kan du godt bruge mere chokolade, men så skal den ikke piskes, blot røres efter en tur på køl. Rigtig mange bruger ganache til at smøre en kage op med, og her kan du godt lave den i forholdet 1:1 af chokolade og fløde. Men husk: du må ikke piske den.

Chokolade er forskelligt, så du kan ikke bruge forholdet 1:1 til alle typer ganache til opsmøring.

Mørk chokolade: 1:1 (1 dl fløde til 100 g chokolade)
Lys chokolade: 1:2 (1 dl fløde til 200 g chokolade)
Hvid chokolade: 1:3 (1 dl fløde til 300 g chokolade)
(Disse forhold opover er til når du skal smøre en kage op, ganachen bliver meget hård og jeg ville ikke anbefale den til fyld i en kage.)
Se herunder for opskrift til fyld i en kage.

Opskriften her brugte jeg til en rund kage på 25 cm, og der blev et godt tykt og lækkert lag:).

Chokolade ganache opskrift

1/2 L fløde
250 g lys chokolade (200 g hvis du bruger mørk eller 150-200 g hvid chokolade)
4 blade husblas

Fremgangsmåden for chokolade ganache

Læg husblas i koldt vand ca. 1/2 time.
Hak din chokolade og hæld det i en skål

Varm fløden op, den må ikke koge. Hæld den varme fløde over chokoladen og lad det stå et øjeblik. Rør rundt så alt chokoladen smelter. Mens det stadig er lunt, tilsætter du husblas, selvfølgelig vredet godt, så der ikke er en masse vand i. Rør rundt så cremen bliver til ensartet.

En alternativ måde er at smide fløde og chokolade sammen i en skål og over vandbad. Det er især en god metode, hvis du skal smelte meget chokolade med en lille mængde fløde. Når du bruger denne metode skal massen ikke op på 80 grader, chokoladen skal bare smeltes. Lad massen køle lidt af inden du tilsætter husblas.

Chokolade ganache

Hak din chokolade fint, så smelter den hurtigere når du hælder den varme fløde over.

Put film over din skål, helt ned og røre ganachen, da kondensvand kan ødelægge den. Sæt den på køl. Jeg læser mange steder at den skal stå til næste dag. Jeg piskede den dog op allerede 3 timer efter, men den skal selvfølgelig være iskold, ellers går det ikke.
Din ganache bliver lækker cremet. Jeg kan helt klart anbefale at bruge en rigtig god chokolade til opskriften her, det smager altså bare bedst. Hvis jeg bruger mørk chokolade bruger jeg dog højst den på 70 %.
Du kan jo også bruge for eks. toblerone, after eight osv.

Chokolade ganache

Chokolade ganache tilføjet til en kage i form.

Andre afprøvede variationer:

 • Skilpadde creme:  1/2 l fløde med 8 store skilpadder
 • Mælkechokolade creme med knas:  ½ l fløde med 250 g marabou mælke chokolade. Efter det er fyldt på kagen, strøes 180 g hakket guldbarre chokolade med knas henover.


Print Friendly

27 Comments on Chokolade ganache som fyld og til opsmøring

 1. Nanna
  11. juni 2015 at 8:56 am (2 år ago)

  Hej Annette

  har du prøvet at smøre op med en hvid 1:3 ganache?
  Hvis ja – bliver det op?

  Stor hilsen Nanna

  Svar
  • Annette
   11. juni 2015 at 7:52 pm (2 år ago)

   Hej Nanna:)
   Ja jeg har prøvet det:), og det fungerede helt perfekt. Bare lad det stå og køle, indtil du synes at det har den rette konsistens:)

   Svar
   • Helene
    27. oktober 2015 at 11:45 am (2 år ago)

    Hej Anette,

    Til en kage på ca 24 cm hvor meget hvid ganache vil du bruge der? Og kan det godt gå til hindbærmousse og tobleronecreme med nøddebunde?

    Svar
    • Annette
     29. oktober 2015 at 8:35 am (2 år ago)

     Hej Helene
     Jeg vil mene at der skulle være til et lag i en 24 cm kage hvis du laver den af 1/2 l fløde:)

     Svar
 2. Henriette
  22. august 2015 at 10:54 am (2 år ago)

  Hej Annette,

  Super dejlig og overskuelig blog du har! 🙂 Men der er altså noget galt i din fine oversigt over, hvor meget chokolade man skal bruge i forhold til fløde?

  Men tak for inspiration. Nu ved jeg præcis hvad jeg skal bruge til min lagkage 🙂

  Hilsen Henriette

  Svar
  • Annette
   23. august 2015 at 6:49 pm (2 år ago)

   Hej Henriette
   Tak for de søde ord om min blog:). Jeg vil da meget gerne vide hvad du mener er forkert? Så jeg evt. kan få det rettet:)

   Svar
   • Henriette
    24. august 2015 at 5:06 pm (2 år ago)

    Ja, undskyld 😀 Jeg kunne ikke se det i første omgang, kunne bare se at noget så forkert ud. Nu er det gået op for mig at der står hvor meget chokolade man skal bruge pr. dl. fløde, men skulle det ikke være pr. halve liter fløde?

    Svar
    • Annette
     24. august 2015 at 5:47 pm (2 år ago)

     Tak fordi du skriver igen Henriette:). Når det er til opsmøringn skal ganachen blive ret hård, så den kan stabilisere kagen og man kan betrække den med fondant, hvis man vil det. Derfor skal man bruge så meget chokolade pr. dl fløde. Derudover opfører chokolade sig jo forskelligt, altså hvid, lys og mørk. Det kan godt virke helt vildt at man skal bruge 300 g chokolade til 1 dl fløde, men den er god nok:). Jeg havde ikke skrevet i indlægget før, at disse forhold var hvis du vil lave ganache til opsmøring, men fordi du skrev, blev jeg opmærksom på lige at få det med. Det er ret vigtigt, da man skal bruge noget mindre chokolade pr. dl. fløde hvis det er til en lækker ganachecreme til fyld.:). Så tak;)

     Svar
     • Henriette
      25. august 2015 at 7:31 pm (2 år ago)

      Så giver det mening 🙂 Jeg kunne nemlig ikke forstå at det ikke stemte overens med opskriften nedenunder. Men det er forklaret nu. Så bruger jeg den nederste til min kage i weekenden 🙂

 3. Linette
  12. februar 2016 at 10:44 pm (1 år ago)

  Hejsa
  Er i tvivl om din forklaring: vil det sige, at der skal 200 g chokolade til 2 dL fløde?

  Svar
  • Annette
   14. februar 2016 at 7:50 pm (1 år ago)

   Hej Linette
   Det kommer lidt an på hvad du vil ende ud med? Er det en ganache der bliver så tyk så den kan smøres på? Eller skal den bare kunne piskes op og bruges som fyld?

   Svar
 4. Line Bach
  5. marts 2016 at 1:26 pm (1 år ago)

  Hej Annette 🙂
  Kan man lave en hvid chokolade ganache til både at smøre op med og til at lave rose swirls? Jeg skal lave en kage med 1 lags hindbærmousse, jeg vil smøre den let op med hvid chokolade og pynte med rose swirl i hvid chokolade. Men kan jeg bruge din opskrift på hvid chokolade ganache til opsmøring til begge dele? 😀
  Venlig hilsen Line

  Svar
  • Annette
   13. marts 2016 at 11:20 am (1 år ago)

   Hej Line
   Ja det tror jeg sagtens at du kan:). Du skal bare lade den ganache til roserne stå og sætte sig længere tid end den du skal smøre op med.:)

   Svar
 5. Hanne
  28. april 2016 at 8:05 am (1 år ago)

  Hej Annette
  Du er simpelhen så dygtig og inspirerende. Jeg bruger ofte dine opskrifter, tak fordi du deler dem.
  Nu er jeg så kommet til at have brug for et godt råd.
  Jeg skal lave en firkantet kage som jeg gerne vil smøre op med noget hvor jeg ikke behøver fondant eller andet. Kagen skal pyntes med fondant blomster, blåbær, chokolade, mousse bomber og pistacienødder. Har du et forslag?
  Mvh

  Svar
  • Annette
   28. april 2016 at 10:41 am (1 år ago)

   Hej Hanne
   1000 tak for de meget fine ord om mig og min blog:)
   Jeg har selv et par gange brugt en ganache til at smøre op med. Jeg har et indlæg fra sidste år om det her. Det er jeg faktisk selv blevet ret vild med, da fondanten godt kan blive en tand for sød til min smag. Derudover gør det også processen hurtigere, når kagen ikke skal overtrækkes med fondant;)

   Svar
 6. Marianne
  24. maj 2016 at 10:14 pm (1 år ago)

  Lyder som en super lækker opskrift. Kan ganachen mon fryses? 😊

  Svar
  • Annette
   28. maj 2016 at 12:50 pm (12 måneder ago)

   Hej Marianne
   Jeg har ikke selv prøvet det, men det tænker jeg at man vel godt kan. Prøv evt. at google det, hvis du vil være helt sikker, inden du kaster dig ud i noget.:)

   Svar
 7. Lene Christensen
  26. maj 2016 at 10:02 am (1 år ago)

  Hej Annette.
  kan man rører hyldeblomst sirup i den hvide ganache.
  Jeg skal bruge det som fyld.
  Mvh Lene

  Svar
  • Annette
   28. maj 2016 at 12:48 pm (12 måneder ago)

   Hej Lene
   Det var et godt spørgsmål og jeg kan desværre ikke svare på det. Det må nok komme an på en prøve, og hvis du kaster dig ud i det, vil jeg meget gerne høre hvordan det går:)

   Svar
 8. ania simonsen
  5. juli 2016 at 7:14 pm (11 måneder ago)

  Hej 🙂
  Måske et underligt spørgsmål, men skal der husblas i den hvide ganache, hvis det er til opsmøring af kage?

  Og så skal jeg lige være sikker på en lille ting. Når jeg har lave ganachen og den har kølet (natten over??) skal den så ikke røres sammen ?

  Tusinde tak for gode ideer og mange input
  Hilsen Ania

  Svar
  • Annette
   16. juli 2016 at 8:43 pm (10 måneder ago)

   Hej Ania
   Jeg synes ikke at der findes underlige spørgsmål, vi ser jo alle sammen opskrifterne fra forskellige vinkler:). Jeg bruger ikke selv husblas i min ganache når den er til opsmøring, det er ikke nødvendigt fordi den bliver så stiv som den gør. Når først din ganache har stået natten over kan du godt røre den sammen med en ske, bare lige forsigt. Men jeg bruger bare en kniv og smører kagen direkte fra køleskabet:)

   Svar
 9. Liv
  16. februar 2017 at 11:02 pm (3 måneder ago)

  hej Annette
  ville det være muligt ikke at bruge husblas i ganachen? jeg skal bruge den til en lagkage som fyld… men er løbet tør 🙂

  Svar
  • Annette
   22. februar 2017 at 8:16 pm (3 måneder ago)

   Hej Liv
   Du kan godt undvære husblas i en ganache, men det afhænger lidt af forholdet af ingredienserne og ikke mindst om det er lys eller mørk chokolade. Jeg håber at det gik godt:)

   Svar
 10. Dorthe Bergmos
  16. februar 2017 at 11:55 pm (3 måneder ago)

  Hej 😄
  Sikke mange dejlige fif der fås her på siden. Tak for det.
  Jeg skal lave en ganache af hvid toblerone med husblads til en bryllupskage. Jeg pisker vel stadig ganachen op selvom der er husblads i?
  Der skal også en mousse i som ikke helt er bestemt endnu. Når jeg samler kagen er jeg i tvivl om moussen skal i først og derefter ganachen eller omvendt. Jeg bruger nøddebunde til kagen.
  Hilsen Dorthe

  Svar
  • Annette
   22. februar 2017 at 8:26 pm (3 måneder ago)

   Hej Dorthe
   Jeg har fået for vane altid at lave moussen i det nederste lag, og så bruge ganachen i det næste lag. Men i bund og grund tænker jeg at det er ligegyldigt.
   Jo du kan piske en ganache op med husblas, men pisk forsigtigt så den ikke begynder at skille.:)

   Svar
 11. Pernille Winther
  15. marts 2017 at 2:38 pm (2 måneder ago)

  Hej Annette
  Når der står ‘fløde’ i opskrifter, er det så kaffefløde eller piskefløde ?
  Tænker på ganache-opskrifter, som mousse-opskrifter etc ..
  Venlig hilsen Pernille

  Svar
  • Annette
   15. marts 2017 at 5:10 pm (2 måneder ago)

   Hej Pernille
   Det er ganske almindelig piskefløde:)

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *