Lækker chokolade lagkage til afsked

Chokolade lagkage

Jeg skal i denne uge sige farvel til en masse gode kollegaer. Efter 2 års slid og slæb med ture på skolebænken indimellem, er jeg nemlig færdiguddannet som lægesekretær.
Det har været 2 skønne år, men det er også dejligt nu at blive kastet ud i “den virkelige verden”.
Jeg har lavet denne enorme chokolade lagkage til mine kollegaer, som tak for at de alle har været så søde, rare og enorm åbne overfor at have elever. Jeg vil savne, at have min dagligdag sammen med dem.

Lagkagebundene er bagt i en 30 x 30 cm bageform. Den færdige lagkage består af 3 vanilje lagkagebunde, jeg har ganget opskriften med 2 1/2. Hindbær mousse, 2 x opskriften med 4 blade husblas og chokolademousse også 2 x gange opskriften (uden husblas, den sætter sig nemt uden).
Der er meget fyld i kagen, og man kunne nok godt have nøjedes med at gange opskrifterne op med 1 1/2. Personligt kan jeg rigtig godt lide, at der er masser af fyld i mine kager.
På den nederste kagebund har jeg smurt lidt hjemmelavet hindbær sirup på, inden jeg har tilføjet hindbær mousse. Jeg har taget  en pose frosne hindbær og lidt sukker, og hældt i en gryde og varmet det op. Blend hindbærerne eller mos dem ud med en gaffel, og sæt det til afkøling.

Lagkagen er fyldt med hindbærmousse og chokolademousse
Chokolade lagkage

Når jeg samler en kage bruger jeg en udtræksform, i det her tilfælde en firkantet, som jeg kan indstille i samme størrelse som kagen. Man kan også få dem runde, som også kan indstilles, alt efter hvor stor kagen skal være. Jeg bruger dem selv, hver gang jeg skal lave lagkage, for det giver altså bare en flot, lige og høj lagkage. Også selvom det “bare” er kagecreme og syltetøj der skal i.
Mousserne som jeg bruger her, skal ikke stå og trække inden de kommer i kagen. De skal laves og fyldes i kagen med det samme. Her får de så lov til at stå og sætte sig et halvt døgns tid.

Lækker chokolade lagkage smurt op med ganache
Chokolade lagkage

Kagen her har jeg valgt at smøre op med en ganache af mørk chokolade. Den har fået et par lag, så jeg lavede en stor portion. Forholdet til en ganache af mørk chokolade der skal bruges til opsmøring hedder 1:1, så jeg har brugt 500 g mørk god chokolade (jeg bruger altid Callebaut) samt 1/2 l fløde. Hæld det sammen i en gryde eller evt. en skål over vandbad. Lad det smelte sammen og tag det af varmen når chokoladen er helt smeltet. Sæt film over, helt ned og røre overfladen af chokoladen, og sæt den på køl. Der går ikke længe før den begynder at sætte sig, så hold lidt øje. Skulle det blive for hårdt, kan du varme det forsigtig op i mikroovnen igen.
Skær nu kagen fri fra formen og smør siderne op med ganache med det samme. Start med lidt af gangen og sæt kagen på køl undervejs. Ganachen bliver hård, når den kommer på køl, og den vil sørge for, at fyldet ikke kommer væltende ud af siderne på kagen.
Jeg har puttet lidt af min ganache på en sprøjtepose med en åben stjernetyl, og lavet små dutter rundt på kagen. Det ser så festligt ud. Men det kræver selvfølgelig, at ganachen har nået at sætte sig så meget, at den er helt nutella agtig, ellers kan du ikke sprøjte det ud på kagen. I kanten på bunden har jeg lavet små stjerner hele vejen rundt med en mindre stjernetyl.
Til sidst har jeg tilføjet lidt festligt krymmel på toppen, jeg elsker alle de skønne farver sammen.

Print Friendly
14 Comments

14 Comments on Lækker chokolade lagkage til afsked

 1. Marianne Rasmussen
  29. august 2016 at 3:11 pm (10 måneder ago)

  ÅÅHHH nej, den ser bare for lækker ud. Ved af erfaring, at dine kager er super fine, og at de smager mageløst.
  Tillykke med eksamen- de er heldige dem der kommer til at arbejde sammen med dig

  Svar
  • Annette
   29. august 2016 at 4:16 pm (10 måneder ago)

   TAk Marianne:), du er alt for sød (og til andre der læser med, så er hun min svigermor;)

   Svar
 2. Emilia
  30. august 2016 at 2:38 pm (10 måneder ago)

  Kommer du bageplast eller lignende i din form inden mousserne kommer i?

  Svar
  • Annette
   30. august 2016 at 7:38 pm (10 måneder ago)

   Hej Emilia
   Nej det bruger jeg faktisk ikke. Jeg skærer lige rundt i kanten inden jeg tager formen af, og det har altid fungeret fint for mig.:)

   Svar
 3. Pia Christiansen
  9. september 2016 at 7:27 am (10 måneder ago)

  WAUW den ser lækker ud lige som alle dine kager gør.. Og super gode opskrifter, som er nemme at lave 🙂

  Svar
 4. Nanna
  15. september 2016 at 5:02 pm (9 måneder ago)

  Tillykke med din eksamen – spændende job du skal i gang med 🙂
  Og naturligvis en så lækker kage, du har medbragt til dine heldige kolleger.

  Svar
 5. annemette Svensson
  28. september 2016 at 1:20 pm (9 måneder ago)

  Hej Annette,

  Og tak for dine skønne skønne opskrifter. Jeg har dog to spørgsmål:
  Når du hælder en ikke-sat mousse ned i de forme du har i en lagkage, hvorfor flyder det så ikke ud nede i bunden? Det har det gjort hver gang for mig. Hvilket betyder at jeg kun kan lave mousse-kager der forbliver i springformen, hvilket på ingen måde er særlig kønt? Men hvordan gør du?

  Og hver gang jeg laver creamcheese frosting, med rigtig smør, så bliver den for flydende og stivner ikke 🙁
  og hvordan får du din mousse helt glat i finishen?
  Håber du kan hjælpe mig?

  Svar
  • Annette
   29. september 2016 at 10:15 am (9 måneder ago)

   Hej Annemette
   Skønt at du kan bruge opskrifterne på min blog:)
   Når jeg bygger de her kager op i en bagering/springform, så sørger jeg for at der ikke er huller i kanten. Det vil sige at hvis kagen ikke slutter helt tæt op af bageringen/springformen, så presser jeg kagen ud til kanten selv. Giver det mening? For ellers vil det nemlig nok flyde ud i bunden, og heller ikke se så fint ud, fordi man så kun kan se moussen og ikke kagen, hvis man får ringen af;).
   Ang. creme cheese frosting så handler det jo om opskriften. Bruger du den jeg har her på bloggen? For den burde altså ikke blive flydende og den sætter sig også lidt når den kommer på køl. Ang. moussen, så vil jeg gætte på at det handler om konsistensen. Jo mere flydende den er, jo mere jævn og fin vil den blive i overfladen. Du skriver jo at du har problemer med flydende mousse, så jeg skal nok lige have uddybet hvad du mener med finish, hvis mit svar ikke kan bruges:).

   Svar
   • annemette Svensson
    29. september 2016 at 1:18 pm (9 måneder ago)

    Tak Anette,

    Det var det jeg havde brug for at vide – at du simpelthen trykker den ned i formen. Jeg har lagt den i – men ikke været opmærksom på om den sluttede helt tæt i kanten – og så har det flydet ud for mig når jeg kom mousse i. Det er simpelthen løbet ud forneden…og er lidt i tvivl om den vil gøre det igen. Kan man godt bruge den springform som kagen er bagt i? Eller skal det være sådan en metal?

    Svar
    • Annette
     25. oktober 2016 at 9:21 pm (8 måneder ago)

     Hej Annemette
     Ja du kan sagtens bruge den springform som kagen er bagt i. Så længe det er en form der kan tages af kagen og har en løs bund. Her tænker jeg at man nok ikke skal prøve med en almindelig rund form med fast bund, for så er man jo nød til at vende kagen ud med bunden i vejret og det klarer moussen nok ikke uden håndaftryk;)

     Svar
 6. Rebecca
  7. januar 2017 at 9:30 am (6 måneder ago)

  Hej Anette. Vil rigtig gerne lave din hindbærmousse mellem to lag af din browniebund. Altså en bund og et låg. Og derefter smøre lagkagen op med chokoladeganache. Kan jeg det og hvor lang tid vil den helt færdige lagkage (uden bageform) kunne stå i køleskab, før den serveres?

  Svar
  • Annette
   7. januar 2017 at 9:41 am (6 måneder ago)

   Hej Rebecca
   Det tror jeg sagtens at du kan, den skal bare stå et godt stykke tid i formen, for at hindbær moussen sætter sig helt. Brownie er jo tung, så toppen skal nok ikke være for tyk.
   Jeg vil godt tro at den kan stå et par dage i køleskabet uden form, pakket godt ind i film eller sølvpapir:). Chokolade ganachen vil jo stabilisere kagen så snart den er blevet hård:)

   Svar
 7. Line
  25. marts 2017 at 7:33 am (3 måneder ago)

  Øj den ser god ud 🙂 har du erfaring med ar bage bundende i en bagering? jeg har nemlig ikke en fast form der er stor nok til en kage til min 18 pers.

  Svar
  • Annette
   2. april 2017 at 7:49 am (3 måneder ago)

   Hej Line
   Nej det har jeg desværre ikke erfaring med, men det må da kunne lade sig gøre. Bare sørg for at få noget bagepapir inde i bageringen, så dejen ikke kan løbe ud under bageringen.:)

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *