Bryllupskage guide

Bryllupskage 3

Så har jeg efter mange års kagebageri endelig prøvet at lave en stor bryllupskage. Kagen er til ca. 67 personer (uden topkagen) og består af 5 etager i størrelserne 30 cm, 25 cm, 20 cm, 15 cm og en topkage til fryseren på 10 cm. Det er en tradition at brudeparret gemmer topkagen i fryseren og spiser den på deres 1. års bryllupsdag.

Kagen her er helt speciel for mig, da den var til min bror og svigerinde. Spørger I mig, er en bryllupskage den største udfordring, man kan få indenfor kagebagning. Der er en masse forventninger fra især bruden til kagen, både når det kommer til smag og udseende. Min svigerinde havde søgt på Google og fundet et billede af en meget smuk bryllupskage, som hun sendte til mig. Det vil sige at designet på kagen er lånt, og min kage er mere eller mindre identisk med kagen på billedet, jeg fik tilsendt.

Det var et nemt og enkelt design, som kun krævede at jeg lavede lidt sukkerblomster noget tid i forvejen. Der kommer links til alle produkterne jeg har brugt længere nede.

Det er et kæmpe arbejde at lave sådan en stor kage, og jeg er ikke sikker på om jeg selv ville gøre det, hvis det havde været mit eget bryllup. Men det kommer helt an på hvordan man holder sit bryllup. Er der andre der tager sig af det hele? eller skal man stå for meget af det selv i forvejen? Det skal man gøre op med sig selv, inden man tager beslutningen.

Tidsmæssigt startede jeg ugen før med at bage bunde til kagerne. Alle kagerne er ens, og de består af en mudcake bund nederst og almindelige lyse lagkagebunde i resten af kagen. Jeg er så heldig, at have runde bageforme til alle de størrelser jeg skulle bruge, så jeg regnede mig frem til hvor store portioner, jeg skulle lave af opskriften til hver form.

Jeg skulle jo kun bruge 2 lyse bunde til hver kage, da jeg også skulle bruge en mudcake i bunden. Jeg regnede mig frem til at gange opskriften med 4 ialt, fordelt ud med:

 • 1/4 opskrift til 10 cm. kagen
 • 1/2 opskrift til 15 cm kagen
 • 3/4 opskrift til 20 cm. kagen
 • 1 opskrift til 25 cm. kagen
 • og til sidst 1 1/2 opskrift til 30 cm formen.

En mudcake er lidt omstændig at lave, især pga. den lange bagetid. Jeg skulle kun bruge en bund til hver kage, så jeg valgte kun at lave én mudcake i den store 30 cm form, for så at dele den op og skære til i de rigtige størrelser. Min bror og svigerinde ville ikke have voldsomt tykke bunde, så det kunne lige gå. Jeg har opskriften på papir til 30 cm formen, men I kan finde den her hos Kagekonen.

Mudcake er bedst efter noget tid i køleskabet, så det var fint at have den liggende 1 uges tid. Lagkagebundene røg i fryseren, men jeg ventede med at bage bundene til topkagen, som jeg jo vidste skulle i fryseren og gemmes.

Bryllupskage guide 5

Af fyld valgte de en ganache af hvid chokolade sammen med den lækre og syrlige hindbær mousse og et drys af friske hindbær. Her valgte jeg at gange opskrifterne med 4,5, for at være sikker på at der var nok. Og det var mere end rigeligt, alt for meget faktisk. Skulle jeg lave sådan en kage igen, ville jeg nøjes med at gange med 4. Det er nok stadig lidt for meget, men det ville være så ærgerligt at stå og mangle. Jeg kan lige tilføje, at der er temmelig meget fyld i disse kager, det ville parret gerne have.
Her behøver du ikke regne ud hvor meget der skal i hver. Du sætter bare kagerne op på ræd og række og går igang med at fylde dem. Jeg bruger som regel en sprøjtepose, så er du sikker på at få et ensartet lag i alle kager. Det skulle gerne ende ud med at alle kagerne er lige høje jo;).

Et lille tip: Sørg for at tørre de friske hindbær godt efter at de er skyllet. Jeg måtte tørre kanter på nogle af kagerne et par gange, fordi hindbærsaften sivede ud under fondanten. Det var heldigvis kun en smule, men det kan virkelig få konsekvenser med sådan noget hindbær saft på en hvid kage.

Når jeg laver disse fondant kager, plejer jeg at lave en dam rundt i kanten, inden jeg fylder dem. Det ville jeg gerne undgå her, for at kagen ikke skulle smage alt for sødt. Jeg var lidt nervøs ved det, for det giver altså en lidt mere ustabil kage, men det gik.
Du kan vælge at bruge en bagering, når du fylder dine kager. Den strammes rundt om kagen og sørger for at fyldet holder sig inde i kagen. Jeg bruger normalt selv en bagering, når jeg laver kager, men jeg har kun 2, her skulle jeg lave 5 kager på samme tid. Da jeg er så heldig at have runde forme i de størrelser kagerne skulle være, valgte jeg at fylde kagerne i formene. Det er meget simpelt. Du lægger køkkenfilm ned i formen og op langs kanterne. Så lægger du den bund ned først som skal være toppen af kagen. Så sprøjter du fyldet på bunden, lægger endnu en bund, fylder med 2. lag fyld og til sidst den bund som skal være bunden af din kage. Du laver faktisk kagen på hovedet nede i formen, og det giver god mening, når den er færdig, og du skal have den ud af formen. Her tager du det fad kagen skal stå på, lægger det på formen, og vender form og fad en omgang. Så kommer kagen ud og vender rigtigt. Det er sikkert ikke så nemt som det lyder, men så hiver du bare lidt i filmen hele vejen rundt. Kagen skal nok komme ud.
Efter at kagerne var fyldt, stod de en nats tid i køleskabet for at sætte sig.

Bryllupskage guide 1

Næste morgen lavede jeg smørcreme til at smøre op med. Jeg gangede opskriften med 5, igen for ikke at løbe tør. Det passede nogenlunde til mine kager, med en smule i overskud. Når du smører kagerne op, vil jeg anbefale at sprøjte det første lag på, så skal du ikke hen og hive alt for meget i kagerne med din spartel. Fyldet har selvfølgelig sat sig og indeholder også husblas, men de kan altså godt “rykkes” i når du smører op, så start forsigtigt.

Opsmøringen af en kage er hele hemmeligheden bag en flot og lige kage med skarpe kanter, så det er bare med at gøre det godt. Du kan gøre det lige så meget du vil, bare sæt kagen i køleskabet indimellem så smørcremen bliver hård. Tag den ud og ret til. Bryllupskage guide 4

De 5 færdige kager, klar til fondant. De er ikke helt jævne og sikkert ikke i vatter, men de er fine nok. Hullet i midten af nogle af kagerne skyldes at denne kage skulle på stativ. Jeg lavede hullerne allerede inden, jeg skulle fylde kagerne, det syntes jeg var smart. Jeg bestilte ikke den her smarte udstikker som passer til stativet, da jeg havde en selv, den var dog ikke nær så høj. Det fortrød jeg, for min hindbær mousse er temmelig lind, indtil den har sat sig. Så den væltede jo lige ned i hullet da jeg fyldte den på kagerne. Så min anbefaling er altså at købe denne udstikker, så du kan udstikke midten af kagerne, når fyldet har sat sig. Links til produkter kommer længere nede.

Smørcremen her er ret god og bliver hurtigt hård. Så jeg kunne meget hurtigt komme igang med at betrække alle kagerne med fondant. Jeg hader personligt at betrække store kager, så derfor startede jeg med den største, og arbejdede mig ned til de mindre. Det gik fint, og jeg synes faktisk selv, at de 3 største kager blev de fineste og mest lige, lidt sjovt når nu jeg bedst kan lide at betrække de små.

3 af kagerne skulle have rude mønster, mens de andre 2 skulle være helt enkle. Alle kagerne skulle have en perlekant og fondant kallaer, så det var bare at gå igang. Kallaerne havde jeg lavet først på ugen, så de kunne nå at tørre. Det samme med perlekanterne, de måtte dog ikke tørre, da de så ikke ville kunne rettes ind så de fulgte kagernes kant. Så de blev pakket ind i film.

Det med at lave rudemønster på siden af kager har jeg lavet min egen teknik til. Man kan ellers få en “præger” til det, som man trykker ind i siden på kagen. Jeg har selv købt den og har også brugt den. Men jeg opdagede hurtigt, at det ikke er altid at den passer hele vejen rundt om kagen, det kommer helt an på størrelsen af kagen. Derfor endte jeg tit ud med en kage med en grim bagside, hvor mønsteret ikke passede sammen. Det var lidt øv.
Jeg prøvede mig frem og fandt frem til en teknik, som der kommer en how to på snarest.

Selve stativet jeg har brugt er et hvidt plastik stativ, der som udgangspunkt er til 4 etager. Inden jeg købte det, læste jeg nettet tyndt, for at finde ud af hvad der ville være bedst at bruge. Desværre var det hovedsagligt skrækhistorier, om kagestativer der knækkede, jeg faldt over, så jeg var meget usikker på hvad jeg skulle gøre.
Alternativet til plastik er metal, og det skulle fungere rigtig godt. Men de koster også rigtig mange penge. Penge der uden tvivl er givet godt ud, hvis man skal bruge stativet mange gange. Jeg vidste dog på forhånd, at jeg nok ikke kommer til at lave en bryllupskage igen, så derfor var jeg ikke villig til at bruge tæt på 1000 kr på det.
Jeg spurgte mig lidt frem på diverse facebook grupper og fandt flere, som havde god erfaring med de billigere plastik stativer. Så det blev det jeg valgte. Kagen var tung og det kunne man også godt fornemmes på stativet, det svajede en lille smule. Men slet ikke noget der gjorde mig nervøs på noget tidspunkt.
En anden bonus ved stativet er, at jeg kan bruge det fremover både med 4 etager, men også helt ned til 1 enkelt etage (bunden kan bruges som et fad alene). I nogle tilfælde, alt efter hvordan du vælger at sætte stativet sammen, vil der skulle være et lille hul i bunden af kagen pga. midterstængerne. Men det ser jeg slet ikke som et problem. Så jeg er ret glad for mit køb.

Jeg har brugt mange forskellige redskaber til denne kage, de forskellige links herunder vil føre til Bagetid.dk:


Print Friendly
7 Comments

7 Comments on Bryllupskage guide

 1. Nanna
  20. maj 2015 at 8:26 am (2 år ago)

  Super stort arbejde du har lavet både med kagerne og beskrivelsen – som er fantastisk at have for os andre 😀
  Jeg ville se stativet, men linket virker desværre ikke.
  KH Nanna

  Svar
  • admin
   20. maj 2015 at 6:34 pm (2 år ago)

   1000 tak Nanna:). Jeg håber at den kan hjælpe nogen derude;)
   Og 100000000000 tak for at skrive det med linket. Det var faktisk kun 1 link ud af de 18 der virkede, og det anede jeg ikke:(. Så tak fordi du lige skrev det. Nu er de ordnet igen:)

   Svar
   • Nanna
    20. maj 2015 at 8:02 pm (2 år ago)

    Ha ha det var ikke mange, der virkede. Men flot stativ til kagerne 🙂 Og god pris.

    Svar
 2. ania simonsen
  5. juli 2016 at 7:30 pm (10 måneder ago)

  Hej Annette

  Et godt råd: Tror du at en bryllupskage med nederst bund af mudcake, hindbærmousse, lys kagebund, tobleronemousse, lyskage bund. opsmurt med hvid chokolade ganache bliver for sød? Jeg er i tvivl om jeg skal fjerne mudcaken?

  Svar
  • Annette
   16. juli 2016 at 8:45 pm (10 måneder ago)

   Hej Ania
   Det er jo en smagssag, men personligt synes jeg at det er et virkelig lækkert input at bruge mudcake i bunden. Det er tit det som folk reagerer på når jeg laver en kage med mudcake i bunden. Det gør altså bare kagen mere eksklusiv. Ja den bliver sød med hvid chokolade ganache, men så spiser man bare det mindre;). Sørg for at din hindbærmousse ikke bliver sød, så den bevarer sin syrlighed. Det vil give et rigtig godt modspil til alt det søde i kagen:)

   Svar
 3. Charlotte M. Nielsen
  15. februar 2017 at 10:40 am (2 måneder ago)

  Hej Annette 😊
  Hvor meget gangede du Mudcake opskriften op, da du bagte til alle 5 bunde?

  Kh Charlotte

  Svar
  • Annette
   22. februar 2017 at 8:18 pm (2 måneder ago)

   Hej Charlotte
   Jeg har sat et link ind til Kagekonen, som har opskrifterne til forskellige størrelser af forme i indlægget herover. Det er det der står med lyserødt som “kagekonen”.:)

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *